Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Άρθρα

Ζούμε σε μια καταπληκτική χώρα... και το ξέρουμε. Εμπνεύσεις της... κακιάς ώρας.

Καταστροφή στη Βραζιλία

Τη χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας αντιμετωπίζει η Βραζιλία


Ο χείμαρρος τοξικής λάσπης και μεταλλευτικών αποβλήτων που καταπλάκωσε στις 5 Νοεμβρίου ένα χωριό στη νοτιοανατολική Βραζιλία έφτασε στον Ατλαντικό Ωκεανό και αναμένεται να απλωθεί σε έκταση 9 χιλιομέτρων στην εκβολή του ποταμού Ρίο Ντότσε, προκαλώντας τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Η υποχώρηση στις αρχές του μήνα δύο φραγμάτων απόθεσης απορριμμάτων της εταιρείας Samarco στην πολιτεία Μίνας Ζεράι προκάλεσε μια τεράστια κατολίσθηση, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 12 ακόμη να αγνοούνται.

«Πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας», δήλωσε η Βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος Ιζαμπέλα Τεϊξέιρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η τοξική αυτή λάσπη αφού διέσχισε 650 χιλιόμετρα σε 17 ημέρες μέσω του ποταμού Ρίο Ντότσε έφτασε στις ακτές της Ρεζένσια, στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο.

Ένα φράγμα 9 χιλιομέτρων υψώθηκε προκειμένου να προστατευθεί η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής, ενώ όπως επεσήμανε το υπουργείο θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 χρόνια για να καθαρίσει ο ποταμός.Επιπλέον 280.000 άνθρωποι είναι χωρίς νερό και χιλιάδες ζώα σκοτώθηκαν.Η εταιρεία Samarco, που ανήκει εξ ημισείας στον βραζιλιάνικο μεταλλευτικό κολοσσό Vale και στον αυστραλιανό όμιλο BHP Billiton), δεσμεύθηκε να καταβάλει τουλάχιστον 260 εκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον από την κατάρρευση των φραγμάτων της, καθώς και πολλά πρόστιμα τα οποία της επιβλήθηκαν από τις αρχές της Βραζιλίας και ήδη φτάνουν το ποσό των 175 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΓΤ: Ανακπλήρωτες υποσχέσεις

Ανεκπλήρωτεςυποσχέσεις

Εχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η πρώτη γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) καλλιέργεια φυτεύτηκε στις ΗΠΑ, συνοδευόμενη από εκθαμβωτικές υποσχέσεις σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία. Δύο δεκαετίες μετά, οι υποσχέσεις από τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων γίνονται όλο και μεγαλύτερες, αλλά οι ΓΤ καλλιέργειες δεν τις επαληθεύουν.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η τεχνολογία αυτή δεν κάνει τα συστήματα της διατροφής και της γεωργίας απλούστερα, ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά, αλλά και ότι οι ΓΤ καλλιέργειες έχουν πολυδιαφημιστεί ως το κλειδί για τη «σίτιση του κόσμου» και την «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Και ενώ οι υποσχέσεις μπορεί να αυξάνονται, η απήχηση των ΓΤ καλλιεργειών ακολουθεί καθοδική πορεία. Παρά τα 29 χρόνια της κυκλοφορίας τους από πανίσχυρα λόμπι της βιομηχανίας, η τεχνολογία των ΓΤ οργανισμών υιοθετήθηκε μόνο από μια «χούφτα» χώρες για μια «χούφτα» καλλιέργειες.

Oπως αποκαλύπτει έκθεση της Greenpeace με τίτλο «20 χρόνια αποτυχίας - γιατί τα μεταλλαγμένα απέτυχαν να πραγματοποιήσουν όσα υποσχέθηκαν», η καλλιέργεια των ΓΤ περιορίζεται μόνο στο 3% της παγκόσμιας γεωργικής γης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της βιομηχανίας των μεταλλαγμένων, στην πραγματικότητα το 90% των παγκόσμιων εκτάσεων που καλλιεργούνται ΓΤ βρίσκεται σε μόλις πέντε χώρες και σχεδόν το 100% αυτών των καλλιεργειών αφορά μόλις δύο είδη: τα ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα ή τα ανθεκτικά στα φυτοφάρμακα.

