ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία Κώστα Καρτάλη στο Συνέδριο του Economist

Στο Συνέδριο του ECONOMIST για την Κλιματική Αλλαγή μίλησε σήμερα ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης. Ακολουθούν βασικά σημεία από την ομιλία του:

  • Για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Το Πρόγραμμα της Κυβέρνησης αποδίδει καθώς καταγράφεται σημαντική πρόοδος και έχουν δημιουργηθεί στέρεες επενδυτικές βάσεις. Είναι άλλωστε αναγκαίο να στηριχθούν οι ΑΠΕ ώστε μεσοπρόσθεσμα να μειωθεί η εξάρτηση του ενεργειακού μοντέλου της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

 

  • Για την επιβάρυνση στο κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας

Δυστυχώς η ΔΕΗ προτίμησε όλα αυτά τα χρόνια να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αντί να επενδύει τους πόρους αυτούς σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2013 θα δαπανήσει περίπου 800 εκ ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών. Το κόστος αυτό θα περάσει στον καταναλωτή. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα φταίει η κλιματική αλλαγή αλλά η κακή πρακτική που ακολουθήθηκε.

 

  • Για τους αγρότες και τα φωτοβολταϊκά

 

Σε ότι αφορά στα φωτοβολταϊ­κά, είναι ατυχές ότι κάποιοι έδωσαν την εικόνα στους αγρότες όχι μόνο ότι «υπάρχει κότα που βγάζει χρυσά αυγά», αλλά και ότι και «η κότα είναι χρυσή». Καμία προειδοποίηση δεν τους είχε γίνει. Το είχαμε επισημάνει στη Βουλή αλλά δεν εισακουστήκαμε. Τα συναρμόδια Υπουργεία έκαναν λάθος και το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Στήθηκε μία βιομηχανία μελετών που είναι ερώτημα αν θα αποδώσει. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ακόμα δεν έχει γίνει η κατανομή των διαθέσιμων MW ανά Νομό αλλά και για το βαθμό κορεσμού των τοπικών δικτύων.

 

  • Για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και την προστασία του περιβάλλοντος

Είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα ευνοϊκότερο επενδυτικό πλαίσιο. Η ταχύτητα στις επενδύσεις διασφαλίζεται και από την τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οσες φορές παρακάμφθηκε η περιβαλλοντική νομοθεσία, το τελικό αποτέλεσμα για την επένδυση, δημόσια ή ιδιωτική, ήταν επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση. Το είδαμε αυτό στην περίπτωση του έργου του Αχελώου, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί ως προς τη σκοπιμότητα του, με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο στην Κων/πολεως, με τα γήπεδα της ΑΕΚ και του ΠΑΟ.

 

  • Για το Ελληνικό και τον Ελαιώνα

 

Δυστυχώς σε ότι αφορά στην Αθήνα, επικεντρώνουμε την προσοχή μας ως προς τις παρεμβάσεις στο Ελληνικό ή στον Ελαιώνα. Δεν υποτιμώ την αξία των παρεμβάσεων σε αυτές ειδικά τις περιοχές, όμως υποστηρίζω ότι θα έπρεπε να μιλάμε για το συνολικό σχέδιο αναδιάταξης της πόλης μέσα από ένα νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο που καθυστερεί στερώντας αναπτυξιακή δυναμική από την πόλη. Η πόλη δεν λειτουργεί και οι παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν στο Ελληνικό ή στον Ελαιώνα δεν μπορεί να γίνουν ερήμην της συνολικής της ανασυγκρότησης.

 

  • Για την πορεία μετά την Κοπεγχάγη

Όσο οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν δεσμεύονται για ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μειώσεων στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και η Διάσκεψη στο Μεξικό (12.2010) θα είναι χωρίς αποτέλεσμα. Δυστυχώς και οι δύο αυτές χώρες έχουν εγκλωβίσει την κλιματική αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης τους και τη χρησιμοποιούν ως όπλο στο νομισματικό πόλεμο που εξελίσσεται. Αγοράζουν χρόνο τη στιγμή που δεν υπάρχει. Αντίθετα η Ε.Ε. έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παρά το γεγονός ότι η οικονομία της δέχεται σημαντική πίεση λόγω της αδυναμίας υποτίμησης του ευρώ.