Στοπ στο δουλεμπόριο ζώων

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Σας ζητάει το παιδί σας επίμονα να του πάρετε ένα ζωάκι; Και εσείς του απαντάτε «τώρα στις γιορτές», κάθε φορά που περνάτε έξω από τη βιτρίνα κάποιου pet shop; Τέρμα τα ψέματα. Οι γιορτές πλησιάζουν. Αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται!

Πίσω από τη βιτρίνα κρύβεται η σκληρή πραγματικότηταΠίσω από τη βιτρίνα κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα Η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά αυτά τα πλάσματα, που βρίσκονται πίσω από τις βιτρίνες των καταστημάτων, είναι σκληρή και αυτό που φαινομενικά θα φέρει χαρά στο παιδάκι σας, μπορεί να βυθίσει και εκείνο και την οικογένειά σας στη θλίψη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες άνθρωποι καταγγέλλουν στα φιλοζωικά σωματεία τη θλιβερή εμπειρία τους. Αγόρασαν ένα σκυλάκι, πέθανε σε μία εβδομάδα, πήγαν πίσω στο κατάστημα, τους είπαν αγοράστε άλλο και τα λοιπά και τα λοιπά. Και να είχε συμβεί μόνο αυτό; Δυστυχώς υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες και «το δεύτερο σκυλάκι ξεψύχησε και το παιδί της οικογένειας έπαθε αποκόλληση από τη στεναχώρια του», αλλά και πάλι η αντιμετώπιση ήταν ίδια.

Γονείς θύματα

Στις 4 Οκτωβρίου, όταν έγινε η πανελλήνια διαμαρτυρία των φιλοζωικών σωματείων έξω από τη Βουλή, οι φιλόζωοι κατέθεσαν ένα ψήφισμα. Μεταξύ άλλων, ζητούσαν να απαγορευτεί διά νόμου η πώληση ζώων από pet shop. Οι πλέον κακόπιστοι θα μπορούσαν να πουν πως οι εκπρόσωποι των σωματείων έχουν συμφέροντα. Αλλά οι αποδείξεις τούς δικαιώνουν. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.stoppuppy mills.com και δείτε τα βίντεο. Μην περιμένετε να πάθετε για να μάθετε.

Αυτά τα «προνομιούχα» -θεωρητικά- κατοικιδία, ράτσας, που βλέπετε στις βιτρίνες, δεν είναι τυχερά. Οι γονείς τους είναι θύματα ενός απίστευτου δουλεμπόριου σκύλων και γατών, των λεγόμενων «Puppy-Kitten Mills».

Δέσμια της απληστίας, εκατοντάδες χιλιάδες σκυλιά και γατιά, φυλακισμένα σε πολύ μικρά κλουβιά, παγωμένα τον χειμώνα και ζεστά το καλοκαίρι, αναγκασμένα να γεννούν ξανά και ξανά μέχρι να πεθάνουν.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Εκατοντάδες χιλιάδες κουτάβια και γατιά ράτσας μεγαλώνουν κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις αυτές. Μόνο στο Μιζούρι των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι η βιομηχανία αυτή επιφέρει κέρδη ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο.

Τα «Puppy Mills» είναι γνωστά για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Οι σκύλοι κρατούνται σε ασφυκτικά μικρά, συρμάτινα, υπερυψωμένα κλουβιά για όλη τους τη ζωή. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, το μέγεθος του κλουβιού -όπως και τα υπόλοιπα μέσα διαβίωσης- επιλέγεται με γνώμονα το κέρδος.

Τα κλουβιά αυτά τον χειμώνα μετατρέπονται σε ψυγεία και σε φούρνους το καλοκαίρι. Πολλά από τα σκυλιά τραυματίζονται στα σύρματα στην καλύτερη περίπτωση ή χάνουν τα άκρα τους στη χειρότερη, στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν. Οι καβγάδες μεταξύ των υπεράριθμων σκύλων είναι ένα συχνό φαινόμενο.

Τα ζώα αυτά δεν πηγαίνουν ποτέ βόλτες και καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους τα περισσότερα δεν έχουν πατήσει ποτέ στέρεο έδαφος, χώμα ή γρασίδι.

Στην καλύτερη περίπτωση, το φαγητό τους αποτελείται από ληγμένες παρτίδες τροφών, στη χειρότερη, ό,τι πετιέται στα πατώματα εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών. Τα δόντια τους σαπίζουν σε μικρή ηλικία. Και αυτή είναι μία μόνο από τις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία τους.