Εν τω μεταξύ, ολόκληρες περιοχές του κόσμου έχουν αντισταθεί στις ΓΤ καλλιέργειες. Οι Ευρωπαίοι δεν καταναλώνουν ΓΤ τρόφιμα και μόνο ένα είδος ΓΤ αραβοσίτου καλλιεργείται στην Ευρώπη.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας είναι επίσης «ελεύθερη ζώνη» από ΓΤ οργανισμούς, με τις εκτάσεις που καλλιεργούνται στην Ινδία και την Κίνα να αφορούν κυρίως μη εδώδιμα προϊόντα όπως το βαμβάκι. Μόνο τρεις χώρες της Αφρικής αναπτύσσουν ΓΤ καλλιέργειες. Με απλά λόγια, οι ΓΤ καλλιέργειες δεν συνδέονται με τη «σίτιση του κόσμου».

Γιατί οι ΓΤ καλλιέργειες έχουν αποτύχει να αποκτήσουν τη δημοφιλή επιτυχία που επιθυμούσε η βιομηχανία των μεταλλαγμένων; Και ποιοι είναι οι επτά μύθοι για τις ΓΤ καλλιέργειες και η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτούς;

ΜΥΘΟΣ 1ος: «Οι ΓΤ καλλιέργειες μπορούν να θρέψουν τον κόσμο».

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν ΓΤ καλλιέργειες που να έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Η γενετική μηχανική είναι ακατάλληλη για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν την πείνα και τον υποσιτισμό. Αντιθέτως, ενισχύουν το βιομηχανικό μοντέλο γεωργίας που έχει αποτύχει να θρέψει τον κόσμο μέχρι σήμερα.

Ετσι, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη, αλλά αποτελούν απειλή για την παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

ΜΥΘΟΣ 2ος: «Οι ΓΤ καλλιέργειες κρατούν το κλειδί για την προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή».

Στην πραγματικότητα, η γενετική μηχανική δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει καλλιέργειες που να είναι ανθεκτικές στις πλημμύρες ή τις υψηλές θερμοκρασίες και υστερεί σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες αναπαραγωγής στις φυτικές ποικιλίες που μπορούν να βοηθήσουν τη γεωργία να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Σε τελική ανάλυση, η προσαρμοστικότητα στο κλίμα δεν εξαρτάται από την εισαγωγή γονίδιων με… «τεκμήριο ξηρασίας» .

Αντ' αυτού, εξαρτάται από τις γεωργικές πρακτικές που προωθούν την ποικιλομορφία και ανατρέφουν το έδαφος, καθώς και από τις αλληλεπιδράσεις των πολυγονιδίων που αναπτύσσονται από τα φυτά σε πραγματικές συνθήκες ζωής.

ΜΥΘΟΣ 3ος: «Οι ΓΤ καλλιέργειες είναι ασφαλείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Η αλήθεια είναι ότι μακροχρόνια προγράμματα παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της υγείας είτε δεν υπάρχουν είτε είναι ανεπαρκή.

Ανεξάρτητοι ερευνητές διαμαρτύρονται ότι στερούνται πρόσβαση στο υλικό των πολυεθνικών, προκειμένου να διεξαγάγουν ολοκληρωμένη έρευνα.

Η γενετική μηχανική εισάγει DNA στο γονιδίωμα των φυτών, συχνά τυχαία, αλλά η πολυσυνθετότητα που ρυθμίζει το γονιδίωμα παραμένει ανεπαρκώς κατανοητή, καθιστώντας την τεχνολογία επιρρεπή σε ακούσιες και απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Από την άλλη, το τοξικό φορτίο που σχετίζεται με τα φυτοφάρμακα που παράγουν και οι ζιζανιοανθεκτικές ΓΤ καλλιέργειες έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον που επηρεάζουν τις υπόλοιπες καλλιέργειες, ενώ η γενετική μηχανική μπορεί να επηρεάσει τη χημεία των φυτών με επίσης απρόβλεπτες συνέπειες.

ΜΥΘΟΣ 4ος: «Οι ΓΤ καλλιέργειες απλοποιούν την προστασία των καλλιεργειών».

Στην πραγματικότητα, οι ποικιλίες μεταλλαγμένων είτε παράγουν παρασιτοκτόνο είτε είναι ανθεκτικές σε κάποια είδη ζιζανιοκτόνων.

Τα παράσιτα και τα ζιζάνια αναπτύσσουν αντίσταση στις τοξίνες, οπότε δημιουργούνται υπερπαράσιτα και υπερζιζάνια, με αποτέλεσμα οι αγρότες να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.

