«Λεφτά για πέταμα στον Αχελώο υπάρχουν»

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει στη συνέχιση του έργου, που από το 1994, λόγω
των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Πέντε μεγάλες οικολογικές οργανώσεις της χώρας, με αφορμή την τελευταία απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κυριάκου Βιρβιδάκη για την κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον Απρίλιο, επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «Λεφτά για πέταμα στον Αχελώο υπάρχουν». Από τα 7,15 εκατ. ευρώ που αφορούν το σύνολο των υπουργείων, διαθέτει 500.000 ευρώ για ένα έργο που έχει σταματήσει ήδη έξι φορές με παρέμβαση του ΣτΕ, ενώ επίκειται η έκδοση της έβδομης απόφασης! Αρκεί να αναφερθεί ότι για την προστασία των δασών διατέθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος μόνο 200.000 ευρώ και μάλιστα λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιμένει στη συνέχιση του έργου, που από το 1994 λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα, με το «επιχείρημα» ότι έχουν δοθεί για διάφορα κομμάτια του έργου (φράγμα Μεσοχώρας κ.λπ.) αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και προς δόξαν των εργολάβων πάνω από 850 εκατ. ευρώ! Εχει εξασφαλίσει προσωρινή απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την ολοκλήρωση κάποιων εργασιών στη σήραγγα της Συκιάς.

 

Ωστόσο, επιτόπια έρευνα εκπροσώπων των οικολογικών οργανώσεων τον περασμένο Φεβρουάριο έδειξε ότι γίνονται κανονικά εργασίες κατασκευής! Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης ενέκρινε άλλες δύο μελέτες για τον ανασχεδιασμό του φράγματος Συκιάς και την οικολογική αποτίμηση της ευρύτερης περιοχής, διαθέτοντας κονδύλια 50.000 ευρώ και 246.000 ευρώ, αντίστοιχα.

 

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να προλάβουν τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Θεοδότα Νάντσιου από το WWF Ελλάς και εξέφρασε φόβους ότι θα επιχειρήσουν να κατοχυρώσουν την εκτροπή μέσα από τα σχέδια διαχείρισης για τα υδατικά διαμερίσματα Θεσσαλίας και δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

 

«Τόσα χρόνια μας λένε πως ο θεσσαλικός κάμπος κινδυνεύει από ξηρασία, αλλά αν αληθεύει αυτό γιατί αλλάζουν κάθε τόσο τους σχεδιασμούς;», διερωτάται και υπενθυμίζει ότι στη δεκαετία του ’80 η εκτροπή αφορούσε 1,2 δισ. κυβικά νερού τον χρόνο. Στη συνέχεια μειώθηκε στα 600 εκατ. και τα νέα διαχειριστικά σχέδια προβλέπουν 250 εκατ. κυβικά.

 

«Η περιβαλλοντική και κοινωνική αναλγησία των κυβερνητικών υπευθύνων αγγίζει πλέον τα όρια του ιστορικού σκανδάλου», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. «Μεγάλη ευθύνη βαρύνει συνολικά την τρικομματική κυβέρνηση και τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, που δείχνει σπάνια προσήλωση σε έργα καταστροφής ποταμών», τονίζουν και καλούν τους αρμοδίους «να σεβαστούν τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και να ξεφύγουν από τις σπάταλες και καταστροφικές λογικές του παρελθόντος, η τραγική επίπτωση των οποίων έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή περιβαλλοντικά και κοινωνικά τραγική κατάσταση».