Ιερισσιώτισσες στο εδώλιο… Σκουριές στο Ευρωκοινοβούλιο
Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπροσώπους των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής να προβάλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της καταστροφικής, για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, επένδυσης. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων και ο Μίκης Θεοδωράκης
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Οι Ιερισσιώτισσες στο εδώλιο, οι Σκουριές στο Ευρωκοινοβούλιο. Την ώρα που τρεις νοικοκυρές θα δικάζονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου για τα επεισόδια με τα ΜΑΤ, το θέμα της επένδυσης και οι κυβερνητικές επιλογές θα συζητούνται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες. Στο πλευρό των κατοίκων, ο αιώνιος έφηβος Μίκης Θεοδωράκης. «Αν ήμουν νέος θα πήγαινα ν’ αγωνιστώ μαζί τους», λέει.
Με το θέμα των Σκουριών άκρως επίκαιρο και ανοιχτό στην ελληνική πολιτική ατζέντα, η εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής να προβάλουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ζήτημα της καταστροφικής, για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, επένδυσης. Ταυτόχρονα θα ανταλλάξουν απόψεις με τις αντίστοιχες επιτροπές αγώνα στη Γαλικία και κυρίως θα έχουν την ευκαιρία να συντονίσουν από κοινού τις δυνάμεις τους για μια συλλογική, διεθνή και αποτελεσματική απάντηση.
Κατασταλτικοί μηχανισμοί
Θα συζητηθούν ακόμη οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ισπανία, που στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης επιλέγουν ασύμφορες και ζημιογόνες επενδύσεις, αδιαφορώντας για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Ιδιαίτερα στην ελληνική περίπτωση θα εξεταστεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τις αποφάσεις της μέσω κατασταλτικών μηχανισμών και φυσικής βίας στους κατοίκους που αντιδρούν.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή και την ευρωβουλευτή Ana Miranda του κόμματος BNG της Ισπανίας. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη καθώς και αρκετοί Ελληνες και ξένοι ευρωβουλευτές που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τέτοια ζητήματα.
Στο μεταξύ, η τεταμένη κατάσταση στις Σκουριές Χαλκιδικής βρέθηκε χθες στο επίκεντρο συνάντησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Συνδικαλιστές αστυνομικοί κατήγγειλαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής. Αποτέλεσμα, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο τους, αναφέρουν, τη στιγμή που απασχολούνται στη Χαλκιδική για το θέμα των μεταλλείων.
«Δεν μπορούμε να είμαστε ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσες χιλιάδες αστυνομικοί εκεί στον χώρο. Εχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του αστυνομικού, οι ακρότητες δεν οδηγούν πουθενά. Η πολιτεία πρέπει να λύσει το ζήτημα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γιώργος Φεστερίδης.
«Κλινικά σταθερός» είναι ο 27χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε από σκάγια στα επεισόδια, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρεται, «ανταποκρίνεται επαρκώς στη μέχρι τώρα συντηρητική θεραπεία η οποία και θα συνεχιστεί».
Κι ενώ οι τρεις νοικοκυρές από την Ιερισσό, 25, 39 και 40 ετών, κάθονται σήμερα στο εδώλιο του Αυτόφωρο Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου και σωματικές βλάβες, ο Μίκης Θεοδωράκης τάσσεται στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων.
Η ανακοίνωση του Μίκη
Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ειδικά για τους Ελληνες που έχουν την ευλογία να ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον θεϊκού κάλλους, η αγάπη, ο σεβασμός και η προστασία της φύσης πρέπει να είναι το πρώτο και σπουδαιότερο καθήκον. (…) Εχω δηλώσει για το Αιγαίο ότι θα πρέπει να παραμείνει αλώβητο από αναζητήσεις, εξορύξεις και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εκτιμώντας ότι η φυσική ομορφιά του είναι απείρως πιο πολύτιμη από οποιαδήποτε οικονομική ωφέλεια. (…)
Κάτω από το πρίσμα αυτό θεωρώ ότι στην Ιερισσό διαπράττεται ένα αποτρόπαιο εθνικό έγκλημα για το οποίο οι υπεύθυνοι κάποτε θα δώσουν λόγο. Ας μην επαίρονται οι σημερινοί εξουσιαστές και τα όργανά τους ότι έχουν τάχα μαζί τους τον νόμο και τη δύναμη. Η ζωή είναι σφαίρα που γυρίζει. Ας θυμηθούν πού βρίσκονται σήμερα οι… εθνοσωτήρες της χούντας.
(…) Επισυνάπτω τη μελέτη μου με θέμα τη “Λαϊκή Επιτροπή” που είναι αποκύημα της προσωπικής μου πείρας ως βουλευτή της Β’ Πειραιώς. Το κύριο πρόβλημά μας ήταν και πάλι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Στη Δραπετσώνα από το εργοστάσιο τσιμέντου και στο Κερατσίνι από την Ηλεκτρική που εξέπεμπε δηλητηριώδη αέρια. Δημιουργήσαμε τότε δύο Λαϊκές Επιτροπές με το σύνολο των κατοίκων όπως στην Ιερισσό. Δώσαμε σκληρές μάχες, συχνά σώμα με σώμα με τις διωκτικές δυνάμεις. Και τελικά νικήσαμε! Στα 1965, δηλαδή σε πολύ δύσκολους καιρούς. (…) Πώς να μη χαιρετίσω το γεγονός ότι η Ιερισσός έγινε μια τεράστια Λαϊκή Επιτροπή με θάρρος, πίστη, δυναμισμό και αυτοθυσία; Γι’ αυτό και έχει λυσσάξει κυριολεκτικά η εξουσία.
(…) Εάν ήμουν νέος, θα πήγαινα να αγωνιστώ μαζί τους. Εξάλλου το παράδειγμά τους μας φωτίζει σαν φάρος. Μας δείχνει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι ζωντανοί και ανεξάρτητοι Ελληνες. Γι’ αυτόν τον λόγο καλώ όλες τις Σπίθες να μελετήσουν τι ακριβώς συμβαίνει εκεί πέρα, ώστε να έχουμε σύντομα στην ιστοσελίδα μας τον πλήρη φάκελο της Ιερισσού με όλα τα στοιχεία. Επιπλέον καλώ τις Σπίθες της Μακεδονίας εκτός από τη μελέτη να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο της προσωπικής τους συμμετοχής στο πλευρό αυτών των περήφανων και πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών, που είναι τα πρώτα ομαδικά θύματα των σκοτεινών δυνάμεων που έχουν στόχο να καταστρέψουν την πατρίδα και τον ελληνικό λαό».