Τα έξοδα για τη διατροφή και τη διαμονή τους είναι ελάχιστα. Ανάλογα με εκείνα της κτηνιατρικής τους περίθαλψης και δυσανάλογα με τα αυξανόμενα κέρδη των κουταβοπαραγωγών. Αυτοί βάζουν το χέρι στην τσέπη μόνο για την αφαίρεση των φωνητικών χορδών των σκύλων, για να μη «διαμαρτύρονται» γαβγίζοντας και για πολλούς άλλους λόγους.

Τα θηλυκά σκυλιά ζευγαρώνουν από τον πρώτο τους οίστρο. Οταν σταματούν να «παράγουν», θανατώνονται. Μέσος όρος ζωής; Η ηλικία των 5 ετών.

Πλαστά χαρτιά

Τα κουτάβια ή τα γατάκια που βλέπετε στις βιτρίνες απομακρύνονται από τη μητέρα τους σε ηλικία 5-8 εβδομάδων, πριν καν κοινωνικοποιηθούν. Στοιβάζονται σε φορτηγά και στη συνέχεια διανέμονται στα pet shops. Οσα τουλάχιστον καταφέρουν να επιβιώσουν στη διαδρομή.

Οταν πωλούνται, συνοδεύονται από πλαστά χαρτιά «γνησιότητας», ενώ ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά δεν επιβιώνει στις πρώτες μέρες μεταφοράς τους στο νέο τους σπίτι. Με προβλήματα ψυχολογικά και σοβαρότατα προβλήματα υγείας -η περίθαλψη των οποίων απαιτεί χιλιάδες ευρώ- οι άνθρωποι που τα αγόρασαν πληροφορούνται με τον χειρότερο τρόπο όσα κρύβονται πίσω από τα puppi-kitten mills.

Η συντριπτική πλειονότητα των pet shops στην Ελλάδα προμηθεύεται τα κουτάβια όχι από εγχώριους νόμιμους και υπεύθυνους εκτροφείς, όπως οι ιδιοκτήτες τους λένε, αλλά από κουταβοπαραγωγούς της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουκρανίας.

«Πείτε όχι στους ζωοέμπορους! Μη βοηθάτε το απαράδεκτο αυτό εμπόριο να συνεχίζεται. Σταματήστε να αγοράζετε ζώα από pet shop. Υιοθετήστε ένα αδέσποτο. Στους δρόμους κυκλοφορούν και ράτσες», μας προτρέπουν μέλη φιλοζωικών σωματείων παγκοσμίως.*

Ακτιβιστές: έχουμε ράμματα για τη γούνα τους

Λένε «όχι» στο βασανισμό και τη θανάτωση ζώων στο βωμό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και καλούν κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, οργανωμένο φιλόζωο και μη, να λάβει μέρος στην παγκόσμια διαμαρτυρία κατά του αιματοβαμμένου εμπορίου της γούνας.

Το «World Fur free Friday», η Παγκόσμια Παρασκευή Κατά της Γούνας, είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες δράσης για τα δικαιώματα των ζώων, με περισσότερες από 120 κινητοποιήσεις ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο.

Στην Αττική, η κινητοποίηση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τρία είναι τα σημεία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σκοπός τους είναι αφενός να γνωστοποιήσουν σε όλους τι συμβαίνει στο γκουαντάναμο των ζώων -όπου περισσότερα από 60 εκατομμύρια ζώα (λύγκες, αλεπούδες, βιζόν, μινκ, ρακούν, κογιότ κ.ά.) θυσιάζονται στο βωμό της ανθρώπινης κοκεταρίας, με μεθόδους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, κρέμασμα, πνίξιμο, χτυπήματα στο κεφάλι, σπάσιμο λαιμού και εισπνοή τοξικού αερίου για να μην καταστραφεί η γούνα τους. Και αφετέρου να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο αυτού του παγκόσμιου εμπορίου φρίκης και πόνου, με τζίρο 13 δισ. δολάρια.

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οργανώσεων για τα ζώα έχει ζητήσει με εισήγησή του στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «τον τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων και του εμπορίου γούνας στην Ελλάδα», όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και συγκεκριμένα, τον τερματισμό των επιδοτήσεων, τη μη έκδοση νέων αδειών για εκτροφεία, τη σταδιακή μετάβαση των εργαζόμενων σε άλλους βιώσιμους και ηθικά αποδεκτούς κλάδους (βιολογική γεωργία, οικοτουρισμός κ.ά.), την εφαρμογή βιώσιμων σχεδίων για την αξιοποίηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και τη μεταστροφή της τοπικής οικονομίας.

Α.Κ.Μ.

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010