Ορθές ορθοπεταλιές

«Κάνουμε ποδήλατο γιατί ονειρευόμαστε μια πόλη χωρίς αυτοκίνητα, κι όχι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρό μας -να αγοράσουμε αυτοκίνητο», ήταν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι χιλιάδες ποδηλάτες που ξεχύθηκαν χθες το μεσημέρι στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, πραγματοποιώντας -για 4η συνεχή χρονιά- πανελλαδική ποδηλατοπορία.

Ορθοπεταλιές διαμαρτυρίας από χιλιάδες ποδηλάτες (φωτ.: Σπ. Τσακίρης) Φέτος μάλιστα η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τις τρεις προηγούμενες χρονιές.

«Βάζω Χ στο Ι.Χ.», έγραφε και το πανό που είχαν κρεμάσει σε κάποιο σημείο στο Πεδίον του Αρεως όπου συγκεντρώθηκαν, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να κάνουν σαφές οι ποδηλάτες ότι απορρίπτουν το αυτοκίνητο και υιοθετούν το ποδήλατο που δεν ρυπαίνει, δεν κοστίζει, γυμνάζει και είναι ταχύτερο.

Με σημείο εκκίνησης το Πεδίον του Αρεως, η διαδρομή που ακολούθησαν οι ποδηλάτες ήταν: Πατησίων – Σταδίου – Φιλελλήνων – Σύνταγμα – Β. Σοφίας – Αλεξάνδρας – Πεδίον του Αρεως.

Τα αίτηματά τους παραμένουν τα ίδια -κατασκευή ποδηλατόδρομων, αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αφού είναι υπέρμαρχοι της συνδυασμένης μετακίνησης με ποδήλατο και μέσα μαζικής μεταφοράς-, αλλά καλούν όλους τους συμπολίτες τους που μετακινούνται με αυτοκίνητο να γίνουν ποδηλάτες και τους εγγυώνται ότι δεν θα το μετανιώσουν!

«Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε υποσχεθεί δίκτυο ποδηλατόδρομων, έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που κέρδισε τις εκλογές και είμαστε ακόμα στους σχεδιασμούς», είπε στην «Ε» ο ποδηλάτης Κώστας Δουβής. Βέβαια, παραδέχονται ότι το νέο μέτρο που επιτρέπει μέχρι και 4 ποδήλατα στο τελευταίο βαγόνι κάθε συρμού του μετρό, έστω κάποιες μέρες και συγκεκριμένες ώρες, από το τίποτα, είναι ένα θετικό βήμα…

Η πανελλαδική ποδηλατοπορία πραγματοποιήθηκε σε ακόμα 33 πόλεις της χώρας μας, ενώ τα Τρίκαλα και τα Χανιά είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ναυ.Καρ.