ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΛΜΥΡΟΥ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΜΑΡΧΗ κ. ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ

Κε Νομάρχη,

Έχει έρθει για γνωμοδότηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μαγνησίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δήθεν τουριστική επένδυση στις Νηες. Καλείται λοιπόν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του προβλήματος.

Έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά για το θέμα αυτό. Επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε, επιγραμματικά, ορισμένα πράγματα ενόψει τις διαμόρφωσης θέσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας:

1) Στις αρχές Μαΐου 2006, ως υποψήφιος Νομάρχης, επισκεφτήκατε τους κατασκηνωτές διαμαρτυρίας στις Νηες και εκφράσατε τη συμπαράστασή σας στον αγώνα τους εναντίον της επένδυσης αυτής.

2) Στείλατε σε πολλούς έγκριτους φορείς επιστολή ζητώντας τη θέση τους για την επένδυση αυτή και πήρατε από αρνητικές απαντήσεις έως προβληματισμούς και καμία θετική άποψη.

3) Στις 12 Ιανουαρίου 2008 (εφημερίδες 13-1-09), σε δηλώσεις σας, είπατε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η ΝΑΜ οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να λάβει υπόψη της το γεγονός ότι έχουν εγερθεί αμφισβητήσεις σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εν λόγω επένδυση» και ότι «πριν αποφανθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οριστικά για το θέμα αυτό η ΝΑΜ δεν είναι δυνατόν να προβεί σε καμία Διοικητική ενέργεια…». Παράλληλα εκφράσατε την αντίθεσή σας για την κατασκευή γηπέδου γκολφ στην περιοχή.

4)  Σε απάντησή σας προς την «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» (εφημερίδες 26 Φεβρουαρίου 2009) δηλώσατε ότι «… δεν θα είναι δυνατή η εκτέλεση κανενός τεχνικού έργου (βιολογικού καθαρισμού κλπ.), εάν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

5) Ανάλογες απόψεις διατυπώθηκαν και από την αρμόδια Αντινομάρχη κα Νατ. Οικονόμου (εφημερίδες 8 Μαρτίου 2009).

6) Στην τοποθέτησή σας στην κοινή συνεδρίαση Νομ. Συμβουλίου και Δημ. Συμβουλίου Σούρπης (εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ 13 Μαρτίου 2009) είπατε μεταξύ άλλων: «…Δεσμευόμαστε σήμερα εδώ ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί, εάν δεν αποσαφηνιστεί πλήρως το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης από το Υπουργείο Οικονομικών».

7) Πρόσφατα (εφημερίδες 5 Μαΐου 2009), δημοσιεύτηκαν δηλώσεις σας, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: «…δεν είναι δυνατόν να γίνονται διοικητικές ενέργειες, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

8) Με έγγραφό της, στις 11 Φεβρουαρίου 2009, προς τη Γενική Διεύθυνση, Δημόσιας Περιουσίας, η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μαγνησίας της διαβιβάζει, «λόγω της βαρύτητας της υποθέσεως», όλα τα σχετικά στοιχεία «…και παρακαλεί για περαιτέρω οδηγίες».

9) Το Υπουργείο Οικονομικών, σε απάντησή του προς σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, αναφέρει ότι: «…η εν λόγω έκταση αναφέρεται μεν ως ιδιοκτησία του δημοσίου, αλλά απεικονίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα διανομής του έτους 1958 και στον από Μαρτίου 1959 κτηματολογικό πίνακα…» και ότι «μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και την υποβολή της πορισματικής έκθεσης από την αρμόδια Επιθεωρήτρια, θα σας ενημερώσουμε επί των διαπιστώσεων και συμπερασμάτων αυτής». Το έγγραφο δε αυτό το κοινοποιεί και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις δικές του ενέργειες.

10) Το ΕΚΒΥ και ο Συνήγορος του Πολίτη, έχουν αποφανθεί κατηγορηματικά, με τεκμηριωμένους λόγους, κατά της Φαραωνικής αυτής «επένδυσης»

Κε Νομάρχη,

Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι σε εκκρεμότητα, ακόμα και σήμερα. Πιστεύουμε επομένως ότι το Νομαρχιακό σας Συμβούλιο δεν είναι δυνατόν να γνωμοδοτήσει θετικά, καθόσον οι Πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο οι Δημόσιοι Φορείς, πρέπει να υπερασπίζονται τις δημόσιες εκτάσεις.

Ανεξάρτητα από το πρόβλημα όμως του ιδιοκτησιακού πιστεύουμε ότι η επένδυση αυτή θα είναι επιζήμια για τον τόπο μας διότι:

1)     Δεν είναι τουριστική επένδυση αλλά real estate.
2)     Δε συνάδει με την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
3)     Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες και η επένδυση «κλειστού τύπου», χωρίς ωφέλεια στην περιοχή.
4)     Η περιοχή είναι υψηλής γεωργικής αξίας και δασική εν μέρει.
5)     Θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες νερού, που δεν περισσεύουν στην περιοχή και δεν θα εξευρεθούν συνολικά με την αφαλάτωση.
6)     Οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν επιθυμούν της επένδυση αυτή.
7)     Η φέρουσα ικανότητα της περιοχής δεν αντέχει τέτοιου μεγέθους επένδυση.

Κε Νομάρχη
Σας εκφράζουμε με την παρούσα, για μια ακόμα φορά, την αντίθεσή μας για την επένδυση αυτή και επιφυλασσόμαστε για κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων, μαζί και με άλλους φορείς και πολίτες, ενόψει της αντίστοιχης συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου.