Φίδια και κροκόδειλους έφεραν οι πλημμύρες

Δεν είναι μόνο οι καταστροφικές πλημμύρες που έχουν απομακρύνει τους κατοίκους από τα σπίτια τους στο Ροκχάμπτον της Αυστραλίας, αλλά και η απειλή εμφάνισης κροκοδείλων και φιδιών.

«Είναι η εποχή των ερώτων και εκδιώχθηκαν αιφνιδιαστικά από το φυσικό τους περιβάλλον. Τα φίδια είναι πολύ πολύ νευρικά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σκοτ Μαχάφι, επικεφαλής των υπηρεσιών επείγουσας βοήθειας.

«Το πρόβλημα με τους κροκόδειλους είναι ότι είναι δύσκολο να τους διακρίνει κανείς ανάμεσα στα συντρίμμια» που μεταφέρονται από τα ρεύματα, πρόσθεσε.

Μέλος των συνεργείων αρωγής διηγήθηκε ότι είδε δύο αστυνομικούς να πηδούν έξω από τα νερό, όταν διέκριναν τα σαγόνια ενός κροκοδείλου πολύ κοντά τους.

Φίδι διασχίζει την πλημμυρισμένη οδό Capricorn στο Ροκχάμπτον της Αυστραλίας

Παράλληλα, οι υπηρεσίες αρωγής φοβούνται ότι η στάθμη των νερών θα παραμείνει υψηλή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών, φορέων ασθενειών.

Οι κάτοικοι έχουν οχυρώσει τα σπίτια και τα καταστήματά τους με σάκους άμμου για να προστατευθούν από τα νερά του ποταμού Φιτζρόι, που διασχίζει την πόλη, η στάθμη των οποίων έφθασε τα 9,2 μέτρα και αναμένεται να φθάσει τα 9,4 μέτρα τις δύο επόμενες ημέρες.

Το Ροκχάμπτον, με πληθυσμό 75.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση 500 χιλιομέτρων βορείως του Μπρισμπέιν. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της αγροτικής και πλούσιας σε ορυχεία περιοχής αυτής, η οποία πλήττεται εδώ και πολλές ημέρες από πλημμύρες, οι οποίες χαρακτηρίζονται «βιβλικές» από τις Αρχές.

Το αεροδρόμιο, οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι περισσότεροι οδικοί άξονες που οδηγούν στο Ροκχάμπτον είναι κλειστοί, ωστόσο, αντίθετα με την ανακοίνωση των αρχών, ένας δρόμος παραμένει ανοικτός.

ΕΘΝΟΣ 05-01-2011