Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Πρόεδρος

 

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Απαιτείται μία νέα πολιτική γης που θα λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά και δεν θα εξαντλείται σε οικονομικά κριτήρια – Μόνο έτσι μπορεί να στηριχθεί ισόρροπα το δίπτυχο Περιβάλλον και Ανάπτυξη»

«Την ανάγκη α) για την επίσπευση της κατάρτισης και έγκρισης των Ρυθμιστικών Σχεδίων της Αθήνας και των άλλων Ελληνικών πόλεων ώστε να οργανωθούν πολεοδομικά και αναπτυξιακά, β) για την άμεση αναθεώρηση των ολοκληρωθέντων ή εξελισσόμενων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων ή Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης ώστε να λάβουν υπόψη τα νέα διοικητικά όρια που διαμορφώνονται από τον Καλλικράτη και γ) για μία νέα προσέγγιση σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των αντικειμενικών αξιών των εκτάσεων εντός και εκτός σχεδίου δόμησης που θα βασίζεται σε κοινή διαμόρφωση από τα Υπουργεία Οικονομικών και ΠΕΚΑ ώστε να λαμβάνονται υπόψη και περιβαλλοντικά αλλά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά, επεσήμανε ο Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης στη Συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα «Τα ρυθμιστικά σχέδια των πόλεων και η Διαχείριση των ελεύθερων χώρων».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής συμμετείχαν η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και ο Αναπλ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης. Η Υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η «ύφεση που υπάρχει αυτήν την περίοδο εν μέρει οφείλεται και στο αναπτυξιακό πρότυπο που έχουμε ακολουθήσει ως τώρα και ως χώρα αλλά και ως πρόσωπα». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες στις οποίες αυτήν την περίοδο εστιάζει το ΥΠΕΚΑ όπως η προσπάθεια απλοποίησης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων αλλά και στην προσπάθεια να λυθούν χρόνια προβλήματα όπως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, των Δασικών Χαρτών και ο  καθορισμός Χρήσεων Γης. Αναφερόμενη στα Ρυθμιστικά σχέδια των πόλεων τόνισε ότι αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως και των Ιωαννίνων (ως πιλοτική εφαρμογή για τις μικρότερες πόλεις) θα παρουσιαστούν στις αρχές του νέου έτους ενώ υπογράμμισε ότι στις 15/12/2010 θα προκηρυχθούν τα 12 Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια ώστε να λειτουργήσουν ως λειτουργικός καμβάς για τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια αλλά και για την πολεοδομική οργάνωση του αστικού και εξωαστικού χώρου στην Περιφέρεια.

Για μια εθνική χωροταξική πολιτική που θα λάβει υπ’ όψιν της όλες τις παραμέτρους μίλησε ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται αφορά στην τακτοποίηση χρόνιων εκκρεμοτήτων, όπως οι 450 ανολοκλήρωτες πολεοδομικές μελέτες αλλά και στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής γης.

Σε επόμενη Συνεδρίαση της η Επιτροπή θα ενημερωθεί και θα συζητήσει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας με ειδικότερη αναφορά στις προβλέψεις του για την ανάκτηση του αστικού ιστού (Ιστορικό Κέντρο Αθήνας) και την ανάσχεση της επέκτασης της Αθήνας.