Κινδυνεύουν από άνοια οι βαρείς καπνιστές

Όσοι καπνίζουν πολύ στη διάρκεια της μέσης ηλικίας (τουλάχιστον 40 τσιγάρα τη μέρα), έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια και Αλτσχάιμερ μετά από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, που για πρώτη φορά μελέτησε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος στον εγκέφαλο και έρχεται να αναδείξει ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα για την υγεία που προκαλείται από το κάπνισμα. Πάντως, όσοι καπνίζουν λιγότερο από μισό πακέτο τη μέρα, καθώς και όσοι το έκοψαν έγκαιρα, δε φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για το συγκεκριμένο εγκεφαλικό πρόβλημα.

Οι ερευνητές, υπό τη δρα Ραχήλ Γουίτμερ, όπως αναφέρουν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Archives of Internal Medicine“, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 21.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 70 ετών και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για απλή άνοια αυξάνεται κατά 114%, για Αλτσχάιμερ υπερδιπλασιάζεται (κατά 157%) για όσους καπνίζουν τουλάχιστον δύο πακέτα τη μέρα σε σχέση με τους μη καπνιστές, ενώ αυξάνεται ακόμα περισσότερο (κατά 172%) ο κίνδυνος για μελλοντική αγγειακή άνοια, η οποία σχετίζεται με προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα.

Και στο παρελθόν είχε προταθεί η σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στο Αλτσχάιμερ, αλλά η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη που μελέτησε ποτέ την επίδραση που έχει το κάπνισμα ενός μεσήλικα, μετά από πολλά χρόνια, όταν πια φτάνει στην τρίτη ηλικία.

Η μελέτη ευτυχώς έχει καλά νέα για όσους έκοψαν έγκαιρα το κάπνισμα, πριν φτάσουν στην μέση ηλικία, καθώς δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ή Αλτσχάιμερ, για αυτά τα άτομα μετά από 20 χρόνια.

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της έρευνας, ο εγκέφαλος όσων επιμένουν φανατικά και διαχρονικά να καπνίζουν, δεν έχει «ανοσία» στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος: «Το κάπνισμα κάνει κακό στο αγγειακό σύστημα επηρεάζοντας την πίεση του αίματος και αυξάνοντας τους παράγοντες πήξης του. Είναι γνωστό ότι η αγγειακή υγεία παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε η Γουίτμερ.

 

Το κάπνισμα προκαλεί περίπου 5 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα ακόμα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όσον αφορά άνδρες και γυναίκες εξίσου.

Η νόσος Αλτσχάιμερ πλήττει περισσότερους από 26 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και οδηγεί σε αργή εκφύλιση του εγκεφάλου, με βαθμιαία απώλεια της μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών, καθιστώντας τον ασθενή ανίκανο να αυτοεξυπηρετηθεί, με δραματικές συνέπειες για τον ίδιο και το στενό οικογενειακό περιβάλλον του. Το παγκόσμιο κόστος αντιμετώπισης της άνοιας και του Αλτσχάιμερ το 2010 θα φτάσει τα 604 δισ. δολάρια (περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ), σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η οποία επίσης προβλέπει πως, μέχρι το 2050, ο αριθμός όσων πάσχουν από αυτές τις ασθένειες θα έχει τριπλασιαστεί.