ΜΥΘΟΣ 5ος: «Οι ΓΤ καλλιέργειες είναι οικονομικά βιώσιμες για τους αγρότες».

Στην πραγματικότητα, οι τιμές των ΓΤ σπόρων προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Η εμφάνιση ανθεκτικών στα παρασιτοκτόνα ζιζανίων και παρασίτων αυξάνει το κόστος των αγροτών, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους.

ΜΥΘΟΣ 6ος: «Οι ΓΤ καλλιέργειες μπορούν να συνυπάρχουν με άλλα γεωργικά συστήματα».

Στην πραγματικότητα, οι ΓΤ καλλιέργειες μολύνουν τις μη ΓΤ καλλιέργειες. Σχεδόν 400 τέτοια περιστατικά γενετικής επιμόλυνσης έχουν καταγραφεί παγκοσμίως μέχρι στιγμής, ενώ είναι πιθανό να έχουν συμβεί πολύ περισσότερα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ή καταγγελθεί.

ΜΥΘΟΣ 7ος: «Η γενετική μηχανική είναι η πλέον υποσχόμενη καινοτομία για τα διατροφικά συστήματα».

Στην πραγματικότητα, οι μη ΓΤ προηγμένες μέθοδοι βελτίωσης των φυτών έχουν ήδη αποδώσει τα χαρακτηριστικά που υποσχέθηκαν ο ΓΤ καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων της αντίστασης στις ασθένειες και της ανθεκτικότητας στις πλημμύρες και στην ξηρασία.

Οι ΓΤ καλλιέργειες δεν είναι μόνο μια αναποτελεσματική μορφή καινοτομίας, αλλά στην πράξη περιορίζουν την καινοτομία, εξαιτίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που κατέχουν μια «χούφτα» πολυεθνικές εταιρείες.

Η απειλή από το TTIP

TTIP: Η ασύμμετρη απειλή για τα τρόφιμα και το περιβάλλον

«Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP): Χάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας», που εξηγεί τα πάντα γύρω από την «αμαρτωλή» συμφωνία.

Απορρύθμιση στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων

Η κατάργηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί προτεραιότητα των επιχειρηματικών λόμπι στις διαπραγματεύσεις για το TTIP. Από τη λίστα τους δεν λείπουν και οι περιορισμοί που αφο-ρούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), τα φυτοφάρμακα, το βοδινό κρέας με ορμόνες και τις αυξητικές ουσίες. Οι αμερικανοί παραγωγοί τροφίμων δεν υποχρεούνται να τηρούν τα ίδια πρότυπα για το περιβάλλον και για τη μεταχείριση των ζώων με τους ευρωπαίους ομολόγους τους, και προσπαθούν εδώ και καιρό να καταργήσουν τους ελέγχους της ΕΕ που περιορίζουν την πώληση των προϊόντων τους στις ευρωπαϊκές αγορές. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε ρητά ότι θα χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις του TTIP για να βάλει στο στόχαστρο τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που θέτουν φραγμούς στις αμερικανικές εξαγωγές τροφίμων και ειδικά τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων, τους οποίους υπερασπίστηκαν επί δεκαετίες οι ευρωπαίοι πολίτες με τους αγώνες τους.25

Στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης βρίσκεται η χρήση της «αρχής της προφύλαξης» εκ μέρους της ΕΕ για τον καθορισμό των προτύπων στον το-μέα της ασφάλειας τροφίμων. Δυνάμει αυτής της αρχής, είναι δυνατόν να αποσυρθεί ένα προϊόν από την αγορά αν υπάρχει πιθανότητα να αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και χωρίς επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να επιτρέπουν την πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου.26 Το κρίσιμο στοιχείο ωστόσο στην αρχή της προφύλαξης είναι ότι μεταφέρει το βάρος της απόδειξης στην εταιρεία που θέλει να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εν δυνάμει επικίνδυνο προϊόν: αντί να οφείλουν οι κρατικές αρχέςνα αποδείξουν ότι το προϊόν είναι επικίνδυνο, υποχρεώνεται η εταιρεία να αποδείξει ότι είναι ασφαλές. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την αρχή της προφύλαξης και τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν κατορθώσει να επιβάλουν στις ΗΠΑ πρότυπα ασφάλειας τροφίμων πολύ κατώτερα από εκείνα της Ευρώπης. Καθώς όμως η ατζέντα «ρυθμιστικής σύγκλισης»του TTIP έχει στόχο να φέρει τα πρότυπα της ΕΕ πιο κοντά σ’ εκείνα των ΗΠΑ, ας δούμε μερικά παραδείγματα ενδεικτικά του κινδύνου:

