ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΤΡΑΣ

Βύρωνος 20Α, 26224 ΠΑΤΡΑ

Τηλ – fax: 2610 321010, email: oikipa@otenet.gr, web: www.oikipa.gr

ΠΑΤΡΑ 2/6/10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εγκληματική αδιαφορία του Δασαρχείου Πατρών αθώωσε δύο από τους καταπατητές της Στροφυλιάς.

ΔΕΝ ΟΡΙΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΟΥΤΕ ΠΑΡΕΣΤΗ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΝΑΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ

Η εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία του Δασαρχείου Πατρών, είχε σαν αποτέλεσμα να αθωωθούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κ.Αχαΐας δύο από τους καλλιεργητές της εκχερσωμένης και καταπατημένης έκτασης του δάσους της Στροφυλιάς στη θέση «Σαμαρέικα» η οποία έχει κηρυχτεί από το 2004 ως αναδασωτέα.

Οι δύο πρωτοφανείς δικαστικές αποφάσεις έρχονται να καταδείξουν την τεράστια ευθύνη του Δασαρχείου Πατρών το οποίο ανέθεσε την υποστήριξη των δύο υποθέσεων στο Δασοφύλακα της περιοχής χωρίς καμία άλλη νομική υποστήριξη. Η παράλειψή του να μη ζητήσει τη συνδρομή του Δικαστικού Γραφείου Πατρών και να ορίσει δικηγόρο είχε σαν αποτέλεσμα δύο από τους καταπατητές-καλλιεργητές της έκτασης να αθωωθούν την ώρα που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία της παράνομης καλλιέργειας αναδασωτέας δασικής έκτασης.

Είναι χαρακτηριστικό αλλά και εξοργιστικό το γεγονός ότι το Δασαρχείο όχι μόνο δεν είχε δικηγόρο στη δίκη, αλλά δεν όρισε ούτε έναν υπάλληλό του, προκειμένου να παραστεί στη δίκη ως πολιτικός ενάγων του δημοσίου. Αναρωτιόμαστε αν η τελευταία δικαστική εξέλιξη στο «μακράς διαρκείας» έργο της σαλαμοποίησης και οικοπεδοποίησης του (κατά τα άλλα) Εθνικού Πάρκου της Στροφυλιάς οφείλεται σε σκοπιμότητα ή στην πλήρη διάλυση των Δασικών υπηρεσιών του νομού μας.

Χαρακτηριστικό της προκλητικής αδράνειας του Δασαρχείου είναι το γεγονός ότι η ΟΙΚΙΠΑ το έχει ενημερώσει εγγράφως, εδώ και τρία χρόνια, ότι οι αναδασωτέες εκτάσεις έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο της περιοχής ως ιδιοκτησίες των καταπατητών, χωρίς αυτό να έχει πράξει το παραμικρό για να ακυρώσει τις εγγραφές.

Ευελπιστούμε ότι ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πατρών ο οποίος έχει ενημερωθεί για το θέμα θα πράξει το καθήκον του, ασκώντας έφεση στις δύο αθωωτικές αποφάσεις του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κ. Αχαΐας.

Επιτέλους δεν είναι δυνατόν η προστασία ενός προστατευόμενου βιοτόπου όπως η Στροφυλιά να επαφίεται στον πατριωτισμό μιας οικολογικής οργάνωσης.