Κίνα: πέτυχε «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων

Ενεργειακή ασφάλεια για τα επόμενα 3.000 (!) χρόνια φαίνεται να εξασφαλίζει η Κίνα, καθώς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, επιστήμονές της ανέπτυξαν τεχνολογία για «ανακύκλωση» πυρηνικών καυσίμων.

Όπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV, η τεχνική, που επιτρέπει την επεξεργασία και εκ νέου χρήση πυρηνικών καυσίμων, τελειοποιήθηκε από τη δημόσια επιχείρηση China National Nuclear Corp. Πρόκειται για άκρως απόρρητο εγχείρημα και δεν δημοσιοποιήθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα κινεζικά αποθέματα ουρανίου θα επαρκούσαν για 70 χρόνια. Κινέζοι ερευνητές εκτιμούν ότι, χωρίς τη δυνατότητα ανακύκλωσης, η Κίνα θα χρειαζόταν να προμηθεύεται από το εξωτερικό το 60% του απαιτούμενου ουρανίου το 2020. «Με την ανακάλυψη μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα αποθέματα ουρανίου για τα επόμενα 3.000 χρόνια» ανακοινώθηκε από τη CCTV.

Η τεχνολογία βοηθά επίσης σημαντικά την Κίνα να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, που αυτή τη στιγμή καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών της χώρας σε ενέργεια.

Η Κίνα, όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ρωσία προωθεί την εκ νέου χρήση πυρηνικών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η προσέγγιση όχι μόνο υπερπολλαπλασιάζει τα αποθέματα, αλλά μειώνει και την ποσότητα ραδιενεργών αποβλήτων. Ανεξάρτητοι ερευνητές της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζουν ωστόσο ότι η πρακτική εφαρμογή της ανακύκλωσης πυρηνικών συναντά σημαντικά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: Ass. Press, Reuters, ΑΠΕ)

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011