Πάνω από 40 χρόνια θέλει για να «καθαρίσει» από τη ραδιενέργεια η Ιαπωνία

Τουλάχιστον 40 χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν έως ότου απομακρυνθεί κάθε κίνδυνος επιμόλυνσης από ραδιενέργεια στην Ιαπωνία.

Οι επιπτώσεις της έκρηξης της 11ης Μαρτίου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως τελικά υποχρεώθηκε να παραδεχτεί και η ίδια η ιαπωνική κυβέρνηση, έχουν λάβει τόσο σημαντικές διαστάσεις που καθίσταται σχεδόν αδύνατο να διασφαλιστεί ότι το θαλάσσιο περιβάλλον θα «καθαρίσει» από κάθε ραδιενεργό ίχνος μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ειδικοί επί τεχνολογικών αλλά και περιβαλλοντικών θεμάτων συμβάλλουν ώστε να συσταθεί ένα είδος «οδικού χάρτη», ο οποίος θα αποτελέσει εφ’ εξής τον οδηγό προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης και ειδικότερα η περισυλλογή των τμημάτων εκείνων του αντιδραστήρα που έχουν υποστεί ολική ζημιά.

Ρομπότ προβλέπεται πως θα «αναλάβουν» από το 2013 να φέρουν εις πέρας το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών, καθώς είναι τόσο υψηλοί οι δείκτες ραδιενέργειας εντός των εγκαταστάσεων που η πρόσβαση στο εργοστάσιο για έναν άνθρωπο καθίσταται άκρως απαγορευτική.

Παρ’ όλο που «η μάχη ενάντια στη ραδιενέργεια» αποτελεί πλέον στόχο και δέσμευση της κυβέρνησης της χώρας, το όλο εγχείρημα δεν παύει να προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στον αρμόδιο υπουργό Εμπορίου, Γιούκιο Εντάνο, ο οποίος τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα καταστροφή, όσο και στην εμπλεκόμενη εταιρεία TEPCO, η οποία θα κληθεί να καταβάλει αγνώστου ύψους προς το παρόν ποσό σε αποζημιώσεις.

Σύμφωνα όμως με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η TEPCO θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αποδίδοντας από 15 έως 60 δισ. δολάρια.

(Πηγές: Reuters-AFP)