ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος, πόλη αβίωτη

 

Είναι άθλια πλέον η εικόνα της πόλης του Βόλου. Μια πόλη που έχει δίπλα της το βουνό και τη θάλασσα θα μπορούσε να είναι παράδεισος για τους κατοίκους της. Και όμως η ποιότητα ζωής είναι από τις χειρότερες που υπάρχουν. Και δεν είναι μόνο το νέφος με τα αιωρούμενα σωματίδια, είναι η ίδια η ζωή μέσα στην πόλη που κάνει τους πολίτες να υποφέρουν και να αγανακτούν κατά της Δημοτικής Αρχής για την κατάντια της.

Οι πολίτες απαιτούν από το Δήμο Βόλου να φροντίζει για το νερό που πίνουν και τον αέρα που αναπνέουν και την περιφρούρηση των ελεύθερων χώρων (π.χ. Ξενία). Στα ζητήματα αυτά οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι.

Το κυκλοφοριακό είναι ένα πρόβλημα με τη διάσταση που μπορεί να έχει σε μια επαρχιακή πόλη. Το χειρότερο όμως είναι η κατάληψη των πεζοδρομίων από κάθε λογής αυθαιρετούντες. Όποιος γουστάρει κλείνει το πεζοδρόμιο, μερικές φορές και με μόνιμες εγκαταστάσεις επεκτείνοντας το μαγαζί του κατά το δοκούν. Πέρα από παρανομία που συνιστά αυτό, επενδύει τις εγκαταστάσεις του και με το αντιαισθητικό πλαστικό κάνοντας την πόλη να δίνει την εικόνα απίστευτης αθλιότητας. Η πολεοδομία, δηλαδή ο Δήμος Βόλου ανέχονται αυτή την κατάσταση, μιλώντας για αδυναμίες της νομοθεσίας! Αν μια Δημοτική Αρχή δεν είναι σε θέση να βάλει κανόνες στην πόλη και να τους εφαρμόσει καλύτερα να πάει σπίτι της μια ώρα αρχύτερα. Η κατάληψη των πεζοδρομίων και κατά συνέπεια η επέκταση των καταστημάτων σε αυτά συνιστά, κοντά στα άλλα και αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους συνεπείς καταστηματάρχες. Πολλά πεζοδρόμια χρειάζονται επισκευή ενώ οργιάζει το παράνομο παρκάρισμα, ακόμα και στις ράμπες. Μητέρες και άτομα με ειδικές ανάγκες δε μπορούν να κυκλοφορήσουν στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους. Η καθαριότητα δεν μας τιμάει ως πολιτισμένη πόλη, που περιμένει μάλιστα να φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς αγώνες. Οι λακκούβες αργούν να επισκευαστούν δυσκολεύοντας την κίνηση των τροχοφόρων. Η αστική συγκοινωνία γίνεται με σαράβαλα λεωφορεία που θυμίζουν, μέσα και έξω, τριτοκοσμική χώρα, συμβάλλοντας και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η καθαριότητα της πόλης είναι ανεπαρκέστατη. Οι κάδοι ανακύκλωσης, λόγω της ευαισθητοποίησης του κόσμου (ευτυχώς) συνήθως ξεχειλίζουν. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στις πλατείες της πόλης. Ούτε το πράσινο είναι φροντισμένο ούτε η καθαριότητα είναι ικανοποιητική, με ευθύνη βέβαια και των πολιτών. Οι ακαθαρσίες των σκύλων, συνοδευόμενων και αδέσποτων, είναι ένα άλλο πρόβλημα. Οι παιδικές χαρές δε φροντίζονται, κούνιες και τσουλήθρες δε συντηρούνται, ούτε αντικαθίστανται συστηματικά τα φθαρμένα στοιχεία. Και όμως η συντήρηση και ο εξωραϊσμός είναι απαραίτητα. Ζητούμενο είναι η  επέκταση του πρασίνου της πόλης. Τέλος οι ποδηλατόδρομοι κατασκευάστηκαν λανθασμένα και είναι αποκλεισμένοι από αυτοκίνητα και κάδους. Ελπίζουμε βέβαια πάντα να ξεμπλοκάρουν σύντομα για να αποδοθούν στην κυκλοφορία.

Προτείνουμε στους δημοτικούς μας άρχοντες να κάνουν μια βόλτα στην πόλη σε δρόμους πεζοδρόμια και πλατείες για να διαπιστώσουν την κατάσταση. Καλύτερα με καροτσάκι αναπήρου ή μωρού. Τότε θα καταλάβουν τί σημαίνει καθημερινότητα και ποιότητα ζωής στην πόλη του Βόλου.