Το Τσερνομπίλ στα… μέτρα μας

Της Τζίνας Δαβιλά

Καλέ τα μάθατε; Θα έχουμε και μείς εδώ στην Ελλάδα το δικό μας Τσερνομπίλ! Όχι, δε θα έρθει το Τσερνομπίλ εδώ… Αγεωγράφητη με περνάτε; Ούτε και μείς θα πάμε εκεί… όχι! Λοιπόν! Η Ρωσία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία 20.000.000.000 δολαρίων σύμφωνα με την οποία θα κατασκευαστεί ο 1ος πυρηνικός σταθμός στο Ακκούγιου της Τουρκίας. Ναι, αυτό το Ακκούγιου που είναι στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου! Δίπλα μας δηλαδή!

Τρομάξατε; Γιατί τάχα; Επειδή θα είναι δίπλα μας ένας πυρηνικός σταθμός; Γιατί θα κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πριν από 24 χρόνια από πρώτο χέρι, από κοντά; Θυμάμαι το ΄86 ό,τι ζαρζαβατικό είχε φυτέψει ο μπαμπάς μου στο εξοχικό μας στη Λούτσα – σημερινή Αρτέμιδα – είχαν καρποφορήσει σε σμίκρυνση! Ντοματάκια, αγγουράκια, μελιτζανούλες, κολοκυθάκια, όλα για τη χώρα του ποντικο-μικρούλη. Μόνο τις φράουλες δεν προφτάσαμε να δούμε, γιατί τις έφαγαν τα χελωνάκια μας και δεν τα ξανά είδαμε από τότε.

Και συνεχίζω: γιατί προβληματίζεστε; Επειδή ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα; Επειδή δεν μπορεί σοβαρός άνθρωπος να έχει εμπιστοσύνη στον τρόπο διαχείρισης έστω και των επιστημονικών πραγμάτων από άτομα που δεν μπορούν να δουν πιο πέρα από τη μύτη τους; Επειδή ούτε καν τους ίδιους τους εαυτούς δε σκέπτονται οι κύριοι ιθύνοντες από τη στιγμή που από το 2002 προσπαθούν να πάρουν αυτή την ηλίθια έγκριση; Επειδή δεν γνωρίζουμε, τελικά, ποιοι μας «παίζουν» και πώς;

 

«Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής, δεν είναι φτηνή, δεν είναι «πράσινη», γι αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο υπαρκτό ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή. Η απάντηση στο πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» Αυτά μεταξύ άλλων πρεσβεύει το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου. Ο Πρόεδρός του Θανάσης Αναπολιτάνος και τα μέλη του με τη συμβολή απλού κόσμου, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να εμποδίσουν όχι μόνο αυτήν, αλλά και άλλες αντίστοιχες ενέργειες. Εν προκειμένω, μετά τη γνωστοποίηση της υπογραφής, οργανώθηκε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το τουρκικό προξενείο στη Ρόδο.

 

Ο νομάρχης Δωδεκανήσου επισκεπτόμενος προ διμήνου την έκθεση της Ρωσίας ΜΙΤΤ κατενθουσιασμένος επιστρέφοντας δήλωνε: «Η ανάκαμψη του τουρισμού θα έρθει από τη Ρωσία». Και να! οι ανταλλαγές επισκέψεων και να! οι φιλοφρονήσεις, και να! τα πέρα δώθε και οι φωτογραφίες οι τριπλοχαμογελαστές που επιβεβαίωναν των λόγων του την αλήθεια!

Και να τώρα η προδοσία! Βαριά λέξη λέτε, ε; Και πώς να την πω; Φιλία; Ισορροπία; Διπλωματία ίσως; Ναι, μάλλον αυτό! Εκεί δεν καταλήγουν όλα, στις πελατειακές σχέσεις, το συμφέρον και το χρήμα. Αφού τα ξεπουλήσαμε όλα, τη φιλία θα σώζαμε; Και μάλιστα λαών; Εδώ μάθαμε να καρφώνουμε πισώπλατα, τον αδελφικό φίλο, τη φίλη, το σύντροφο, ακόμα και τους συγγενείς πρώτου βαθμού! (στους παραπέρα αφήστε το, δεν πιστεύω. Για μένα οι δικοί μου άνθρωποι είναι οι φίλοι μου). «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» έλεγε ο Καλογήρου στον Κούρκουλο στη «Λόλα». Ανέκαθεν τα χρήματα καθόριζαν τα πάντα.

Αφού το μέλλον της Ελλάδας – και της Μεσογείου βεβαίως, βεβαίως – καθίσταται αβέβαιο για απρόβλεπτους λόγους, μήπως να πάψουμε να αγχωνόμαστε για την οικονομική κρίση; Καλά ντε, μη βαράτε! Να κοιτάξουμε, έλεγα, για όσα χρόνια μας μένουν, την ξεπουλημένη όσο – όσο «ανθρωπιά» μας…

*Η Τζίνα Δαβιλά είναι δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παλμός 99,5” και μόνιμη κάτοικος Ρόδου.