ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Να μάθουμε τις συνέπειες της πυρκαγιάς στη Β΄ ΒΙΠΕ

 

Πέρασαν 20 μέρες από τότε που εξερράγη η τοξική βόμβα στη Β΄ ΒΙΠΕ (1/6/2013), με την καύση περίπου 4.000 τόνων πλαστικού σε εργοστάσιο χωρίς άδεια (ΦΩΤΟ 1,2). Μέχρι σήμερα καμία ενημέρωση του πληθυσμού δεν έχει υπάρξει για τις επιπτώσεις στον αέρα, το έδαφος και, κυρίως, στο νερό. Οι διοξίνες, τα φουράνια και τα βαρέα μέταλλα, είναι δυνατόν να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία 150,000 πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και της γύρω περιοχής.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό για να μην επιταχύνονται οι διαδικασίες της έρευνας για τις συνέπειες του σοβαρού αυτού ατυχήματος. Η υπόθεση αυτή αφορά το ΥΠΕΚΑ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Βόλου, τη ΔΕΥΑΜΒ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και την ΕΤΒΑ. Πόσος καιρός άραγε πρέπει να περάσει για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων; Γιατί αν υπάρχουν συνέπειες, όπως φοβούμαστε, κυρίως στο νερό, πρέπει άμεσα να ενημερωθεί ο πληθυσμός. Στα θέματα της υγείας δεν επιτρέπονται, ολιγωρίες και φυσικά ούτε παιγνίδια. Πολλοί πολίτες ακόμα σήμερα πληρώνουν τις συνέπειες του Τσερνομπίλ.

Ταυτόχρονα δεν γνωρίζουμε την τύχη της καταγγελίας μας για τα αποθηκευμένα, και τοξικά υλικά, στο γήπεδο της εταιρείας «chroma HELLAS» (ΦΩΤΟ 3), για τα οποία υπάρχει επίσης κίνδυνος πυρκαγιάς, με ανάλογες συνέπειες. Η ασυδοσία προκύπτει εκεί που κυριαρχεί η ατιμωρησία.

Οι πολίτες πρέπει να μάθουν άμεσα για τα παραπάνω ζητήματα που τους αφορούν και μάλιστα όταν άπτονται της υγείας τους.