ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΖ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟΥ, ΞΑΝΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ…

Τον αποφυλάκισαν με το ζόρι

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Αψιμαχίες, φανερές και άδηλες, στο πεδίο της δικονομίας καθυστέρησαν την προσωρινή απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ, μέχρις ότου τα βρετανικά δικαστήρια εξετάσουν επί της ουσίας το αίτημα έκδοσής του στη Σουηδία.

«Είναι υπέροχο που αναπνέω ξανά το φρέσκο αέρα του Λονδίνου», δήλωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ όταν έφυγε από το δικαστήριο (φωτ. Ass. Press) «Είναι υπέροχο που αναπνέω ξανά το φρέσκο αέρα του Λονδίνου», είπε, αφού πέρασε την πόρτα του δικαστηρίου, ελεύθερος έστω προσωρινά και υπό βαρείς όρους. Χωρίς άλλη κουβέντα προς το συνωστισμένο πλήθος εκπροσώπων των ΜΜΕ, χαιρέτησε σηκώνοντας ψηλά το χέρι τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν τη μάσκα «V for Vendeta».

Για δεύτερη φορά χθες το απόγευμα, έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής του, αυτή τη φορά από δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Royal Courts of Justice). Στην ανάλογη απόφαση, στην οποία είχε καταλήξει το Ειρηνοδικείο του Ουεστμίνστερ την περασμένη Τρίτη, ασκήθηκε προχθές έφεση υπέρ του νόμου από την Εισαγγελία (Crown Prosecution Service) και ο Ασάνζ επέστρεψε στο κελί του στη φυλακή Γουάτσουορθ.

Προσχήματα δικαστών…

Βρετανικές και σουηδικές δικαστικές αρχές τήρησαν μέχρις κεραίας τα προσχήματα των όποιων πολιτικών σκοπιμοτήτων στο όνομα της δικονομίας: Ως προς το ποιος είχε κινητοποιηθεί εναντίον της αποφυλάκισης του ιδρυτή του WikiLeaks από τα γραφεία της εισαγγελίας σε Λονδίνο και Στοκχόλμη, ανακοινώθηκαν διαδοχικά ότι η μεν βρετανική πλευρά ενήργησε ως «εκπρόσωπος» της σουηδικής, η δε σουηδική πλευρά ότι «επρόκειτο καθαρά για βρετανική απόφαση».

Κατά τη χθεσινή, δεύτερη παράσταση του Ασάνζ στο δικαστήριο, η εισαγγελία της Στοκχόλμης δεν διαφοροποίησε με νέες διατυπώσεις την απαίτησή της κατά του Ασάνζ, τον οποίο κατηγορεί για σεξουαλικά αδικήματα -κατά βάση, συνουσία χωρίς χρήση προφυλακτικού με δύο γυναίκες, από τις οποίες η μία είχε αντιρρήσεις και η άλλη ακόμα κοιμόταν…

Το δικαστήριο χθες ανέβασε το ποσό της εγγυοδοσίας για τον Ασάνζ από 200.000 στερλίνες (235.860 ευρώ) σε 240.000 (283.040), ορίζοντας ως τριτεγγυητές πέντε επώνυμους Βρετανούς από όσους υποστήριξαν τον Ασάνζ ή συνεισέφεραν τα χρήματα της εγγύησης: τους σερ Τζον Σούλστον, νομπελίστα Ιατρικής, σερ Φίλιπ Νάιτλι, δημοσιογράφο-συγγραφέα, λόρδο Μάθιου Εβανς, πρώην υπουργό των Εργατικών και βιβλιοεκδότη, Φέλιξ Ντένις, εκδότη περιοδικού, και Πατρίτσια Ντέιβιντ, καθηγήτρια Ιατρικής.

Ο Ασάνζ υποχρεώνεται επίσης να καταθέσει το διαβατήριό του, να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού, να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό (στο Σάφολκ, στο σπίτι του Βον Σμιθ, δικηγόρου της υπερασπιστικής ομάδας και ιδρυτή της ανεξάρτητης ενημερωτικής ιστοσελίδας Frontline) και να επικοινωνεί καθημερινά με το τοπικό αστυνομικό τμήμα.

«Ψάχνονται» στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, όπου οι εισαγγελικές αρχές εξακολουθούν να απεργάζονται την όποια δυνατή φόρμουλα για εκζήτηση και παραπομπή του μπορούν να καταφέρουν νομότυπα να διατυπώσουν, άλλα μέτρα σκοπιμότητας εφαρμόζονται σε βάρος του WikiLeaks όπου η ροή των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων εξακολουθεί σταθερά: η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) ανακοίνωσε ότι μπλοκάρει στους υπολογιστές των στελεχών της την πρόσβαση στην εφημερίδα «The New York Times» και όποιο άλλο μέσο δημοσιεύει τηλεγραφήματα των WikiLeaks.

(Πηγές: Reuters, BBC, guardian.co.uk)

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010