Περίπου το 70% όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στα αμερικανικά σουπερμάρκετ περιέχουν πλέον γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Αντιθέτως, λόγω της σθεναρής αντίστασης εκ μέρους των πολιτών, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά από τα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ, ενώ τα τρόφιμα που περιέχουν κάποιο γενετικά τροποποιημένο συστατικό πρέπει να φέρουν σαφές δι-ακριτικό σήμα. Οι αμερικανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας χρησιμοποιούν το TTIP για να επιτεθούν στους κανονισμούς της ΕΕ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να εξουδετερώσει την πολιτική υποχρεωτικής σήμανσης της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βιοτεχνολογίας συνεργάζεται στενά με την αμερικανική για την περαιτέρω εξάπλωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη μέσω του TTIP.27

Για τους παραγωγούς τροφίμων των ΗΠΑ, το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου για τη χρήση των φυτοφαρμάκων είναι ένα από τα βασικά πρότυπα προς υποβάθμιση στο πλαίσιο του TTIP.28 Με τους κανονισμούς του 2009, η αρχή της προφύλαξης τέθηκε στον πυρήνα του ευρωπαϊκού συστήματος για τον έλεγχο των φυτοφαρμάκων προκειμένου να προστατευτεί η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, οι κορυφαίοι διαπραγματευτές αποκάλυψαν ότι έχουν ήδη βάλει τους συγκεκριμένους κανονισμούς στην ατζέντα του TTIP: σκοπός τους είναι να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση απ’ ό,τι με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να περιορίσουν τους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς κανονισμούς στην ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.29

• Νέες αλλαγές στις δικλίδες ασφαλείας της ΕΕ για ενδοκρινικούς διαταράκτες (χημικά που αποδεδειγμένα διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα του ανθρώπου) θέτουν ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα μόλυνσης που μπλοκάρουν το 40% όλων των εξαγωγών τροφίμων των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τα αμερικανικά βιομηχανικά λόμπι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το TTIP για να καταργήσουν αυτές τις δικλίδες ασφαλείας.30

• Πάνω από το 90% του βοδινού κρέατος στις ΗΠΑ παράγεται με τη χρήση βόειων αυξητικών ορμονών, οι οποίες έχουν συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνων στον άνθρωπο· οι περιορισμοί της ΕΕ στην εισαγωγή τέτοιου κρέατος υπάρχουν από το 1988. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη αμφισβητήσει αυτούς τους περιορισμούς στον ΠΟΕ και τα επιχειρηματικά λόμπι ζητούν την άρση τους μέσω του TTIP χαρακτηρίζοντάς τους «περιττούς» φραγμούς για τις εμπορικές συναλλαγές.

• Στις ΗΠΑ οι παραγωγοί κοτόπουλου και γαλοπούλας επεξεργάζονται τακτικά με χλώριο τα σφάγια των πουλερικών προτού τα πωλήσουν στους καταναλωτές – μια πρακτική απαγορευμένη από το 1997 στην ΕΕ. Και πάλι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντιώθηκε σε αυτή την απαγόρευση μέσω του ΠΟΕ, και οι αμερικανικές εταιρείες ζητούν τώρα την άρση της μέσω του TTIP. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε στο παρελθόν να άρει την απαγόρευση, αλλά σταμάτησε όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με την αντίσταση που προέβαλαν κτηνίατροι και ευρωβουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει πολλές μυστικές συναντήσεις με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων που επιθυμούν διακαώς να αμβλύνουν τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι δυνατόν να της έχουμε εμπιστοσύνη όσον αφορά την υπεράσπιση της υγείας των καταναλωτών. Σε ένα εσωτερικό έγγραφο θέσεων το οποίο κοινοποίησε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πριν από τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων για το TTIP, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να αναθεωρήσει τα ευρωπαϊκά μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων «με στόχο την άρση των περιττών φραγμών».31 Σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στις απαιτήσεις των ΗΠΑ, η Επιτροπή ήδη έθεσε τέρμα σε μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ ζωντανών χοίρων και βοδινού κρέατος ψεκασμένου με γαλακτικό οξύ, παρά τις αντιρρήσεις αρκετών κρατών-μελών της ΕΕ.32

