Φαντάζομαι ότι όπως εκατομμύρια Έλληνες αυτό το δίμηνο, έτσι και εγώ έλαβα ταχυδρομικά το λογαριασμό της ΔΕΗ. Ανοίγω το φάκελο, και εκτός από το έντυπο του λογαριασμού βλέπω μέσα ένα ενημερωτικό δίπτυχο. Το δίπτυχο έχει τον τίτλο “Για το περιβάλλον κάνε κάτι απλό – έξυπνη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας”. Μπράβο, λέω, η ΔΕΗ ενημερώνει τον κόσμο πώς θα εξοικονομήσει ενέργεια; Ενδιαφέρον. Το ανοίγω και αρχίζω να διαβάζω, από τη δεύτερη σελίδα πάνω-πάνω:

Όχι καταναλωτή, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις τρόπο ζωής… Όχι! Μη σού περνάνε τέτοιες ιδέες… Innocent

Άσε τους τρελούς να λένε, ότι απαιτείται αλλαγή τρόπου ζωής. Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Είναι απλό: κάνε μερικές έξυπνες κινήσεις, για να μειώσεις την κατανάλωση “μέχρι και 20%”, και… συνέχισε ακάθεκτος… να είσαι καταναλωτής!

Το έχουμε ξετινάξει το περιβάλλον, και με ένα 20% μόνο θα είμαστε εντάξει. Και όλα καλά. Κοιμηθείτε ήσυχοι, καταναλωτές. Σαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, που ενώ υπάρχουν εδώ και δεκαετίες τεχνολογίες μηδενικών ρύπων, φτιάχνουν ένα μοντέλο που έχει 5% λιγότερους ρύπους και αυτοδιαφημίζονται ως “οικολόγοι”. Λίγο πιο κάτω βλέπουμε στο φυλλάδιο:

Για να το καταλάβετε καλύτερα, αγαπητοί καταναλωτές, επειδή εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους για να σας πουλάμε ρεύμα, ξετινάζοντας το περιβάλλον, έχουμε δικαίωμα να αυτοβαφτιζόμαστε ευαίσθητοι για το περιβάλλον και τις επενδύσεις μας να τις βαφτίζουμε οικολογικές. Κι ας είμαστε ίσως οι μεγαλύτεροι εγκληματίες του περιβάλλοντος, μένοντας κολλημένοι σε μια ενεργειακή πολιτική που βασίζεται στο λιθάνθρακα και στα ορυκτά καύσιμα, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πρώτη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με τόσο ήλιο και άνεμο. Εμείς λοιπόν κάνουμε τις μεγαλύτερες “περιβαλλοντικές επενδύσεις” στη χώρα… Όλα θυσία για τον καταναλωτή: κάθε καλοκαιρινό καύσωνα λόγω των κλιματιστικών έχουμε μπλακάουτ, άρα θέλουμε καινούργιες επενδύσεις για να έχετε όλοι τα κλιματιστικά να δουλεύουν στο φουλ! Wink

Παρακάτω έχει το φυλλάδιο οδηγίες για μείωση της κατανάλωσης “μέχρι και 15%”. Ξέρουν καλά ότι σιγά ποιος θα τα κάνει αυτά. Αλλά και να τα έκανε αυτά… Δεν λένε στον κόσμο ότι μπορεί να ζήσει άνετα και χωρίς κλιματιστικό. Εκεί να δεις οδηγίες… Όχι! Να έχεις καταναλωτή κλιματιστικό, αλλά, να βρε παιδί μου… χρησιμοποιησέ το “σωστά”.

Όχι καταναλωτή, δεν είναι απαραίτητο να αλλάξεις τρόπο ζωής. Ούτε τρόπο σκέψης, ε; Πρόσεξε! Γιατί αν αλλάξεις τρόπο σκέψης είναι πιθανό μετά να αλλάξεις και τρόπο ζωής. Και αυτό δεν θα το θέλαμε! Σε θέλουμε να μείνεις καταναλωτής, να καταναλώνεις, γιατί έτσι θα χρειάζεσαι χρήμα, το οποίο καταλήγει βέβαια πάντα στα χέρια αυτών που ελέγχουν την αγορά, και έτσι εμείς θα πλουτίζουμε. Γεια σου καταναλωτή, και καλή κατανάλωση! Συνέχισε στο ίδιο πλευρό… μόνο με μικρά απλά πράγματα… κι αυτά όταν τύχει… δεν έγινε και τίποτα… Καληνύχτα. Και μη ξεχάσεις το κλιματιστικό. Sealed