Το δασαρχείο ανακάλεσε την άδεια για το ράλι της ΕΛΠΑ στην Πάρνηθα

Το δασαρχείο Πάρνηθας ανακάλεσε την άδεια που είχε χορηγήσει στην ΕΛΠΑ για ανάβαση στην Πάρνηθα, στο πλαίσιο του φθινοπωρινού ράλι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Δικτύου Πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας, της Ορνιθολογικής Εταιρείας και του ελληνικού τμήματος του WWF, στην οποία επισήμαναν την ανάγκη να μη διαταραχθεί το οικοσύστημα που βρίσκεται σε φάση αναγέννησης μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Στη νέα απόφαση, με την οποία συμφωνεί και ο φορέας διαχείρισης του εθνικού δρυμού, επισημαίνεται ότι η ΕΛΠΑ είχε ζητήσει άδεια για «εκδήλωση παιδειάς», ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της έκανε λόγο για αγώνα οχημάτων που έχουν κυκλοφορήσει πριν από το 1981, στη διαδρομή που ξεκινά από την είσοδο του τελεφερίκ.

Ο τερματισμός προβλεπόταν να γίνει στο χώρο του «Ξενία», με ενδιάμεση χρονομέτρηση των επιδόσεων σε πέντε σημεία της διαδρομής, ενώ τα οχήματα θα κατέληγαν στο χώρο του καζίνο, όπου προβλεπόταν η απονομή επάθλων.

Μάλιστα, στον κανονισμό του αγώνα, που αφορά το σύνολο της διοργάνωσης, αναφέρεται ότι η ταχύτητα κίνησης των οχημάτων θα ανακοινωθεί στους οδηγούς πριν από την εκκίνηση και θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη διαδρομή, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μικρότερη των 50 χλμ. την ώρα.

«Ακόμη και αν δεν είχαμε τις πυρκαγιές, που αφάνισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεν επιτρέπεται η οργάνωση αγώνων αυτοκινήτων με βάση τον κανονισμό του εθνικού δρυμού που ισχύει από το 1985», διευκρίνισε στην «Ε» ο Κώστας Φωτεινάκης από το Δίκτυο Πολιτών.

Με βάση αυτή τη ρητή απαγόρευση, οι τρεις φορείς είχαν κάνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι θα προσέφευγαν στη δικαιοσύνη. Με αφορμή αυτή τη θετική εξέλιξη, οι οικολογικοί φορείς επεξεργάζονται προτάσεις για την κυκλοφορία στη διαδρομή από τη βάση του τελεφερίκ έως το «Μον Παρνές», ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία στον εθνικό δρυμό. Το θέμα αυτό έχει τεθεί από το ΣτΕ και τον Οργανισμό Αθήνας.

Χ.ΤΖ.

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010