Απορρύθμιση στον τομέα του περιβάλλοντος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι το TTIP θα εντείνει περαιτέρω την πίεση που ασκείται στο περιβάλλον, μιας και «κάθε σενάριο» για τις μελλοντικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στο πλαίσιο του TTIP θα αυξήσει την παραγωγή, την κατανάλωση και τη διεθνή μεταφορά αγαθών. Η μελέτη επιπτώσεων της ίδιας της Επιτροπής επισημαίνει ακόμη ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής θα δημιουργήσει με τη σειρά της «κινδύνους τόσο για τους φυσικούς πόρους όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».33 Όσον αφορά τις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, η Επιτροπή αναφέρει ότι το προτιμητέο αποτέλεσμα του TTIP θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με έντεκα επιπλέον τόνους διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις δεσμεύσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο.34 Ωστόσο καμιά από αυτές τις παρατηρήσεις δεν ώθησαν την Επιτροπή να επανεξετάσει τη στήριξή της προς το TTIP.

Πιο άμεσα, το TTIP απειλεί να υπονομεύσει βασικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς εντός της ΕΕ, οι οποίοι ως γνωστόν εγγυώνται πολύ υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας από εκείνα των ΗΠΑ. Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός REACH για τα χημικά προϊόντα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2007 με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες στη μεταποίηση και σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες.35 Ο κανονισμός REACH βασίζεται στην αρχή της προφύλαξης, στην οποία αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ενότητα, και υποχρεώνει τους βιομηχάνους να αποδείξουν ότι μια χημική ουσία είναι ασφαλής προτού πάρουν έγκριση για την εμπορική της εκμετάλλευση. Αντιθέτως, ο αμερικανικός νόμος του 1976 για τον Έλεγχο των Τοξικών Ουσιών (Toxic Substances Control Act, TSCA) υποχρεώνει τη δημόσια ρυθμιστική αρχή να αποδείξει ότι μια χημική ουσία δεν είναι ασφαλής προτού περιορίσει τη χρήση της και επιτρέπει μονάχα τη λήψη του «λιγότερο επαχθούς» μέτρου. Από το 1976 μέχρι σήμερα και με βάση αυτό τον νόμο, ο αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει καταφέρει να επιβάλει ελέγχους σε μόλις έξι από τις 84.000 χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο στις ΗΠΑ.36 Ένα τόσο χαλα-ρό καθεστώς έχει άμεσες επιπτώσεις στην έκθεση των πολιτών σε κινδύνους για την υγεία: ενώ, για παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει τη χρήση 1.200 ουσιών στα καλλυντικά, οι ΗΠΑ απαγορεύουν μόλις δώδεκα.37

Για χρόνια, οικολογικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών στις ΗΠΑ παλεύουν για την αντικατάσταση του νόμου TSCA με νέους ρυθμιστικούς κανόνες στο πρότυπο του REACH.38 Από την άλλη πλευρά, τα επιχειρηματικά λόμπι έχουν αντιταχθεί σθεναρά στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις ασφάλειας και επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το απορρυθμιστικό πλαίσιο του TTIP προκειμένου να «εναρμονίσουν» τον κανονισμό REACH με τους χαλαρότερους κανονισμούς των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την ουσιαστική ασυμβατότητα μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής προσέγγισης, αλλά εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες για μια πιθανή «ρυθμιστική σύγκλιση και αναγνώριση στον τομέα των χημικών ουσιών» για λογαριασμό των επιχειρηματικών της εταίρων.39 Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συμβάλουν μετά χαράς σε αυτή την προσπάθεια: είναι και δική τους επιδίωξη να χρησιμοποιήσουν το TTIP προκειμένου να καταργήσουν περιβαλλοντικούς κανονισμούς που –όπως υποστηρίζουν– τις τοποθετούν αδίκως σε μειονεκτική θέση έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους.

