ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Πληροφορίες: Ν. Ασλάνογλου 6946-381707

Κ. Βολιώτης 6977-686838

Ενημέρωση για τον ακτιβισμό της Βέροιας

Την Δευτέρα 23-8-2010, τέσσερις ακτιβιστές από την Οικολογική Ομάδα Βέροιας και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, έριξαν νεκρά ψάρια, σε προχωρημένη σήψη, πάνω στο γραφείο του Νομάρχη Ημαθίας. Ήταν μια συμβολική διαμαρτυρία, για το επαναλαμβανόμενο έγκλημα της ρύπανσης του Αλιάκμονα. Ήταν μια επιστροφή των αποτελεσμάτων της πολιτικής για το περιβάλλον στην Ημαθία.

Τα ενεπεξέργαστα υγρά απόβλητα των εργοστασίων κομπόστας στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας, είναι αιτία που καταστρέφεται η ιχθυοπανίδα του μεγαλύτερου ποταμού της Χώρας, του Αλιάκμονα. Η Διοικητική ανεπάρκεια, αδιαφορία και συνενοχή, έφερε την αντίδραση των ακτιβιστών. Μέσα στο γραφείο του Νομάρχη, ήρθε η Αστυνομία και συνέλαβε με την διαδικασία του αυτόφωρου, τους τέσσερις ακτιβιστές. Διανυκτέρευσαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βέροιας. Οι τέσσερις λοιπόν συνελήφθησαν και εν γνώσει τους, υπέστησαν και αυτήν την ταλαιπωρία. Όχι όμως και ο Γ. Γ.  της Νομαρχίας, ο οποίος και μηνύθηκε για εξύβριση. Δεν βρέθηκε πουθενά! Έφυγε, ίσως, μετανάστης, ο λαμπρός αυτός άνδρας, μη αγνώστου διευθύνσεως. Πάντα προστατεύονται οι θύτες και πάντα πληρώνουν τα θύματα.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 24-8-2010, μετά από πολύωρη αναμονή, άρχισε και το αυτόφωρο, στη Βέροια. Μετά από πέντε ώρες διαδικασία  και αφού ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων, ο Νομάρχης με προτροπή του Προέδρου του Δικαστηρίου, ανακάλεσε την μήνυση ανακουφισμένος, γνωρίζοντας ότι με ή χωρίς καταδίκη θα ήταν αυτός χαμένος. Ανακάλεσε, χωρίς βέβαια να πάρει κάποια ανταλλάγματα. Δεν υπήρχαν εξ’ άλλου.

Οι όποιες διώξεις, δεν πρόκειται να σταματήσουν την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, με τον προσφορότερο τρόπο. Η σιωπή, δεν είναι μόνον συνενοχή. Είναι και ήττα. Το διακύβευμα,  είναι πολλαπλάσια πολυτιμότερο από το όποιο προσωπικό κόστος.

Δείτε:

http://www.youtube.com/watch?v=OF9JKfvEDH0&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=nmmTtt0GJJk&feature=player_embedded