Ηνωμένες Πολιτείες Αγανακτισμένων

Η εμβέλεια του κινήματος «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ» μέσα στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας δοκιμαζόταν χθες στη Νέα Υόρκη, αφού για πρώτη φορά εργατικά συνδικάτα και φοιτητικές ενώσεις δήλωσαν συμμετοχή σε ακόμη μία πορεία προς το ναό του χρήματος.

Συνδικάτα και φοιτητές θα ενώσουν τις φωνές τους σε νέα πορεία στη Γουόλ Στριτ Για το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» η χθεσινή ημέρα θα ήταν ακόμη ένα κρας τεστ για τη συνοχή του, τη διάρκεια και το μέλλον του.

Μετά την επεισοδιακή συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου στη γέφυρα του Μπρούκλιν, στην οποία συνελήφθησαν 700 διαδηλωτές, πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα της μητρόπολης αποφάσισαν να βγουν μπροστά και να δηλώσουν συμπαράσταση στα αιτήματά τους για καταπολέμηση της ανεργίας και ενάντια στην απληστία των τραπεζών.

«Είναι απλό. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι στη Γουόλ Στριτ δίνουν φωνή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια πολλοί Αμερικανοί», είπε στο CNN ο Λάρι Χάνλεϊ, πρόεδρος της Amalgamated Transit Union, που αριθμεί 20.000 μέλη στη Νέα Υόρκη. «Αυτοί οι νέοι μιλούν εκ μέρους της πλειονότητας των Αμερικανών, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από τους τραπεζίτες και τους χρηματιστές, που επωφελούνται στις πλάτες των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων», προσθέτει ο Χάνλεϊ, σημειώνοντας: «Τη στιγμή που εμείς δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, οι εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι της Γουόλ Στριτ παρακολουθούν -ανεπηρέαστοι- και μας κάνουν διάλεξη για το πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι θυσίες μας».

Ο Μάικλ Μάλγκρου, πρόεδρος ομοσπονδίας καθηγητών με 200.000 μέλη (United Federation of Teachers), δήλωσε «υπερηφάνεια» για την υποστήριξή του στο κίνημα. Ο Τζιμ Γκάνον, εκπρόσωπος του συνδικάτου Local 100, στον τομέα των μεταφορών, ανέφερε ότι το κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» προβάλλει ζητήματα που τα συνδικάτα τα υποστηρίζουν. «Οι στόχοι τους είναι οι στόχοι μας. Εφεραν στο προσκήνιο τα θέματα που υποστηρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό.

Η Γουόλ Στριτ προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας σε πρώτη φάση και παραμένει ατιμώρητη, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για τις υπερβολές τους».

Η κίνηση των εργατικών συνδικάτων να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του κίνηματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» αναμένεται να ενισχύσει το κίνημα των Αμερικανών αγανακτισμένων, οι οποίοι ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες τους από τις 17 Σεπτεμβρίου. Κατά άλλους, η συμμετοχή οργανωμένων συνδικάτων ενδεχομένως περιπλέξει τα πράγματα στο εσωτερικό τους, καθώς το κίνημα των νεαρών ακτιβιστών αυτοδιαφημίζεται ως «ακηδεμόνευτο».

Το τελευταίο 48ωρο, διασημότητες, όπως ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ και ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς, επισκέφτηκαν ξανά τους διαδηλωτές, ενώ καθημερινή είναι η παρουσία απλών πολιτών όλων των ηλικιών στο χώρο όπου έχουν «στρατοπεδεύσει» οι ακτιβιστές.

Εν τω μεταξύ, η ομάδα χάκερ Anonymous ανακοίνωσε, μέσα από βίντεο που δημοσιοποίησε στο Ιντερνετ, ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 3.30 μ.μ., με σκοπό να το «εξαφανίσουν» από τον ηλεκτρονικό χάρτη. Οι υπεύθυνοι του χρηματιστηρίου πιστεύουν πως η επίθεση αυτή αναμένεται να χτυπήσει κυρίως τις συναλλαγές. Στην ανακοίνωσή τους, οι Anonymous επιχειρούν να δείξουν με αυτό τον τρόπο τη συμπαράστασή τους στο κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ», ενώ απειλούν με επίθεση και στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, με παράλληλη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων αστυνομικών, λόγω της βίαιης συμπεριφοράς τους προς τους διαδηλωτές. *