Δεν χόρτασαν με τα φιλέτα Παμπούκη

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΕΝΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, ΑΛΛΑ…

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Πέπλο μυστηρίου κάλυψε τις επαφές του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη με Αμερικανούς επενδυτές, στην προσπάθειά του να προβάλει το μενού των επιθετικών ιδιωτικοποιήσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο υπουργός Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη, απέφυγε να δώσει επίσημα την ατζέντα των ιδιωτικών επαφών του με τους ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», το πρόγραμμα των συναντήσεών του ανέλαβε να συνδιοργανώσει -εκτός από την εταιρεία Lazard, που έχει αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις της Ελλάδας στο εξωτερικό- και η Citigroup, που επιδιώκει να καρπωθεί τη μερίδα του λέοντος της πίτας των μελλοντικών ιδιωτικοποιήσεων.

Τα ξένα επενδυτικά funds ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για το ποια «φιλέτα» και πότε θα ιδιωτικοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Επίσης, ο κ. Παμπούκης βολιδοσκοπήθηκε για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο χώρο της ενέργειας (φωτοβολταϊκά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), στις υποδομές των μεταφορών, στην αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και τέλος στην απελευθέρωση της αγοράς του στοιχήματος (ιντερνετικό).

Ο κ. Παμπούκης συμμετείχε και ως κεντρικός ομιλητής στο 12ο Ετήσιο Φόρουμ Επενδυτών της Capital Link, με θέμα «Μεταρρυθμίζοντας την Ελλάδα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις».

Φέτος, η προσέλευση ξεπέρασε τους 1.000 συμμετέχοντες και ανάμεσά τους παραβρέθηκαν σημαντικά διευθυντικά στελέχη αμερικανικών και ελληνικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και μεγάλων επενδυτικών οργανισμών, καθώς και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Σ’ ένα τέτοιο προνομιακό περιβάλλον και με δεδομένο ότι οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τα αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα και τη διγλωσσία των υπουργών (Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης, Μπιρμπίλη) για τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των επενδύσεων, η τοποθέτηση του κ. Παμπούκη χαρακτηρίστηκε από επενδυτικούς κύκλους «αδύναμη».

Στελέχη επενδυτικών τραπεζών της Γουόλ Στριτ, που συμμετείχαν στο φόρουμ, σχολίαζαν στην «Ε» ότι η παρέμβαση Παμπούκη για «ένα υγιές και ελκυστικό περιβάλλον» κινήθηκε στα όρια ενός συναισθηματισμού και μιας γενικολογίας.

Ηθελαν περισσότερα

«Οταν παρουσιάζεις σε επενδυτές τα σχέδιά σου, οφείλεις να εξειδικεύεις τις προτάσεις σου», είπαν στην «Ε» και σημείωναν την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στη φορολογία των κερδών επενδύσεων κεφαλαίου, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία, ενώ προσέφυγε στο μηχανισμό στήριξης, εξακολουθεί να παρουσιάζει τον εαυτό της ως «επενδυτικό παράδεισο», καθώς πέτυχε στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να μην αυξήσει τη φορολογία επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις στο CNN και στο πρακτορείο Bloomberg ανακοίνωσε ότι δεν μελετάται πλέον η έκδοση «ομολόγων της Διασποράς». Παράλληλα εξέφρασε έκπληξη αναφορικά με την προειδοποίηση της Standard & Poor’s για πιστοληπτική υποβάθμιση, την οποία συνέδεσε περισσότερο με τη λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010