Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Οικο-Ευτράπελα

Μπορεί να ιδιωτικοποιήσουν και τον... αέρα

ΕΦΣΥΝ 26/02/2014

Καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

Στην έναρξη καμπάνιας για το νερό με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, που έχει στόχο την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση, προχωράει η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα SAVEGREEKWATER. Η καμπάνια υλοποιήθηκε με την εθελοντική συμμετοχή όλων των συντελεστών της.

Η καμπάνια «ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» συμπίπτει με την παρουσίαση των σχεδόν 2 εκατ. υπογραφών για την πρώτη ιστορικά επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water, με την οποία οι πολίτες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να νομοθετήσει το δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή που υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ το 2010 και να προστατεύσει τον πόρο από την εμπορευματοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πουλώντας τις μετοχές του Δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη της διαδικασίας για την ΕΥΔΑΠ αναμένεται εντός του 2014. Οσον αφορά την ΕΥΑΘ, βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησής της. Σε αυτήν συμμετέχουν δύο κοινοπραξίες, η γαλλική πολυεθνική Suez μαζί με την EΛΛΑΚΤΟΡ και η κρατική εταιρεία ύδρευσης του Ισραήλ Mekorot με την ΤΕΡΝΑ Energy. Από τον διαγωνισμό αποκλείστηκε χωρίς εξηγήσεις η «Κίνηση πολιτών 136», που κατέθεσε προσφορά προκειμένου η εταιρεία να περάσει στα χέρια των ίδιων των δημοτών και έχει καταφύγει στον εισαγγελέα.

Η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διασύνδεσης φορέων και προσώπων που επιφυλάσσονται για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρείας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων.

Τάσος Σαραντής

Δε χωρούν ούτε στα... ρούχα τους!

Οικολόγοι Πράσινοι: κόντρες στο πανελλαδικό συμβούλιο για τον πολιτικό προσανατολισμό

Του Τάσου Τσακίρογλου

Σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό, τις συμμαχίες και το εσωκομματικό καθεστώς βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, τρεις μήνες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Το κλίμα στο πανελλαδικό συμβούλιο του Σαββάτου ήταν τεταμένο, με το όργανο να προσπαθεί να βρει διέξοδο από την κρίση που σοβεί μετά την εκλογή του Βαγγέλη Πισσία στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου και τις κινήσεις αμφισβήτησής του, κυρίως από τον νυν ευρωβουλευτή και δεύτερο στο εσωτερικό δημοψήφισμα, Νίκο Χρυσόγελο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε (φωτογραφικό) κείμενο που κατέθεσε ο τελευταίος και το οποίο τελικώς απορρίφθηκε, ζητούσε τη δέσμευση των υποψηφίων για την αποφασιστική αντιμετώπιση «κάθε είδους αντιδημοκρατικού μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό των Ο.Π. που με πλασματικά μέλη, αδιαφανείς διαδικασίες [...] ασχολείται με την εξυπηρέτηση ιδιοτελών, προσωπικών συμφερόντων». Επίσης ζητούσε να δεσμευτούν υπέρ «της μη βίας και της αφαίρεσης ανθρώπινης ζωής», αλλά και ότι θα σέβονται τις αποφάσεις των οργάνων «και κατά την εκστρατεία δεν θα εκφράζουν προσωπικές απόψεις που αποκλίνουν από τη στρατηγική μας».

Ο ίδιος είναι αποστασιοποιημένος το τελευταίο διάστημα και απουσίαζε από το πανελλαδικό συμβούλιο.

Παρασκηνιακή φιλολογία

Παράλληλα, σ’ εξέλιξη βρίσκεται και μια παρασκηνιακή φιλολογία ότι ο Β. Πισσίας έχει ορισμένες «σκληρές» πολιτικές θέσεις που δεν ήταν γνωστές σε πολλά μέλη και οι οποίες προσεγγίζουν θέσεις της άκρας Αριστεράς, ενώ γίνεται λόγος και για «διεθνή ατζέντα που δεν εκφράζει τις «πράσινες» θέσεις» (Παλαιστίνη, Ιράν κ.λπ.).

