Βόλος 27/03/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θεωρεί θετικό γεγονός την εξαγγελθείσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητήσει το θέμα της καύσης RDFκαι άλλων υλικών από την ΑΓΕΤ. Εξάλλου αυτό το είχαμε ζητήσει με το τελευταίο μας Δελτίο Τύπου. Επίσης θετική θεωρούμε τη δήλωση ότι η Περιφέρεια είναι αντίθετη στην καύση RDF, αν και στην προηγούμενη απόφασή της είχε γνωμοδοτήσει θετικά για καύση υλικών που περιέχονται μέσα στο RDF. Η απόφασή της επίσης να διενεργήσει ελέγχους στην ΑΓΕΤ, σε σχέση με τις εγκαταστάσεις της και τη δυνατότητα να καίει ακίνδυνα για τους πολίτες τα καρκινογόνα αυτά υλικά, είναι επίσης θετική, όπως και η χρηματοδότηση επιδημιολογικής μελέτης. Το τελευταίο βέβαια δεν πρέπει να συνδέεται με το άμεσο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή με την καύση επικίνδυνων υλικών, αφού τα αποτελέσματα της μελέτης θα γίνουν γνωστά μετά από πολύ καιρό, ίσως και χρόνια.

Όσον αφορά τη «στρακαστρούκα» του Δήμου Βόλου περί μηνύσεων, πού είναι προφανώς προϊόν κοινωνικής πίεσης, αφού ξεκάθαρα ο Δήμος Βόλου έχει ταχθεί υπέρ της καύσης των καρκινογόνων υλικών από την ΑΓΕΤ, αποτελεί εμπαιγμό προς τους πολίτες, αφού είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις αυτές κάνουν χρόνια για να δώσουν αποτελέσματα. Εξάλλου λέγεται για τη χώρα μας ότι, αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, συγκροτείς μια επιτροπή, στην προκειμένη περίπτωση κάνεις μια μήνυση.

Το ζητούμενο για μας, πιστεύουμε και για τους πολίτες, είναι να αναστείλει το Υπουργείο την άδεια που έχει δώσει για καύση RDFαπό την ΑΓΕΤ και μάλιστα με λιμενικές διευκολύνσεις, που είναι αντίθετες με τη σύμβαση ανάμεσα στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και την ΑΓΕΤ για τη χρήση του λιμανιού που είναι μπροστά στην ΑΓΕΤ.

Καλούμε τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βάζει τα κέρδη των βιομηχανιών πάνω από την υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.