Ευρωπαϊκή καταδίκη για τη μόλυνση στον Ασωπό

 

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων ανοίγει το δρόμο στους κατοίκους των Οινοφύτων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις

Toυ Στέργιου ΖιαμπάκαΕυ

getxedFile«Θα τους ταράξουμε στις μηνύσεις», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο δικηγόρος και λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου στα Πανεπιστήμια Θράκης και Βοσπόρου, Γιάννης Κτιστάκις, αναφερόμενος στην καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η οποία πλέον δίνει κάθε δικαίωμα στους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τις βλάβες που έχουν προκληθεί στην υγεία τους από τα τοξικά βαρέα μέταλλα που έχουν ανιχνευθεί στον υδροφόρο ορίζοντα του Ασωπού.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη επί της προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση στην περιοχή.

Βάσει τις απόφασης, καταλογίζεται στην Ελληνική Δημοκρατία παραβίαση του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού κοινωνικού Χάρτη, δηλαδή το δικαίωμα των κατοίκων στην υγεία, ενώ ακόμη διαπιστώνεται έλλειψη αποτελεσματικών μέτρων ακόμα και στο επίπεδο της προειδοποίησης των κατοίκων. Εν ολίγοις, το αυταπόδεικτο για την ιατρική επιστήμη επικυρώνεται μέσω της απόφασης της επιτροπής, καθώς η σύνδεση της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της συγκεκριμένης βιομηχανικής ζώνης, από τη βιομηχανική ρύπανση, αποτελεί πλέον νομικό κεκτημένο.

Ο ίδιος ο κ. Κτιστάκις, συντάκτης της προσφυγής, τόνισε, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου, πως ανοίγει ο δρόμος κατάθεσης αγωγών αποζημιώσεων κατά του κράτους και προσδιορισμού του ύψους αυτών. «Θα αναζητήσουμε τις ποινικές ευθύνες υπαλλήλων και αιρετών. Αν χρειαστεί και τις αστικές. Θα τις προσωποποιήσουμε», συμπλήρωσε.

Μεγάλο μέρος της απόφασης στηρίχθηκε σε προηγούμενες (52 τον αριθμό) καταδικαστικές αποφάσεις της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Αποφάσεις που, σύμφωνα με τον κ. Κτιστάκι, δείχνουν ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι από σκοπού παράνομες. Μας δολοφονούν και αυτό αποδεικνύεται. Πρόκειται για ένα αφερέγγυο καθεστώς που σκοτώνει τους πολίτες του».

Από το 2004 έως το 2011, από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί στην περιοχή από το γραφείο των γενικών επιθεωρητών περιβάλλοντος, έχουν επιβληθεί στις βιομηχανίες πρόστιμα ύψους 6.267.245 ευρώ, για περιβαλλοντικές παραβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ασωπού. Σύμφωνα με τον κ. Κτιστάκι, τα πρόστιμα ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. «Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα, τα πρόστιμα απλά ροκανίζουν τον χρόνο. Το ζήτημα είναι ότι η πολιτεία δεν ασκεί καθήκοντα ελέγχου στις βιομηχανίες, στο όνομα της “ανάπτυξης” και της “αειφορίας”», επισήμανε ο ίδιος. Επιπλέον, αναμένεται να αναζητηθούν ευθύνες επί των αδειοδοτήσεων των βιομηχανιών της περιοχής, εφόσον κριθούν προβληματικές από το ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει τοπικοί φορείς.

Να σημειωθεί, τέλος, πως βάσει της απόφασης της επιτροπής, η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη πλέον α) να καταγράφει τακτικά και επισήμως τα δεδομένα της ρύπανσης του Ασωπού μέσω επίσημων φορέων, β) να ελέγχει συστηματικά και αποτελεσματικά τις βιομηχανίες της περιοχής και γ) να ενημερώνει τους κατοίκους για αντίστοιχα ζητήματα στην περιοχή.