Πυρηνικό ΟΚ από τον Ομπάμα

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην ατομική ενέργεια για να περιορίσουν τις εισαγωγές πετρελαίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010)

Την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια κήρυξε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας την κατασκευή δύο νέων πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα πρώτα στις ΗΠΑ έπειτα από 30 χρόνια. Η κίνηση αυτή έχει στόχο τον περιορισμό εισαγωγών πετρελαίου αλλά αποτελεί και «άνοιγμα» προς τους Ρεπουμπλικανούς.

O Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 8,3 δισ. δολάρια ως κρατική επιδότηση για την κατασκευή της πρώτης πυρηνικής μονάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από ένα διάλειμμα σχεδόν τριών δεκαετιών. Το πρόγραμμα αυτό προϋποθέτει ουσιαστικά μια σειρά από δάνεια για την εταιρεία Southern Co. με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να κατασκευάσει δύο αντιδραστήρες σε περιοχή της Τζόρτζιας. «Παρ΄ ότι δεν έχουμε κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας εδώ και 30 χρόνια, η πυρηνική ενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη πηγή καυσίμων που δεν παράγει ρύπους διοξειδίου που επιβαρύνουν το περιβάλλον», δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια ομιλίας του στο Λάνχαμ του Μέριλαντ. «Προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές μας ανάγκες και να προλάβουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να στηριχθούμε περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια. Είναι τόσο απλό». Οι 104 πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή σε 31 πολιτείες των ΗΠΑ παράγουν το 1/5 της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ανάγκη η χώρα.

Το νομοσχέδιο
Ο Αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένα έχει ταχθεί υπέρ «της απεξάρτησης των ΗΠΑ από το ακριβό εισαγόμενο πετρέλαιο», στόχος στον οποίο θα συμβάλει η δημιουργία μιας νέας σύγχρονης πυρηνικής μονάδας. Η κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ είχε σταματήσει μετά το πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα του νησιού Τhree Μile, της Πενσιλβάνιας τον Μάρτιο του 1979.

Οι νέοι αντιδραστήρες αποτελούν μέρος του σχεδίου του Λευκού Οίκου για να κερδίσει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών, σε μια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι πολίτες διαμαρτύρονται επειδή τα δύο κόμματα δεν συνεργάζονται. Σύμφωνα με την εταιρεία, για την κατασκευή των αντιδραστήρων θα δημιουργηθούν 3.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ενέργεια που θα παράγεται θα καλύπτει τις ανάγκες 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στην πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2011 θα προστεθούν 36 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις για δάνεια στα ήδη 18,5 δισ. που έχουν προβλεφθεί για φέτοςσυνολικά 54,5 δισ. Με αυτό το ποσό μπορούν να κατασκευασθούν 7 νέα πυρηνικά εργοστάσια. Με τα ενεργειακά προβλήματα αλλά και με την υπερβολική επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τους ρύπους που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει και οι αντιλήψεις των πολιτών, καθώς σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις όλο και περισσότεροι φαίνεται να στρέφονται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.