Η κλιματική αλλαγή φέρνει πείνα

 

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή, που θα οδηγήσουν έως το 2050 σε υπερδιπλασιασμό των τιμών στα βασικά είδη διατροφής

Tου Μπάμπη Μιχάλη

altΕκατομμύρια άνθρωποι σε Αφρική και Ασία απειλούνται με λιμό λόγω της αλλαγής του κλίματος, που επιφέρει δραματικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή και οδηγεί έως το 2050 σε υπερδιπλασιασμό των τιμών των βασικών ειδών διατροφής.

Επιστήμονες, οι οποίοι ετοιμάζονται για τα δύο σχετικά διεθνή συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στην Ιρλανδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του Ιδρύματος Mary Robinson Climate Justice, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι για τη μελλοντική παραγωγή των τροφίμων αυξάνονται δραματικά λόγω του ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πλημμύρες και τα φαινόμενα ξηρασίας. Ενα μεγάλο μέρος της Αφρικής, τονίζουν, απειλείται με ερημοποίηση.

Ο Φρανκ Ράιτζσμπερμαν, επικεφαλής της CGIAR (15 ανεξάρτητες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που ερευνούν τη μελλοντική ασφάλεια τροφής), δηλώνει στον τελευταίο «Observer» ότι η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 60% έως το 2050, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τού τότε πληθυσμού, ο οποίος προβλέπεται στα 9 δισεκατομμύρια. Σήμερα, ένα δισ. ανθρώπων -που ζει κυρίως στον Τρίτο Κόσμο- δεν μπορεί να διασφαλίσει την καθημερινή του τροφή. Η αλλαγή του κλίματος τονίζει ο Ράιτζσμπερμαν θα ψαλιδίσει την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής τροφίμων και αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν, θα είναι οι πιο ευάλωτοι.

Οι επιπτώσεις στις ΗΠΑ

Ανέπαφη όμως δεν θα μείνει ούτε και η ύψους 300 δισ. δολαρίων αγροτική παραγωγή των ΗΠΑ. Το σχέδιο της επίσημης έρευνας της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποτίμηση της αλλαγής του κλίματος προβλέπει δραματικές αλλαγές στις επόμενες τρεις δεκαετίες: άνοδο της θερμοκρασίας, ξηρασία, πλημμύρες και σοβαρές επιπτώσεις για τους γεωργούς. Η έρευνα -στην οποία συμμετείχαν 60 επιστήμονες- εκτιμά ότι όλες οι σοδειές θα επηρεαστούν από την άνοδο της θερμοκρασίας, αρκετές αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ θα δουν την παραγωγή τους να συρρικνώνεται, ενώ κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην κτηνοτροφία. Αναμένεται ακόμη αύξηση των παράσιτων, τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τα ζιζανιοκτόνα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι η ύψους 50 δισ. δολαρίων παραγωγή κρασιών της Καλιφόρνιας ενδεχομένως να συρρικνωθεί κατά 70% έως το 2050.

Ανάλογη μελέτη για τη λεκάνη του κάτω μέρους του ποταμού Μεκόνγκ -στην οποία περιλαμβάνονται οι Ταϊλάνδη, το Λάος, το Βιετνάμ και η Καμπότζη- προβλέπει διπλάσια της προβλεπόμενης αύξηση της θερμοκρασίας. Κάτι που θα αποβεί καταστροφικό για την παραγωγή τροφίμων των 100 εκατ. ανθρώπων που προβλέπεται ότι θα ζουν εκεί το 2050.