Η Αυστραλία πολεμά το κάπνισμα

Από 1ης Δεκεμβρίου οι συσκευασίες των τσιγάρων έχουν σε πρώτο πλάνο τις ασθένειες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

 

Ένας από τους πιο αυστηρούς νόμους στον κόσμο για τη συσκευασία των τσιγάρων θα τεθεί οριστικά σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου στην Αυστραλία, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε χθες προσφυγή τεσσάρων μεγάλων καπνοβιομηχανιών.

Με βάση τον νόμο αυτό, τα τσιγάρα και ο καπνός θα πωλούνται σε ομοιόμορφα λαδί πακέτα, που θα φέρουν σαφείς προειδοποιήσεις για την υγεία και φωτογραφίες σχετικές με τον καρκίνο του στόματος και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το όνομα της εταιρείας θα αναγράφεται με μικρά γράμματα στο μπροστινό μέρος του πακέτου.

Το επταμελές Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την προσφυγή της Philip Morris, της British American Tobacco, της Imperial Tobacco και της Japan Tobacco, κρίνοντας ότι ο νόμος δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. Η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Βρετανία, τη Νορβηγία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και την Ινδία, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν ανάλογα μέτρα για να καταπολεμήσουν το κάπνισμα.

«Το μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και να καταπολεμηθούν», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστραλίας Νίκολα Ρόξον, που ο πατέρας της – μανιώδης καπνιστής – πέθανε από καρκίνο όταν εκείνη ήταν δέκα ετών. «Χωρίς τις γενναίες κυβερνήσεις που τα βάζουν με τις καπνοβιομηχανίες, οι τελευταίες θα μας έκαναν να πιστέψουμε ότι το κάπνισμα δεν είναι ούτε βλαβερό ούτε εθιστικό».

Εκπρόσωπος της British American Tobacco δήλωσε ότι η καπνοβιομηχανία θα σεβαστεί την απόφαση, αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ωφεληθούν οι εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν μαύρη αγορά τσιγάρων.