ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Προς: 1) Την Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη

2) Τη Γενική Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας κα Πόπη Γερακούδη

3) Την Ειδική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Ρίτα Καραβασίλη

4) Το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλια

Κοιν. ΜΜΕ

 

Κυρία Υπουργέ, κυρίες Γεν. και Ειδικ. Γραμματείς, κύριε Νομάρχη,

Η πόλη του Βόλου έχει, εδώ και χρόνια, μεγάλα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι υπερβάσεις στα αιωρούμενα σωματίδια είναι, κάθε χρόνο, πολύ πάνω από τα όρια που ορίζει η Κοινοτική Νομοθεσία.

Μια από τις αιτίες είναι η λειτουργία του εργοστασίου της ΑΓΕΤ το οποίο απέχει μόλις 1.500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Βόλου, είναι σε επαφή με τη συνοικία «Αστέρια» του Δήμου Αγριάς και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον υπόλοιπο Δήμο Αγριάς.

Τα καύσιμα που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ και κυρίως το πετ κοκ έχουν μεγάλη συμβολή στις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων. Αλλά και τα άλλα καύσιμα που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ, όπως βιομάζα, κάρβουνο κλπ. είναι επίσης ρυπογόνα. Το λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο, που χρησιμοποιεί η ΑΓΕΤ, είναι το φυσικό αέριο αλλά το ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των καυσίμων χρήσης είναι λιγότερο από 7%.

Θέλουμε να μας πληροφορήσετε ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε ή ποιές ενέργειες θα κάνετε για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και μάλιστα στην κατεύθυνση της χρήσης μη ρυπογόνων καυσίμων από την ΑΓΕΤ.