Ένα πριβέ φαγοπότι

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

ΤΟΝ ΡΟΛΟ που παίζει η μίζα στο αυτοκίνητο ώστε να πάρει μπρος και πάλι ο «κινητήρας» της ελληνικής οικονομίας αναλαμβάνει ο τουρισμός με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου από το βήμα της γ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ερμηνεύθηκαν από άλλους ως αναγνώριση της σημασίας του τουρισμού και από άλλους ως προάγγελος ραγδαίων ανακατάτάξεων στο εσωτερικό της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Με τους ομίλους που δραστηριοποιούνται ή συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό να διεκδικούν να έχουν αυξημένο ή και τον πρώτο λόγο στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας ως το 2020.

Ο πρωθυπουργός και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, συμφώνησαν στον στόχο που πρέπει να επιτευχθεί: να μπει η Ελλάδα στο χρυσοφόρο κλαμπ των δέκα δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών του πλανήτη.

Στο επίσημο «γεύμα», όμως, που προετοιμάζεται για να μοιραστεί η αυξημένη πίτα θα προκύψει από το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του τουρισμού, τα «πιάτα» δεν φτάνουν για όλους. Αλλοι διεκδικούν τη μεγάλη πιατέλα με τα «φιλέτα», άλλοι θα αρκεστούν σε «μεζέδες» κι άλλοι κινδυνεύουν να μείνουν νηστικοί.

Μεγαλοξενοδόχοι, κατασκευαστικές εταιρείες και τραπεζικοί όμιλοι είναι αυτοί που καπάρωσαν, ήδη, τις θέσεις γύρω από τα φιλέτα: τις νέες παχυλές επιδοτήσεις για τη δημιουργία ξενοδοχείων τεσσάρων και πέντε αστέρων, τη δημιουργία πολυτελών τουριστικών κατοικιών που θα συνδέονται με αυτά αλλά και τις επενδύσεις που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν σε ακίνητα του Δημοσίου με αδειοδοτήσεις που θα χορηγούνται με διαδικασίες «εξπρές».

Το κύριο ερώτημα, λοιπόν, που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι: Ποιος θα ωφεληθεί από την τουριστική ανάπτυξη της χώρας με βάση το μοντέλο που προωθείται και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Ολοι, ισχυρές και μικρότερες επιχειρήσεις αλλά και εργαζόμενοι, ή μόνο συγκεκριμένοι;

Θριαμβολογίες

Ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, σχεδόν θριαμβολόγησε μιλώντας μπροστά στον πρωθυπουργό από το βήμα του ΣΕΤΕ, καθώς, παρά τα τεράστια προβλήματα της περυσινής χρονιάς, όχι μόνο δεν καταγράφηκε μείωση της κίνησης αλλά ήρθαν περίπου 100.000 περισσότεροι ξένοι επισκέπτες. Οπως αποδείχθηκε, όμως, το νικηφόρο αποτέλεσμα προέκυψε από εργασιακή εκατόμβη. Με τους τουρ οπερέιτορ να προσφέρουν σε πολλούς ξενοδόχους 15-20 ευρώ ανά κρεβάτι και τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων να κατρακυλάνε, οι επιχειρηματίες «αμύνθηκαν» όπως μπορούσαν.

Το αποτέλεσμα, παρά τις επιδοτήσεις που εξασφάλισαν οι ξενοδόχοι από το υπ. Εργασίας, να προκύψουν επιχειρήσεις-«γαλέρες», με απολύσεις, μειώσεις αποδοχών, ανασφάλιστη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, κατηγορείται πως ανέχεται σιωπηρά την κατάσταση επιτρέποντας να παραμένουν ξεχαρβαλωμένοι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο, έναν από τους δύο δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς, υπάρχει μόλις ένας επιθεωρητής εργασίας για 600 ξενοδοχεία και 13.000 επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν στο νησί.

Σύμφωνα με στοιχεία, η μαύρη εργασία ξεπερνάει το 60%. Από τους 550.000 απασχολούμενους σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010 ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μόλις 228.000 εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των 9.732 ξενοδοχείων που λειτουργούν στη χώρα, οι ασφαλισμένοι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν ξεπερνούν τους 98.000.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στις 150.000 περίπου επιχειρήσεις επισιτισμού που λειτουργούν σήμερα, οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ δεν ξεπερνούν τις 130.000. Ούτε ένας ανά επιχείρηση.

Η κατάσταση, μάλιστα, γίνεται ακόμα χειρότερη φέτος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Παρά την εκτίμηση του νέου προέδρου του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, ότι οι αφίξεις θα επανέλθουν -εκτός απροόπτου- στα επίπεδα του 2008. Θα αυξηθούν δηλαδή. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του επικεφαλής του ΣΕΤΕ, αναμένονται 1 εκατ. περισσότεροι ξένοι τουρίστες. Αν επαληθευθούν πιο αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις για διψήφιο ποσοστό αύξησης, θα ξεπεράσουν το 1,5 εκατ. οι επιπλέον επισκέπτες.

Ωστόσο, τα έσοδα είναι αμφίβολο αν θα εμφανίσουν έστω και μικρή αύξηση, σύμφωνα με κορυφαίους παράγοντες.