Με τον υπολογιστή στις διακοπές…

Της Χρ. Δαμουλιάνου από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 11/7/2010

Η περίοδος των διακοπών είναι ένα σίγουρο τεστ για να διαγνωσθεί κατά πόσον ο εργαζόμενος πάσχει από… τον αλκοολισμό της εργασίας. Αν, για παράδειγμα, φεύγοντας για την εξοχή παίρνει μαζί του και το… laptop, τότε η εργασιομανία του έχει προχωρήσει πολύ και οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση. Το laptop, λένε, είναι ένα αδιάψευστο σύμπτωμα ευρέως αναγνωρίσιμο «ακόμη και στις πλαζ» και περιγράφεται και στο εγχειρίδιο «Οδηγός Βοηθείας για τον Αλκοολικό της Εργασίας» του Dr Bryan Robinson.

Η σύγχρονη τεχνολογία γίνεται το «όχημα» για τον σύγχρονο αυτό εθισμό, αφού οι μικρές φορητές ηλεκτρονικές συσκευές μεταμφιέζουν τον «αλκοολισμό της εργασίας» σε επικοινωνία κι έτσι ο εργασιομανής καμουφλάρει την αδυναμία του να απομακρύνει τη σκέψη του από την εργασία και το περιβάλλον της.

Τα συμπτώματα, αν και είναι σαφή, βρίσκουν εύκολο άλλοθι τη συμπεριφορά ενός υπεύθυνου και ευσυνείδητου στελέχους, που θέλει να έχει τον έλεγχο της διεκπεραίωσης των καθηκόντων του ώς την τελευταία λεπτομέρεια. Eτσι, ο «αλκοολικός» αρνείται ακόμη και στη διάρκεια των διακοπών του είτε κατά την απουσία του λόγω ασθένειας να μεταθέσει την ευθύνη αυτή σε άλλους � κάτι που εντάσσεται στα σοβαρά συμπτώματα του αλκοολισμού της εργασίας. Ο κ. Robinson περιγράφει, μάλιστα, ότι στην περίοδο των διακοπών ένας αλκοολικός της εργασίας μπορεί να εμφανίσει ώς και στερητικό σύνδρομο, όπως όταν στερείς το μπουκάλι με το πιοτό από τον αλκοολικό. Μπορεί ακόμη να παρουσιάσει πονοκεφάλους και κατάθλιψη. Aλλο σύμπτωμα θεωρείται η τάση να εμπλέκει τους φίλους σε κοινές επαγγελματικές δραστηριότητες ή να επιδιώκει την απασχόληση του/της συντρόφου στον ίδιο εργασιακό χώρο. Eτσι, ο χώρος εργασίας νοείται πλέον και ως ο τόπος διαμονής.

Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν χρειάζεται κάποιος να έχει όλα τα καταγεγραμμένα συμπτώματα του αλκοολικού της εργασίας. Eνα ή δύο από αυτά όταν υπάρχουν σε υψηλό βαθμό είναι αρκετά για να «ανάψει το κόκκινο λαμπάκι» ότι οι επιπτώσεις τους στην υγεία είναι πολλές και περιλαμβάνουν δυσκολίες στον ύπνο, σωματικές ενοχλήσεις λόγω άγχους και αλλά πολλά. Αν λοιπόν ο αυτοέλεγχος και η αυτοσυγκράτηση δεν αποδώσουν, τότε μπορούμε να οργανώσουμε ομάδες αυτοβοήθειας για τη… θεραπεία των θυμάτων. Και τώρα, Kαλές Διακοπές, με ή χωρίς… laptop!

 

ΥΓ: ΘΕΕ ΜΟΥ ….ΑΡΑ  …………..ΕΙΣΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!