Η Λίμνη Κάρλα. Μια λίμνη με πολύπαθη ιστορία. Τα πάθη της άρχισαν από τη δεκαετία του 1960, όταν άρχισε η αποξήρανσή της. Με προσχήματα του τύπου περί κουνουπιών, ενώ βέβαια τα κουνούπια είχαν πάψει να αποτελούν μάστιγα προ πολλού, αποξηράνθηκε μια μεγάλη έκταση και αναπτύχθηκαν ολόκληρα κυκλώματα εμπορίας και κερδοσκοπίας γεωργικής γης. Οι παλιοί τσιφλικάδες του μαρτυρικού θεσσαλικού κάμπου ήξεραν καλά τη δουλειά τους. Κάποιοι από αυτούς συνέχισαν τις καριέρες τους ως πολιτικοί, υποσχόμενοι σχολεία γεφύρια και παιδιά κατά το παλιό πολιτικό ανέκδοτο, ενώ στο μεταξύ το περιβάλλον και η φύση υπέφεραν και οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες ερήμωναν από τον κόσμο που έφευγε στις πόλεις για το μεροκάματο του τρόμου.
Και όμως, η Κάρλα ξεναγεννιέται. Παρόλο που η ίδια ιστορία του μαρτυρικού κάμπου επαναλαμβάνεται και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Η αποκατάσταση της Κάρλας είναι ένα φιλόδοξο έργο. Είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια αποκατάστασης λίμνης σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Πρόκειται όμως για ένα μεγάλο σύνθετο και περίπλοκο έργο, που θα πρέπει να λειτουργήσει με πολύ προσεκτική διαχείριση, για να μη γίνουν λάθη που μπορεί να κοστίσουν στο περιβάλλον και σε όλο το οικοσύστημα μιας μεγάλης περιοχής.
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν την Κυριακή 27 Μαρτίου 2011. Ας απολαύσουμε αυτό το στολίδι του τόπου μας, και ας φροντίσουμε με όλους τους δυνατούς και αδύνατους τρόπους να ολοκληρωθεί αυτό το έργο και να λειτουργήσει όπως θα μπορούσε και όπως θα έπρεπε. Τα προβλήματα γύρω από τη λίμνη είναι αρκετά, έχουν να κάνουν με τις κακές ιστορικές πρακτικές στη γεωργία και την κτηνοτροφία και πρέπει κάποτε να μπει μια τάξη στις ανθρώπινες δραστηριότητες, γιατί ο ευτροφισμός μονίμως απειλεί ένα τέτοιο ευαίσθητο οικοσύστημα.