ΝΕΚΡΗ ΔΕΛΦΙΝΟΦΑΛΑΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΙΣΣΑΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Τα σόναρ του ΝΑΤΟ τρελαίνουν τις φάλαινες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

Το ΝΑΤΟ ευθύνεται για το θάνατο κητοειδών; Δεν αποκλείεται, λένε επιστήμονες, με αφορμή και τη «δελφινοφάλαινα» μήκους πέντε μέτρων που ξεβράστηκε την περασμένη εβδομάδα στην ακτή του Κουρφαλώνα στην Κίσσαμο Χανίων.

Το κήτος έχει την επιστημονική ονομασία ziphius cavirostris, αλλά είναι πιο γνωστό ως «δελφινοφάλαινα», καθώς έχει κοινά χαρακτηριστικά και με τα δύο θηλαστικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», που είδαν από κοντά το κήτος, δεν έφερε τραύματα ή άλλα σημάδια που να δείχνουν ότι ο θάνατός του προέκυψε από κάποια βίαιη ενέργεια.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Αλέξανδρος Φραντζής ανέφερε: «Δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο ύστερα από ναυτικές ασκήσεις των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και των ακουστικών (σόναρ) που χρησιμοποιούνται να έχουμε θανάτους κητών, όπως ο ζιφιός. Αν τις επόμενες ημέρες ξεβραστούν και άλλα, θα ξέρουμε σίγουρα ότι αυτή είναι η αιτία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών κητοειδών που ξεβράστηκαν σε παραλία της Πελοποννήσου στη δεκαετία του ’90 προήλθε ύστερα από άσκηση πλοίων του ΝΑΤΟ.

«Τους έχουμε επισημάνει πολλές φορές εδώ και 20 χρόνια τη ζημιά που κάνουν, αλλά δυστυχώς δεν αλλάζουν τακτική. Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα, ο αριθμός των ziphius cavirostris να έχει μειωθεί σημαντικά στις ελληνικές θάλασσες και στη Μεσόγειο», τόνισε ο επιστήμονας.

Υπεύθυνοι του Ινστιτούτου αφαίρεσαν ένα κομμάτι της φάλαινας που θα σταλεί για ιστολογικές και κυτταρολογιές εξετάσεις. Το νεκρό κήτος, το οποίο τράβηξε στην παραλία φορτωτής, έγινε αντικείμενο παρατήρησης από κατοίκους της περιοχής, που δήλωναν την απογοήτευσή τους για το ότι ένα θαυμάσιο πλάσμα της φύσης είχε αυτή την κατάληξη.