Πάντως η πλειοψηφία του κόμματος δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις προσεγγίσεις αυτές, αφού τελικά, και ενώ μια συμβιβαστική πρόταση του Μιχάλη Τρεμόπουλου επίσης απορρίφθηκε, ψηφίστηκε τρίτο κείμενο που ουσιαστικά υιοθετεί τις θέσεις του «Κοινού Μανιφέστου» του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για τις ευρωεκλογές και είναι αποδεκτό από τα περισσότερα μέλη. Ο ίδιος ο Βαγγέλης Πισσίας δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι το εσωκομματικό δημοψήφισμα ήταν καθαρό και δεν αμφισβητείται από κανέναν. «Ο κύβος ερρίφθη. Πάμε να συναντήσουμε την κοινωνία με νέα δυναμική και σωστό προσανατολισμό, ενάντια στην εσωστρέφεια που κούρασε τα μέλη και τους φίλους».

Οσο για τα περί «κρυφής ατζέντας», σημειώνει ότι οι θέσεις του είναι δημόσια καταγεγραμμένες εδώ και χρόνια, ότι υπάρχουν στο προσωπικό του μπλογκ διαχρονικά, ενώ υπενθυμίζει ότι της εκλογής του προηγήθηκαν τρία ντιμπέιτ των υποψηφίων, όπου έδωσε όλες τις απαντήσεις». Από την πλευρά του, ο Μ. Τρεμόπουλος μέσω της «Εφ.Συν.» εκφράζει την απογοήτευσή του για το ότι δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών να γεφυρωθεί το χάσμα, διαπιστώνοντας ότι «για κάποιους η αντιπαράθεση έχει, εκτός από πολιτικά, και προσωπικά κίνητρα».

Μαζί θα μας τα φάνε!

Δεν παίζονται με τίποτα. Αυτός είπε απευθυνόμενος προς το λαό, στη Βουλή, το αμίμητο "μαζί τα φάγαμε (κάντε κλικ να δείτε ποιος)".

Προσφάτως, έκανε λέει λόγο για συγκυβέρνηση προς τη ΝΔ. Λοιπόν, εδώ είστε και θα δείτε, μια μέρα θα πει και το "μαζί τους τα φάγαμε"...

Όταν γαβγίζουν τα κοπρόσκυλα

Ειδήσεις από το ζωικό βασίλειο. Τρόπος του λέγειν, γιατί τα ζώα σε τίποτα δεν φταίνε, μην παρεξηγηθούμε. Δεν κάνουμε λόγο για τα τετράποδα, αλλά για κάτι δίποδα λάθη της φύσης.

Δεν πέρασαν πολλές μέρες μετά το καινούργιο γάβγισμα ενός γνωστού και μη εξαιρετέου σεσημασμένου κοπρόσκυλου της Ευρώπης - το οποίο δείτε εδώ τι είπε (διαβάστε περισσότερα εδώ για το σεσημασμένο κοπρόσκυλο) -, νάσου και ένα δικό μας τέτοιο, εντός των τειχών, υπουργός οικονομικών, ακολούθησε - δείτε εδώ τι είπε.

Τελικά, τι γίνεται βρε παιδιά; Όλα τα κοπρόσκυλα πέσανε να μας φάνε; Αλλά ευτυχώς, φαίνεται ως χώρα δεν έχουμε ακόμα αποβλακωθεί παρά τις επίμονες προς τούτο προσπάθειες των αληταράδων της προπαγάνδας. Φόλα στα κοπρόσκυλα! Οικολογική, και φιλική προς το περιβάλλον, μην παρεξηγηθούμε!

