ΤΟ 2010 ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 80 ΕΚΑΤ., ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΑ 6.934.196.000

Πολυκοσμία στον πλανήτη Γη

Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα 6,9 δισεκατομμύρια θα φτάσει αισίως ο πληθυσμός της Γης την Πρωτοχρονιά και τα 7 δισεκατομμύρια ώς τα μέσα του 2011, με το σημερινό ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης να προμηνύει μια «έκρηξη» εντός των επόμενων δεκαετιών.

Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνει σήμερα κατά 2,6 κατοίκους ανά δευτερόλεπτο ή 81.930.000 το χρόνο. Πρώτοι, πάντα, οι Κινέζοι (φωτ. ΑΠΕ, Reuters) Κατά το Γερμανικό Ιδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (DSW), που έχει εγκαταστήσει στον ιστότοπό του ένα «μετρητή πληθυσμού», τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο υπολογιστής θα γράφει 6.934.196.000 κατοίκους. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 80 εκατομμύρια μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σήμερα κατά 2,6 κατοίκους ανά δευτερόλεπτο ή 81.938.000 το χρόνο.

Στα 13 δισ. το 2067

Η αύξηση αυτή υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των γεννήσεων και των θανάτων και είναι πολύ μεγαλύτερη στις αναπτυσσόμενες απ’ ό,τι στις αναπτυγμένες χώρες. Εφ’ όσον ο τρέχων ρυθμός πληθυσμιακής αύξησης (1,14%) διατηρηθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες, ο πληθυσμός της Γης προβλέπεται να φτάσει τα 13 δισεκατομμύρια ώς το 2067, με δυσμενείς συνέπειες για τους πόρους του πλανήτη. Οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως είναι η Κίνα, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, η Νιγηρία, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Συρρικνούμενη Δύση

Οι περισσότερες δυτικές χώρες έχουν χαμηλό ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ρυθμός αυτός είναι της τάξης του 0,2%, στη Γαλλία 0,4% και στη Γερμανία 0%. Στην πραγματικότητα ο πληθυσμός της Γερμανίας θα έβαινε συρρικνούμενος εάν δεν υπήρχε η μετανάστευση. Διαφορετική είναι η εικόνα σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, με το Αφγανιστάν να εμφανίζει για παράδειγμα ρυθμό πληθυσμιακής αύξησης 4,8% και κατά συνέπεια ένα διάστημα διπλασιασμού του πληθυσμού του μόλις 14,5 ετών. Η μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση συνεπάγεται συνήθως προβλήματα για μια χώρα, καθώς δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για τροφή, υποδομές και υπηρεσίες.

Οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες δυσκολεύονται ήδη να εξασφαλίσουν τα αγαθά αυτά για τους κατοίκους τους, πολλώ δε μάλλον εάν ο πληθυσμός τους συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του αιώνα μας θα είναι αυτή ακριβώς η εξασφάλιση «ανθρώπινων» συνθηκών διαβίωσης για ένα συνεχώς διογκούμενο πληθυσμό.

(Πηγές: ΑΠΕ-www.prb.org)

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010