ΙΑΠΩΝΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΛΕΙΝΕΙ 3 ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ

Εμμένει πυρηνικά, προκαλεί αντιδράσεις

Η Ιαπωνία δεν θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια ως μείζονα πυλώνα της ενεργειακής της πολιτικής, ξεκαθάρισε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μετά την απόφαση του Τόκιο να κλείσει τους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Χαμαόκα, που είναι χτισμένος σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

Στη Φουκουσίμα εν τω μεταξύ, αυτές τις ώρες αναμενόταν να γίνει η είσοδος των ειδικών που θα επιχειρήσουν να τοποθετήσουν νέο σύστημα ψύξης. Νωρίτερα είχε δοθεί η σχετική άδεια από την ιαπωνική κυβέρνηση, που έκρινε ασφαλή την είσοδο. Προειδοποίησε ότι ίχνη ραδιενεργών στοιχείων είναι πιθανόν να διαρρεύσουν αλλά τόνισε ότι δεν αποτελούν απειλή.

Στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ιαπωνίας είχε προγραμματιστεί να αρχίσει την είσοδό της στον αντιδραστήρα Φουκουσίμα Νταϊιτσί η ομάδα ειδικών. Θα έπρεπε να έχει προηγηθεί το άνοιγμα της πόρτας ασφαλείας, που κρίθηκε ασφαλές, δεδομένου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας εντός θα ήταν χαμηλά. Οι αρμόδιες αρχές και η εταιρεία διαχείρισης TEPCO διαβεβαίωσαν ότι ακόμα και αν διαρρεύσει ραδιενέργεια στο περιβάλλον, δεν θα υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων και ενημέρωσαν σχετικά και ξένες χώρες, αναφέρουν δημοσιεύματα χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Τόκιο ανακοίνωσε ότι ζητεί το κλείσιμο των τριών αντιδραστήρων του Χαμαόκα, που βρίσκεται στην κεντρική Ιαπωνία, σε απόσταση 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο, μέχρις ότου κατασκευαστεί ψηλός τοίχος προστασίας από τσουνάμι και ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Ειδικοί εκτιμούν ότι η περιοχή όπου βρίσκεται το Χαμαόκα έχει 90% πιθανότητα να βγάλει μεγάλο σεισμό, πάνω από 8 Ρίχτερ, μέσα στην επόμενη 30ετία. Παρά την εντολή της κυβέρνησης, η εταιρεία διαχείρισης του σταθμού, Τσούμπου, ανέστειλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα, προκειμένου να εξετάσει πώς θα ανταποκριθεί στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες των Ιαπώνων ενόψει καλοκαιριού. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του Χαμαόκα, έστω και προσωρινά, έβγαλε χιλιάδες ενθουσιασμένους Ιάπωνες στους δρόμους του Τόκιο το Σάββατο. Η διαμαρτυρία τους όμως δεν φαίνεται να έχει απήχηση, αφού ο πρωθυπουργός Ναότο Καν ξεκαθάρισε χθες πως η χώρα δεν θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και ότι το Χαμαόκα είναι εξαίρεση. Εκπρόσωπός του είχε νωρίτερα πει ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί» για τους υπόλοιπους σταθμούς. «Επιστημονικά, αυτό είναι το συμπέρασμά μας για την ώρα».

(Πηγές: Ρόιτερς, Ασ.Πρες)