Ψόφιοι γάιδαροι

O Billy στο Τέξας αγόρασε από έναν αγρότη ένα γάιδαρο, έναντι του ποσού των 100 δολαρίων. Ο αγρότης συμφώνησε να του τον παραδώσει την άλλη μέρα.
Την επόμένη ο αγρότης του λέει:
-Συγγνώμη, έχω άσχημα νέα, ο γάιδαρος ψόφησε.
-ΟΚ. Δώσε μου τα λεφτά μου πίσω.
-Δεν μπορώ, γιατί ήδη τα έχω ξοδέψει.
-ΟΚ, δώσε μου το νεκρό γάιδαρο.
-Τι να τον κάνεις;
-Θα το βγάλω σε λοταρία.
-Να βγάλεις σε λοταρία ψόφιο γάιδαρο!
-Φυσικά, απλά δεν θα το πω σε κανέναν ότι είναι ψόφιος.

Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε με τον Billy και τον ρώτησε τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο.
-Τον έβγαλα σε λοταρία και πούλησα 500 λαχνούς προς 2 δολάρια τον ένα και έτσι κέρδισα 998 δολάρια.
-Καλά, κανένας δεν παραπονέθηκε;
-Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε. Για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο δολάρια.
Ο Billy δουλεύει στη Goldman Sachs.

Οι αμαρτιές του Τρισέ

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε ότι στην καριέρα του εσκεμμένως είπε ψέματα για την οικονομία προκειμένου να μας προστατεύσει. Λοιπόν κύριε, επειδή εκτιμήσαμε την ειλικρίνειά σας, θα σας πούμε και εμείς ένα "δημιουργικό ψέμα": ελάτε μια βόλτα από τη γειτονιά μας και θα σάς απαλλάξουμε από όλες τις αμαρτίες σας αμέσως με μία κίνηση.

Λεφτά υπάρχουν.

Φτάνουν για όλους παιδιά, ένας-ένας, μη στριμώχνεστε, όλοι θα πάρετε.

Μια "άλλη" λύση...

Ως γνωστόν, δουλειά των οικονομολόγων είναι να λύνουν προβλήματα χρησιμοποιώντας κομπιουτεράκια, αυτά είναι τα εργαλεία τους.

Ένας Κρητικός στο αεροδρόμιο περνά από τον ανιχνευτή μετάλλων και ακούγεται το "Ντιννν!".
Υπάλληλος: "Αφαιρέστε όλα τα μεταλλικά αντικείμενά σας, παρακαλώ".
Βγάζει ο κρητικός κέρματα ζώνες κλπ., περνά πάλι στο μηχάνημα, πάλι "Ντιννν!".
-Τα βγάλατε όλα; Ξεχάσατε κάτι; υπενθυμίζει ο υπάλληλος.
-Α ναι, ξέχασα το κομπιουτεράτσι , λέει ο κρητικός και βγάζει μια πιστόλα να!
Υπάλληλος έκπληκτος: Μα αυτό δεν είναι κομπιουτεράτσι είναι όπλο!
-Εμείς στην Κρήτη με αυτό λύνουμε τους λογαριασμούς μας .

Τσακίστε τους πολιτισμένους...

Η οργανωμένη προπαγάνδα μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο και το άσπρο μαύρο. Ο Σαντάμ έγινε στυγνός δικτάτορας, και ας πολεμούσε τους Ταλιμπάν, όταν ήρθε η ώρα του πετρελαίου. Ο Καντάφι έγινε και αυτός στυγνός δικτάτορας (τόσες δεκαετίες δεν ήταν), και ας μην υπήρχε ούτε ένας πεινασμένος άνθρωπος στη χώρα. Όχι μόνο γιατί ήρθε η ώρα του πετρελαίου. Οι δυτικοί που ταξιδεύουν στον "τρίτο κόσμο" μένουν έκπληκτοι, διαπιστώνοντας τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε αυτά που η προπαγάνδα παρουσιάζει και στην πραγματικότητα που βλέπουν, δηλ. το επίπεδο κοινωνικής οργάνωσης και πολιτισμού. Πρέπει λοιπόν αυτές οι χώρες να ισοπεδωθούν, για να μην "κακομαθαίνουν" οι δυτικοί σε ανθρώπινο τρόπο ζωής. Απαράδεκτο να ξέρουν ότι υπάρχει στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου, Αμερική και Ευρώπη, περισσότερη πείνα από ότι στους "υπανάπτυκτους"... Sealed