ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ «ΚΥΝΗΓΟΥΝ» ΤΟ ΣΥΡΜΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Το τρένο της μεγάλης φυγής

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Μία από τις μεγαλύτερες αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία από την Παρασκευή. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, προσπαθούν εδώ και δύο ημέρες να σταματήσουν την πορεία ενός τρένου που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα από εργοστάσιο της Γαλλίας στο σταθμό αποθήκευσης του Γκόρλεμπεν, στη βόρεια Γερμανία.

Μάχες διαδηλωτών-αστυνομικών, βίαιες προσαγωγές, δακρυγόνα. Η κυβέρνηση της Μέρκελ «ξεπάγωσε» τις μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων που είχαν σταματήσει από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Πρασίνων και «ξαναζωντάνεψε» το αντιπυρηνικό κίνημα (φωτ. Reuters)Μάχες διαδηλωτών-αστυνομικών, βίαιες προσαγωγές, δακρυγόνα. Η κυβέρνηση της Μέρκελ «ξεπάγωσε» τις μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων που είχαν σταματήσει από την κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Πρασίνων και «ξαναζωντάνεψε» το αντιπυρηνικό κίνημα (φωτ. Reuters) Το τρένο συνοδεύουν χιλιάδες αστυνομικοί από ολόκληρη τη Γερμανία, παρ’ όλ’ αυτά μέχρι χθες το βράδυ η μεταφορά είχε ήδη καθυστερήσει για πάνω από δέκα ώρες.

Οι διαδηλωτές με κάθε μέσο προσπαθούν όλη τη νύχτα να εμποδίσουν τη διέλευση του τρένου με τα πυρηνικά απόβλητα.

«Μάχη» στις ράγες

Αλλοι συγκρούονται με την αστυνομία, άλλοι δένονται στις σιδηροδρομικές ράγες, ακτιβιστές κρέμονται από γέφυρες, ενώ άλλες ομάδες επιχείρησαν να αφαιρέσουν σε διάφορα σημεία το υπόστρωμα των σιδηροδρομικών γραμμών.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι κινητοποιήσεις υπήρξαν ειρηνικές, αλλά με το πέρασμα της ώρας δεν έλειψαν και τα βίαια επεισόδια. Μάλιστα σε κάποιο σημείο της διαδρομής διαδηλωτές κατάφεραν και πυρπόλησαν ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας.

Τραυματίες υπάρχουν δεκάδες και από τις δύο πλευρές, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες προσαγωγές. Στους διαδηλωτές συμπαραστέκονται όλα τα κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης.

Οι μεταφορές πυρηνικών αποβλήτων είχαν σταματήσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Σοσιαλιστών και Πρασίνων, όμως η σημερινή κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ αποφάσισε την εκ νέου πραγματοποίησή τους, ενώ παράλληλα ανατράπηκε ο νόμος που προέβλεπε το σταδιακό κλείσιμο των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας.

Οι πράξεις αυτές της κυβέρνησης έχουν γιγαντώσει ξανά το αντιπυρηνικό και οικολογικό κίνημα στη Γερμανία, ενώ το κόμμα των Πρασίνων -σύμφωνα με δημοσκοπήσεις- σημειώνει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010