Υπό διωγμό το εμφιαλωμένο νερό

 

Το εμφιαλωμένο νερό είναι υπό διωγμό στην Αυστραλία, λόγω της ρύπανσης που προκαλούν τα πλαστικά μπουκάλια στο περιβάλλον.

Ήδη, ο πρωθυπουργός της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, της Νέας Νότιας Ουαλίας, Νάθαν Ρις, ανακοίνωσε την άμεση απαγόρευση της προμήθειας εμφιαλωμένου νερού σε όλα τα υπουργεία και τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση του εμφιαλωμένου νερού στην ευρύτερη κοινωνία», είπε ο κ. Ρις.

Ο κ. Ρις τόνισε ότι «γέμισε ο κόσμος από πλαστικά μπουκάλια» και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο η ρύπανση του περιβάλλοντος από το πλαστικό. Είναι και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τη χρήση πολύτιμης ενέργειες για την κατασκευή του μπουκαλιού».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος, Πίτερ Γκάρετ (πρώην σταρ του ροκ), συμφώνησε με το μέτρο της Νέας Νότιας Ουαλίας και κάλεσε και τις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας να το υιοθετήσουν.

«Προσωπικά», είπε ο κ. Γκάρετ, «αποφεύγω το εμφιαλωμένο νερό όσο το δυνατόν, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών».

Στο μεταξύ, η κωμόπολη Μπαντούν στην Αυστραλία είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απαγορεύει το εμφιαλωμένο νερό. Η κωμόπολη έχει περίπου 2.000 άτομα πληθυσμό και χθες σε δημόσια συγκέντρωση αποφασίστηκε να απαγορευτεί η πώληση εμφιαλωμένου νερού στα τοπικά καταστήματα.

Στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 400 άτομα και μόνο δυο ψήφισαν εναντίον της απαγόρευσης.

Αφορμή για αυτήν την απόφαση στάθηκε μια εταιρεία που θέλει να εμφιαλώσει νερό της περιοχής και να το πουλάει. Οι κάτοικοι φοβούνται τη ρύπανση του περιβάλλοντος, εξαγριώθηκαν και απαγόρευσαν όλα τα εμφιαλωμένα νερά.

Οι Αυστραλοί ξόδεψαν 500 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε εμφιαλωμένο νερό, δηλαδή 10% περισσότερα από το 2007.