Προς

Την Υπουργό

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

service@dorg.minenv.gr

Fax : 210-6447608

 

Κοιν/σεις:

1_YΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

minister@minfin.gr

2_ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (ΣΔΟΕ)

kataggelies@sdoe.gr

3_ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ

Τηλ. & Φαξ: 210.5244804
dasofylakes@gmail.com

3_ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗ

komthes@otenet.gr

4_ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

pressoffice@yptp.gr

5_Βουλευτές

6_MME

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2010

 

Θέμα: Ανικανότητα Χειρισμού της Μάστιγας της Λαθροθηρίας

από την Πολιτεία, καθώς και της Προστασίας της Πανίδας

από τις Ολέθριες Επιπτώσεις του Κυνηγιού

 

 

Κυρία Υπουργέ,

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η κυνηγετική περίοδος που ξεκίνησε επίσημα από τον Αύγουστο, (λέμε «επίσημα» διότι ποτέ στην πραγματικότητα δεν σταματάει), σπέρνει τον όλεθρο και τον πανικό στην πανέμορφη πανίδα μας.

Τίποτα δεν ξεφεύγει από τα βόλια των κυνηγών:  πετρίτες, αετογερακίνες, χρυσογέρακες, βαλτόκιρκοι, σφηκιάρηδες, κιρκινέζια, ξεφτέρια, μπούφοι, γύπες, πορφυροτσικνιάδες, κλπ όλων των ειδών τα πτηνά βρίσκονται στο κυνηγετικό στόχαστρο επί σειρά ετών, όσες καταγγελίες και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κι αν γίνονται. Κι όλα αυτά στο όνομα της διασκέδασης και του κέρδους! Τα ελάφια της Πάρνηθας πέφτουν θύματα οργανωμένου εγκλήματος με τόξα και παγίδες για 1.000 ευρώ το καθένα, ενώ τα αγριόγιδα της Πίνδου των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν ξεπερνά πλέον τα 500 ευρώ, πωλούνται  μέχρι και 50 ευρώ το κιλό.

Οι αδίστακτοι δε αυτοί κυνηγοί με περίσσειο θράσος και ασέβεια, κυνηγάνε σε εθνικούς δρυμούς και πάρκα, εντός των ορίων κατοικημένων περιοχών, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, (βλ. Natura 2000). Κάθε χρόνο, για παράδειγμα, στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς, οι θηρευτές σκοτώνουν χιλιάδες υδρόβια πουλιά και πριν καλά-καλά ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος.

 

Όλα τα είδη της πανίδας πλήττονται από τα κυνηγετικά πυρά, και η πολιτεία αδυνατεί να της παρέξει την απαιτούμενη προστασία.

 

Όπως ίσως θα διαπιστώσατε, διστάζουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ κυνηγών και λαθροκυνηγών αφού, όπως είναι γνωστό τοις πάσι οι λαθροκυνηγοί, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι οι ίδιοι οι κυνηγοί και μέλη κυνηγετικών συλλόγων/ομοσπονδιών, καθώς και θηροφύλακες, όπως αναφέρουν εκατοντάδες καταγγελίες αλλά και η ίδια η έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ που διεξήχθη κατ’ εντολή του Υπουργείου σας. Αυτό ένα και μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει: η λύση για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι η άμεση και οριστική κατάργηση του κυνηγιού.

 

Δεν θα αναφερθούμε για τις επιπτώσεις του κυνηγιού γιατί είναι εκατοντάδες οι επιστολές που έχουν καλύψει το θέμα πολλάκις και πλειστάκις. Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε τις εξής: διαρκής όχληση των ειδών και εξάντλησή τους, τραυματισμός και οδυνηρός θάνατος, εξάλειψη των φυσικών θηρευτών, δυσανάρμοση και βίαιη παρέμβαση στην ισορροπία των ειδών, διατάραξη της βιοποικιλότητας και της οικολογικής αλυσίδας, γενετική ρύπανση από τον ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό «θηραμάτων», εξαφάνιση πολλών ειδών της πανίδας κλπ.

