Ρόδος, 29-10-2009

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αποχώρησε και ο γερμανικός κολοσσός RWE

Πολύ κοντά στην οριστική ματαίωση του πυρηνικού προγράμματος στο Μπέλενε της Βουλγαρίας

Σημαντική νίκη της επίμονης δουλειάς περιβαλλοντικών οργανώσεων

 

Με χθεσινή της επιστολή προς τη Βουλγαρική Επιχείρηση Ενέργειας, η γερμανική εταιρεία RWE ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το πρόγραμμα κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, επικαλούμενη  αμφιβολίες για την αποδοτικότητα του προγράμματος. Υπενθυμίζουμε οτι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει το 49% του έργου.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου χαιρετίζει  αυτή την εξέλιξη ως μία λαμπρή επιτυχία του αντιπυρηνικού κινήματος. Για πάνω από τέσσερα χρόνια πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, την Τουρκία  και από πολλές χώρες απ όλο τον Κόσμο συντονίζουν τα βήματά τους δουλεύοντας με επιμονή και πίστη για την ματαίωση του επικίνδυνου αυτού προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό οτι 12 τουλάχιστον μεγάλες διεθνείς Τράπεζες είχαν αρνηθεί τα τελευταία χρόνια να χρηματοδοτήσουν το έργο μετά από ενημέρωση που είχαν για το ρίσκο του προγράμματος.

«Είναι μιά μεγάλη νίκη! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει οτι η πυρηνική επιστροφή δεν είναι αναπόφευκτη. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι και υπερήφανοι καθώς συμμετείχαμε  κι εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σ αυτή την εξέλιξη. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική ανακοίνωση εκ μέρους της Βουλγαρικής Κυβέρνησης της ματαίωσης του προγράμματος στο Μπέλενε, που φαίνεται να είναι πλέον κοντά. Ελπίζουμε η εξέλιξη αυτή να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη ματαίωση κι άλλων πυρηνικών προγραμμάτων στην περιοχή, με πρώτο αυτό του Άκκουγιου στα νότια παράλια της Τουρκίας» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΑΠΜ Θανάσης Αναπολιτάνος.

Η κατασκευή του πυρηνικού προγράμματος στο Μπέλενε άρχισε το 1985. Ευθύς εξ αρχής υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για τη χωροθέτηση του σταθμού. Το πρόγραμμα σταμάτησε το 1991 για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς. Το 2003 η τότε Βουλγαρική Κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει στην ίδια θέση δύο  καινούργιους αντιδραστήρες των 1000 MW και ανέθεσε την κατασκευή τους στη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport. Η νεοεκλεγμένη Κυβέρνηση που ανέλαβε τον Ιούλιο 2009 παρά τις επιφυλάξεις που έχει  διατυπώσει για το πρόγραμμα, ανέθεσε πρόσφατα σε Σύμβουλο την εξεύρεση επενδυτικών κεφαλαίων για το Μπέλενε. Η εκτίμηση για το κόστος κατασκευής του προγράμματος στο Μπέλενε ανέρχεται στα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ.