ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ

Βοτανικός: παζάρι με το πράσινο

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Με μελλοντικό προεδρικό διάταγμα θα επιχειρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος να «γραδάρει» την τοποθέτηση του ΣτΕ για την ταλαιπωρημένη υπόθεση της διπλής ανάπλασης, που περιλαμβάνει τη μεταφορά του ΠΑΟ στον Βοτανικό και την απελευθέρωση του χώρου του ιστορικού γηπέδου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η οποία σέρνεται από τα μέσα του 2006.

Ως πρώτο βήμα επιλέχθηκε η προώθηση νέας νομοθετικής ρύθμισης, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς τις 6 Δεκεμβρίου, πριν να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Το «κλειδί» της όλης πρωτοβουλίας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επέκταση του χώρου ανάπλασης στον Βοτανικό με την αγορά γειτονικού ακινήτου, επιφάνειας 30 στρεμμάτων, που προβλέπεται να αυξήσει τις αδόμητες επιφάνειες και να διευρύνει το ισοζύγιο πρασίνου.

Το ΣτΕ, με γνωμοδότησή του στις αρχές του 2009, έχει δώσει πράσινο φως για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά έχει απορρίψει το προβλεπόμενο εμπορικό κέντρο των 69.100 τετραγωνικών, το μεγαλύτερο στο Λεκανοπέδιο, που είχε θεσπίσει ο νόμος 3481/2006. Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που διατυπώθηκε ύστερα από συναντήσεις με την απερχόμενη δημοτική αρχή της Αθήνας, τη διοίκηση του ΠΑΟ και τους αρμοδίους του ομίλου Βωβού, περιλαμβάνει τα εξής:

* Καταργείται το δημοτικό πολυλειτουργικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 42.500 τετραγωνικών.

* Μειώνονται οι εμπορικές χρήσεις που είχαν προβλεφθεί μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, που και αυτές ψαλιδίζονται, αλλά εξασφαλίζονται περίπου 7.500 τετραγωνικά για τον ερασιτέχνη ΠΑΟ. Οι θέσεις στάθμευσης περιορίζονται στις 450, από τις οποίες οι 300 θα βρίσκονται στα έγκατα του νέου γηπέδου.

* Περιορίζεται το εμπορικό κέντρο κατά 17.300 τετραγωνικά, με πάρκινγκ που θα καλύπτει και τις βασικές ανάγκες του αθλητικού συγκροτήματος.

* Χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος το υπ’ αριθμόν 22 οικοδομικό τετράγωνο, στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΠΑΟ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Καταλαμβάνει 17,5 στρέμματα, από τα οποία θα καλυφθούν πάντως 450-500 τετραγωνικά για να κατασκευαστούν αθλητικό μουσείο και εντευκτήριο. Προβλέπεται και υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων.

* Προαναγγέλλεται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης στον Βοτανικό και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, καθώς και τη διάταξη των κτιρίων.

66.000 τ.μ. λιγότερα

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η συνολική δόμηση στον Βοτανικό μειώνεται κατά 66.000 τετραγωνικά, που είναι 60% λιγότερα από τα προβλεπόμενα στη διάταξη του 2006. Σημειώνεται, επίσης, ότι η δομημένη επιφάνεια θα είναι 98.000 τετραγωνικά, λιγότερη από τα 106.000 που καταλάμβαναν τα κτίρια της ΕΤΜΑ και έχουν κατεδαφιστεί για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου.

Ο Δήμος Αθηναίων σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δικαίωση των θέσεών του και τονίζει ότι με την εφαρμογή του διατάγματος του 1995 έχουν εξασφαλιστεί στον Ελαιώνα ελεύθεροι χώροι 116 στρεμμάτων. Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, πάντως, σε προεκλογικές τοποθετήσεις του έχει ταχθεί υπέρ της συμμόρφωσης της διοίκησης με τις επιταγές του ΣτΕ, ενώ έχει καταστήσει σαφές ότι «η Αθήνα δεν θα γίνει Βωβούπολη».

Θετική είναι η πρώτη τοποθέτηση εκπροσώπων του ΠΑΟ στην «Ε», που θεωρούν ότι έχει διασφαλιστεί η ομάδα, αφού η ρύθμιση ενσωματώνει τα έργα πρόσβασης και τις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή (ρέμα Δανιήλ, οδικό δίκτυο κ.λπ.), ενώ προβλέπει ότι η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της λεωφόρου θα γίνει μετά τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας για το νέο γήπεδο στον Βοτανικό.

Το πρώτο «όχι» ήρθε από την επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, που με την προσφυγή της είχε ανατρέψει τις διατάξεις του 2006. Κάνει λόγο για «βωβή» ρύθμιση και σημειώνει ότι το εμπορικό κέντρο, αν και μικρότερο, προβλέπεται να κατασκευαστεί σε χώρο πρασίνου σύμφωνα με το διάταγμα του 1995. Θεωρεί ότι οι νέες διατάξεις παρακάμπτουν το ΣτΕ, καθώς τα κύρια ζητήματα, όπως οι χρήσεις γης, θα καθοριστούν με τη νομοθετική ρύθμιση και στο διάταγμα θα περιλαμβάνονται δευτερεύοντα ζητήματα. Η επιτροπή προαναγγέλλει αγώνες και επιφυλάσσεται να παρουσιάσει την εναλλακτική της πρόταση.*

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010