Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Όργιο λαθροϋλοτομίας * Τα δάση χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

«Τα δάση είναι ξέφραγα στην παράνομη υλοτομία και χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους εξαιτίας της. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει η δεινή οικονομική κρίση, που λόγω του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί τους απλούς πολίτες να παίρνουν ένα αλυσοπρίονο, ν’ ανεβαίνουν στο βουνό και να μετατρέπουν πολύτιμα δέντρα σε καυσόξυλα για να ζεσταθούν.

Στους απελπισμένους προστίθενται οι δήθεν επιτηδευματίες από τους συνεταιρισμούς και οι εισαγόμενοι λαθροϋλοτόμοι από Αλβανία και άλλες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς για την κατάσταση αυτή φταίνε οι ανύπαρκτες πολιτικές γύρω από την προστασία των δασών, η φιλοσοφία του κέρδους και η επικράτηση της παρανομίας».

Ετσι, περιγράφουν την κατάσταση στην «Ε» ο Γιάννης Ντασμάνης, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, και ο Κων. Χαϊδευτός, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δύο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων επαγγελματικών φορέων όλο αυτό το διάστημα πάλευαν όπως λένε με μια Λερναία Υδρα προβλημάτων.

«Η Δασική Υπηρεσία στην Αθήνα διαθέτει περίπου 200 δασολόγους και αντί να τους επιστρατεύσει για τη γενικότερη δασική πολιτική, τους έχει μετατρέψει σε τοπογράφους. Οι εφεδρείες, αλλά και οι τρίμηνες συμβάσεις δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες αποδιοργανώνουν το σύστημα, διότι μέχρι να προσανατολιστούν οι εργαζόμενοι στην προστασία του δάσους, φεύγουν», τονίζει ο Γ. Ντασμάνης.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Κ. Χαϊδευτός: «Το κακό είναι διμέτωπο. Από τη μια, υπάρχουν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, που δημιουργήθηκαν με το νόμο Σημίτη, και από την άλλη, δρουν τα κυκλώματα από τις γειτονικές χώρες, που έρχονται και λαθροϋλοτομούν στα βουνά για χάρη του κέρδους. Σκεφτείτε ότι οι δασάρχες του Κιλκίς, της Καστοριάς και άλλων νομών φέτος έχουν καταθέσει τόσες μηνύσεις για παράνομη υλοτομία όσες έχουν κατατεθεί την περασμένη δεκαετία. Το φαινόμενο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει. Αυξάνονται διαρκώς αυτοί που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν μηχανήματα κοπής ξύλων και τα χρησιμοποιούν σε διάφορες περιοχές».