ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Δημοψήφισμα για τα διόδια

Του Ν. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τοπικό δημοψήφισμα για τα διόδια στην Πιερία, με στόχο την ομαδική άρνηση πληρωμής τελών διέλευσης από τους κατοίκους, «έπεσε στο τραπέζι» της επιτροπής αγώνα.

Σύμφωνοι με την πρόταση εμφανίστηκαν η αντιπεριφερειάρχης του νομού Σοφία Μαυρίδου και όλοι οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Κατερίνης.

«Καλλικράτης»

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της επιτροπής αγώνα, «τοπικά δημοψηφίσματα προβλέπονται από το άρθρο 216 του νόμου 3852/2010 για τον “Καλλικράτη”». Υπό αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, Ηλίας Τσολακίδης, πρότεινε την «άμεση διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον νομό, με στόχο την ομαδική άρνηση καταβολής του αντιτίμου των διοδίων απ’ όλους τους κατοίκους και τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να παρέχει κάθε είδος νομικής υποστήριξης προς τους πολίτες, σε περίπτωση που η εταιρεία στραφεί εναντίον τους».

Η πρόταση βρήκε αρχικά σύμφωνους όλους τους συμμετέχοντες και αποφασίστηκε ν’ αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της επόμενης σύσκεψης της επιτροπής. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα συνεχιστεί η καμπάνια «Δεν πληρώνουμε», με δράσεις στην Κατερίνη και στο Λιτόχωρο. *

Μπλόκο την Κυριακή στις Αφίδνες

Με το σύνθημα «Δεν πληρώνουμε-δεν πληρώνουμε» η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής οργανώνει την Κυριακή στις 11.30 π.μ. συγκέντρωση στον σταθμό των διοδίων στις Αφίδνες.

Θα προηγηθούν προσυγκεντρώσεις, μισή ώρα νωρίτερα, στο πάρκο Αφιδνών και στον κόμβο της Αγίας Παρασκευής, στα πλευρικά διόδια της Μαλακάσας.

Η βορειοανατολική Αττική, με περισσότερους από 150.000 μόνιμους κατοίκους και εργαζομένους, είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από 7 μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς διοδίων. Στις Αφίδνες λειτουργεί ο μετωπικός σταθμός, αλλά υπάρχουν οι πλευρικοί στην έξοδο και την είσοδο του Αυλώνα, της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου, που κάνουν πανάκριβες τις μετακινήσεις για καθημερινές ανάγκες.

Σε κάθε έξοδο πληρώνουν 3,50 ευρώ για να κάνουν διαδρομή μόλις 20 χλμ., αφού το παράπλευρο δίκτυο όπου δεν υπάρχουν σταθμοί διοδίων είναι σε κακή κατάσταση. Να σημειωθεί ότι σε άλλες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία και πρόσφατα στο «Πέταλο» Μαλιακού, όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο, έχουν χορηγηθεί κάρτες δωρεάν διέλευσης στους μόνιμους κατοίκους.

Χ.ΤΖ.

Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010