ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο για τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

Να απαλλαγούμε επιτέλους από τα πυρηνικά όπλα

Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ Ε. Βενιζέλου, με τις οποίες  επιβεβαίωσε οτι η Ελλάδα μετέχει πλήρως στο σχεδιασμό πυρηνικής αποτροπής σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη  Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, προκαλούν εύλογη ανησυχία και απογοήτευση.

Ανησυχία γιατί δείχνοντας πλήρη προσαρμογή σε ένα δόγμα αδιέξοδο και επικίνδυνο, η ελληνική κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε στόχο, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εμπλοκής της σε πολεμικές επιχειρήσεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Απογοήτευση καθώς γίνεται φανερό οτι εντείνεται η κατάσταση -ειδικά στην ήδη εύφλεκτη περιοχή μας- και απομακρύνονται οι ελπίδες για τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ειρήνης ελεύθερη από πυρηνικά.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει οτι ο μόνος και ασφαλής τρόπος αποτροπής του πυρηνικού πολέμου είναι η άμεση κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει πόσο καταστροφικά αλλά και άχρηστα είναι, την ίδια στιγμή που υπονομεύουν με τις τεράστιες δαπάνες, που απαιτούνται για την παραγωγή και φύλαξή τους, την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία των ανθρώπων. Η Ελλάδα έχει κάθε όφελος και γι αυτό χρέος να αποστασιοποιηθεί από τυχοδιωκτικά σχέδια,  από τα οποία  μόνη κερδισμένη είναι η πολεμική βιομηχανία των ισχυρών δυνάμεων.