Το απορρυθμιστικό πρόγραμμα του TTIP απειλεί αρκετούς ακόμη σημαντικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Οι απαιτήσεις αειφορίας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανών παραγωγών αγροκαυσίμων οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να «εναρμονίσουν» τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς με τα χαμηλότερα πρότυπα των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί επίσης το TTIP για να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ποιότητα των Καυσίμων: σκοπός της είναι να διευκολύνει τα αμερικανικά διυλιστήρια να εξάγουν στην Ευρώπη καναδικό πετρέλαιο που εξορύσσεται από κοιτάσματα ασφαλτούχας άμμου, με ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον.40 Επιπλέον, η εφαρμογή του TTIP θα ανοίξει την πόρτα στις μαζικές εξαγωγές  χιστολιθικού φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, οδηγώντας στην επέκταση της υδραυλικής ρωγμάτωσης (γνωστής ως «fracking») στις ΗΠΑ και δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις αμερικανικές εταιρείες να κινηθούν ενάντια σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν απαγορεύσει αυτή την τεχνική – ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Lone Pine Resources χρησιμοποιεί τώρα τους κανόνες της NAFTA για να προσφύγει κατά της κυβέρνησης του Καναδά με αφορμή την απόφαση του Κεμπέκ να απαγορεύσει προσωρινά τις εργασίες υδραυλικής ρωγμάτωσης.41

Ποιός είναι ο Τζον Χίλαρυ

Ο Τζον Χίλαρυ είναι Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης War on Want. Τα κείμενά του, δημοσιευμένα κατά την προηγούμενη εικοσαετία, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εμπορίου και επενδύσεων. Το 2013 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Νόττινχαμ. Το καινούργιο του βιβλίο The Poverty of Capitalism: Economic Meltdown and the Struggle for What Comes Next (Η Φτώχεια του Καπιταλισμού: Οικονομική Κατάρρευση και η Μάχη για την Επόμενη Μέρα) εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Pluto Press τον Οκτώβριο του 2013.

Από το TVXS

 

 

Βρέθηκε "Ελληνικός Χρυσός" στο... ποτάμι

Βρέθηκε «Ελληνικός Χρυσός» στο... Ποτάμι

amiras.jpg

Μετά τις απαραίτητες... σέλφι, ο Γιώργος Αμυράς βρήκε χρόνο για ερώτηση στη Βουλή υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός» | ICONPRESS/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Κλιμάκιο των επιθεωρητών περιβάλλοντος βρίσκεται από ημέρες στις Σκουριές Χαλκιδικής για επιτόπιο έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός», μετά την ανάκληση και τον επανέλεγχο της αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης που έγινε την περασμένη εβδομάδα με απόφαση του υπουργού Π. Λαφαζάνη. Το πόρισμά τους αναμένεται να υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τις επόμενες ημέρες, με βάση το οποίο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της επένδυσης.

Χθες τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, οργανώνοντας συγκεντρώσεις σε δύο σημεία, οι οποίες διαλύθηκαν το μεσημέρι χωρίς να υπάρξει ένταση.

Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής ήρθε μέσω ανακοίνωσης του Συντονιστικού της Ιερισσού, με την οποία απευθύνονται στους απεργούς και επισημαίνουν ότι «το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, αλλά το δικαίωμα στη ζωή είναι ιερότερο». Επικαλούνται τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι «είναι καθ’ όλα νόμιμη» και διερωτώνται: «Αν δεν έχει συντελεστεί καμία παρανομία, όπως διατείνεται η εταιρεία, και αν οι εργαζόμενοι υπηρετούν τη νομιμότητα, τι έχουν να φοβηθούν από τους ελέγχους; Γιατί διαμαρτύρονται; Μήπως φοβούνται ότι θα αποδειχθεί πως υπάρχουν σοβαρές παρανομίες που συνεπάγονται μη αναστρέψιμες καταστροφές;».

«Ανησυχία»

Στο πλευρό της «Ελληνικός Χρυσός» στέκεται το Ποτάμι. Με ερώτηση που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς, Χριστίνα Ταχιάου και Γρηγόρης Ψαριανός είναι φανερό ότι ανησυχούν μόνο για το μέλλον της επένδυσης. Αναφέρονται στην επίσκεψη στην Ελλάδα του Καναδού διευθύνοντος συμβούλου της μητρικής εταιρείας «Eldorado Gold», ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση ακύρωσης της σύμβασης και κάνουν μόνο μια μικρή αναφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον!

Επιχειρούν μάλιστα να καλύψουν την έλλειψη επιχειρημάτων με παλιότερες αναφορές στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, ενώ υποστηρίζουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη, που εκπροσωπεί τους Οικολόγους Πράσινους στην κυβέρνηση. Ο τελευταίος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είχε ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πλημμέλειες σε πολεοδομικά θέματα.

Εκεί που αρχίζει ο ISIS τελειώνει ο πολιτισμός!

Εκεί που αρχίζει ο ISIS τελειώνει ο πολιτισμός!

