ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Ρωγμές στον πυρηνικό Σταθμό στο Κοζλοντούι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Ρωγμές στις σωληνώσεις του συστήματος προστασίας ενός αντιδραστήρα του βουλγαρικού πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών, αλλά δεν παρατηρήθηκε διαρροή ραδιενέργειας, μετέδωσε σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  Υπηρεσίας Πυρηνικού Ελέγχου, που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του σταθμού, “διαπιστώθηκαν ρωγμές στο ανώτατο τμήμα των σωληνώσεων του συστήματος προστασίας…”, ωστόσο “δεν διαπιστώθηκε καμία διαρροή στο πρώτο περίβλημα  (ραδιενεργό τμήμα του αντιδραστήρα) κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αντιδραστήρα πριν από τη διακοπή της για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης που ξεκίνησαν στις 18 Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει για μία ακόμη φορά τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται  η βουλγαρική κυβέρνηση που όχι μόνο επιμένει στη λειτουργία των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων στο Μπέλενε, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μεγάλες ευθύνες αναλαμβάνει και η ελληνική  κυβέρνηση, που παρά τις εκκλήσεις, δεν έχει αναλάβει καμμία πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την  μη εξάπλωση των πυρηνικών στην περιοχή.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές οτι η απόκρουση της πυρηνικής απειλής δεν αντιμετωπίζεται με ευχές ή με όρους επικαιρότητας. Χρειάζεται σταθερή θέση και πολιτικές πρωτοβουλίες. Όταν γίνει το «μπαμ» θα είναι πλέον πολύ αργά. Εμείς πάντως συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση και με τη συνεργασία οργανώσεων απ’ όλες τις γειτονικές χώρες τον αγώνα μας για την  αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή και τη μετατροπή της σε Ζώνη Ειρήνης ελεύθερη από πυρηνικά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΑΠΜ Θανάσης Αναπολιτάνος.