Με «αόρατα» ελικόπτερα η επιχείρηση των Αμερικανών

«Αόρατα» ελικόπτερα χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στην επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας International Herald Tribune. Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία της ουράς του ελικοπτέρου που έπεσε, σημειώνοντας ότι όλα δείχνουν πως επρόκειτο για αεροσκάφος ειδικά τροποποιημένο για να μην ανιχνεύεται από ραντάρ.

Οι αλλαγές έγιναν με βάση τη γνωστή από τα αεροπλάνα τεχνολογία «stealth». Οι αναλυτές σημειώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν οι ΗΠΑ δεν είχαν αναφερθεί στην εφαρμογή τέτοιας τεχνολογίας στα ελικόπτερα. Τα «αόρατα» ελικόπτερα σχεδιάστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε συμβατικό πόλεμο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά δεν χρειάστηκαν ποτέ. Αργότερα εκτιμήθηκε ότι το κόστος τους ήταν υπερβολικό σε σχέση με τα πλεονεκτήματα που προσέφεραν, μηδενικά μάλιστα σε κρίσεις όπως του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οπότε δεν προχώρησε η παραγωγή τους.

Οπως έδειξε όμως η φωτογραφία της ουράς του ελικοπτέρου που έπεσε στο Πακιστάν, οι Αμερικανοί χωρίς να ανακοινώσουν κάτι εφάρμοσαν την τεχνολογία stealth στα ελικόπτερα, και τελικώς τα χρησιμοποίησαν στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Οι αλλαγές που σημειώνει η εφημερίδα ότι φαίνονται αφορούν το ειδικό χρώμα του σκάφους για να απορροφά τις ακτίνες των ραντάρ και τη στρογγυλοποίηση όλων των άκρων. Οι καμπύλες διασκορπίζουν τις αντανακλάσεις της ακτινοβολίας των ραντάρ σε πολλές κατευθύνσεις, οπότε τα αντιαεροπορικά ραντάρ δεν μπορούν να σχηματίσουν σαφή εικόνα αεροσκάφους.