 

Παρόλα τα παραπάνω, οι κυνηγοί αρέσκονται να βαφτίζουν τους εαυτούς τους οικολόγους και διαχεριστές της φύσης. Μόνο γι’αυτή την υποτίμηση που κάνουν στη νοημοσύνη μας, θα έπρεπε να τους είχε αφαιρεθεί η άδεια οπλοφορίας. Αντ’αυτού όμως το Υπουργείο σ’όλες τις μέχρι τώρα διαβούλευσεις για τις Ρυθμιστικές μεροληπτεί υπέρ τους, ενώ αδιαφορεί προκλητικά για τις οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία της πανίδας προτείνοντας μια σειρά μέτρων που θα αναχαίτιζαν κάπως την ολέθρια επίδραση του κυνηγιού. Δεν υπάρχει καμία ισοδύναμη αντιπροσώπευση και αυτό είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό και γίνεται περισσότερο αντιδημοκρατικό, όταν δεν εκπροσωπείται η πλειοψηφία του κοινού, την οποία αποτελεί όχι μόνο η ανερχόμενη δύναμη της ζωοφιλίας στην Ελλάδα, αλλά και οι απλοί πολίτες που θέλουν να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να τρομάζουν από τους απανωτούς και ασύστολους πυροβολισμούς των κυνηγών.

Κυρία Υπουργέ,

 

Η ΠΣΕΖΣ καταδικάζει το κυνήγι ως έγκλημα κατά της φύσης και της ζωής και ζητά την άμεση και οριστική κατάργησή του. Το κυνήγι που άλλοτε ήταν απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, τώρα είναι μια δραστηριότητα ολέθρια για το περιβάλλον και ολωσδιόλου περιττή και ανήθικη. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, χρειάζεται η πολιτεία να περιφρουρεί και να εποπτεύει άγρυπνα και συστηματικά την ύπαιθρο  από τη λαθροθηρία.

 

Γι’αυτό το λόγο, εμείς προτείνουμε τα εξής μέτρα:

 

– Τη διεξαγωγή της θηροφύλαξης από θεσμικούς κι όχι μη θεσμικούς φορείς. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ειπώθηκε, βλέπουμε τους ίδιους τους θηροφύλακες να λαθροθηρεύουν.

– Την αναδιάρθρωση της θηροφυλακής και δασοφυλακής και την επάνδρωσή τους με περισσότερους υπαλλήλους, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός για την πάταξη της λαθροθηρίας.

– Την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε η εκδίκαση των παραβάσεων να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

– Την θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για την παράνομη θήρευση.

– Την άμεση κατάργηση της θήρευσης στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και στις Ζώνες Υψηλής Προστασίας (ΖΥΠ).

– Το κλείσιμο των κρατικών και ιδιωτικών εκτροφείων θηραμάτων. Τα πτηνά που εκτρέφονται εκτός από το ότι ζουν στις άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας, όταν αφεθούν ελεύθερα προκαλούν γενετική μόλυνση των ενδημικών ειδών.

– Την κατάσχεση των παράνομων θηραμάτων και το μοίρασμά τους ως τροφή στα κέντρα περίθαλψης ζώων (ΑΝΙΜΑ, ΕΚΠΑΖ κλπ).

– Την προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φυσιολατρεία, (οικοτουρισμός, παρατήρηση της άγριας ζωής, πεζοπορία κλπ) για να μην πληγεί η οικονομία των επαρχιακών περιοχών που ζουν και από το κυνήγι. Το επιχείρημα όμως που τοποθετεί τα οικονομικά οφέλη πάνω από το βασικό δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, το οποίο θα έπρεπε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του πλανήτη αυτού να είχαν, το θεωρούμε ρηχό και ανθρωποκεντρικό.

– Μια πανελλαδική καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις του κυνηγιού στο περιβάλλον. Το κυνήγι ως δραστηριότητα δε σέβεται το δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία των υπολοίπων ειδών και ενθαρρύνει τη βία και τα επιθετικά ένστικτα. Η αντιπαιδαγωγική του δε αξία έγκειται σαφώς στο ότι η θανάτωση των ζώων θεωρείται διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Παρακαλούμε να αποστείλετε την απάντησή σας στην επιστολή μας στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική).

 

Υπόψη

Μάριζας Χριστοδούλου

Χείρωνος 3-5

11635 Αθήνα

Τηλέφωνο: 6979-314028

Email: mariza.christodoulou@gmail.com

 

Οι απαντήσεις σας να περιλαμβάνουν τις ακριβείς και συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα και να μας ορίσετε μια συνάντηση για να συζητήσουμε εκ του σύνεγγυς τις συνημμένες προτάσεις μας.

 

 

Για την

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Μάριζα Χριστοδούλου