ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Μπαλάκι τα πρόστιμα στους δήμους

Πρόσθετη πίεση στους δήμους που επιμένουν να διατηρούν παράνομες χωματερές σχεδιάζει να ασκήσει η κυβέρνηση, επιμερίζοντας σε εκείνους την ευθύνη για τα πρόστιμα που απειλεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει συνυπευθυνότητα κράτους-δήμων. Χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό, ο υπουργός θύμισε ότι έως τώρα τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι συνέβη, για παράδειγμα, με τα περίπου 5 εκατ. ευρώ για τον Κουρουπητό στην Κρήτη. Επειδή όμως «δεν μπορεί να αντιδρούν οι κάτοικοι μιας περιοχής και να τα πληρώνουν όλοι οι Ελληνες», τα πρόστιμα θα καταλογίζονται στο μέλλον στους δήμους και θα αφαιρούνται από τους πόρους που έχουν λαμβάνειν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε παράνομη χωματερή. Μετά το κλείσιμο 96 χωματερών έως μεθαύριο, θα απομείνουν ακόμη 250, οπότε το πρόστιμο συνολικά θα είναι 8,5 εκατομμύρια την ημέρα. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι γίνεται μάχη για να αποφευχθούν τα πρόστιμα, ενώ επίκεται κοινή επίσκεψη του ιδίου, μαζί με την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στις Βρυξέλλες.

«Οπλο» η Κερατέα

Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γλιτώσουμε τα πρόστιμα; Ο υπουργός απάντησε ότι οι κοινοτικοί αρμόδιοι γνωρίζουν την πορεία υλοποίησης των έργων, αλλά θα λάβουν υπόψη και την έναρξη των έργων στην Κερατέα καθώς η Αττική έχει το βαρύτερο ρόλο. Σε ερώτηση για το αν τα έργα έχουν ξεκινήσει πραγματικά με δεδομένη την αντίσταση των κατοίκων, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «τα εμπόδια έχουν αρθεί», καθώς εκκρεμεί μεν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών τους (σ.σ. για την ακρίβεια, μιας εκ των προσφυγών) ενώ «μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εκτιμούν ότι το Ειρηνοδικείο Λαυρίου δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί» (σ.σ. βάσει απόφασής του έχουν «παγώσει» τα έργα).

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε ακόμη «αναίτιες» τις αντιδράσεις για την προγραμματική σύμβαση για τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Τη σύμβαση θα επιχειρήσει για ακόμη μία φορά να περάσει από το Δ.Σ. του ο ΕΣΔΚΝΑ αύριο. Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι εξασφαλίζεται η διαφάνεια επειδή «θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση για τα Τεύχη Δημοπράτησης».

Α.Χ.

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010