Εφ. συντακτών 27/2/15

«Οπως ο Μωάμεθ κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια τα είδωλα, έτσι κι εμείς θα συνεχίσουμε το έργο του» έλεγε ένας τρομοκράτης στο πεντάλεπτο βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube οι βάνδαλοι

Συντάκτης: 

Νικόλας Ζηργάνος

Η Αυτοκρατορία των Ασσυρίων αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ως υπόδειγμα ανηλεούς διακυβέρνησης και θρησκευτικής παρακμής που έπρεπε να καταστραφεί. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο στρατός του αυτοκράτορα Σεναχερίμ αφανίστηκε, από τον Αγγελο του Θεού. Πριν από 170 χρόνια, αρχαιολόγοι ανάσκαψαν την πρωτεύουσα των Ασσυρίων, Νινευή, και αποκάλυψαν τα παλάτια, τη Βιβλιοθήκη, χιλιάδες αρχαία αντικείμενα μοναδικής τέχνης αλλά και τους εμβληματικούς και υπερμεγέθεις φτερωτούς λέοντες με ανθρώπινη μορφή που φύλαγαν τις εισόδους της μυθικής πόλης.

Τα αριστουργήματα των Ασσυρίων φιλοξενήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μοσούλης, της αραβικής σύγχρονης πόλης που είναι χτισμένη στην απέναντι κοίτη του ποταμού Τίγρη, όπου βρίσκεται και η περίφημη Οθωμανική Βιβλιοθήκη με πάνω από 110.000 σπάνια χειρόγραφα και χάρτες.

Το Μουσείο λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003, αλλά οι αρχαιολόγοι, η κυβέρνηση και οι κάτοικοι κατόρθωσαν να ανακτήσουν ένα μέρος των εκθεμάτων και πρόσφατα άρχισε η ανακατασκευή.

Ομως τον Ιούνιο το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε τη Νινευή και τη Μοσούλη και χθες, οι μαυροντυμένοι άντρες εισέβαλαν στο Μουσείο οπλισμένοι με τρυπάνια, βαριοπούλες και κομπρεσέρ και άρχισαν να καταστρέφουν τα εκθέματα. «Οπως ο Μωάμεθ κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια τα είδωλα, έτσι κι εμείς θα συνεχίσουμε το έργο του» έλεγε ένας μαχητής στο πεντάλεπτο βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube οι βάνδαλοι.

<span lang=EN-US style='font-family:Arial;mso-ansi-language:EN-US'>Video of IS Militants Destroy Priceless Antiquities

«Αυτή η καταστροφή σηματοδοτεί μια νέα φάση “πολιτιστικής κάθαρσης” (όρος που παραπέμπει στην εθνοκάθαρση), σε περιοχές που ελέγχονται από τους ένοπλους εξτρεμιστές του Ιράκ. Η συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο κατατρεγμός των μειονοτήτων στοχεύουν στον αφανισμό της πολυ-πολιτισμικότητας του ιρακινού λαού» δήλωσε συντετριμμένη η γενική διευθύντρια της UNESCO, Ιρένε Μπόκοβα.

Η Μοσούλη βρίσκεται στο μέσο μιας περιοχής που φιλοξενεί 1.791 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, όπου συνυπάρχουν παγανιστικοί ναοί, ασσυριακές πόλεις, οθωμανικά μνημεία, σιιτικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες. Και είναι αυτή η συνύπαρξη αιώνων που θέλουν να αφανίσουν οι φανατικοί, που δεν δίστασαν να καταστρέψουν ακόμη και μουσουλμανικά μνημεία, τα οποία κατά τη γνώμη τους πρόσβαλλαν την πίστη τους. Την περασμένη εβδομάδα, πυρπόλησαν χιλιάδες χειρόγραφα της περίφημης Οθωμανικής Βιβλιοθήκης, κατά το πρότυπο των ναζί, σε κεντρική πλατεία, ενώπιον πλήθους. Σπάνια κειμήλια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλά από τα οποία είχαν καταχωριστεί στον κατάλογο σπάνιων έργων της UNESCO έγιναν στάχτη. Στην πυρά έπεσαν και τα επιστημονικά βιβλία της βιβλιοθήκης του περίφημου Πανεπιστημίου της Μοσούλης, εκεί που άκμασαν οι επιστήμες, η αστρονομία και τα μαθηματικά, οι τέχνες και τα γράμματα.

«Οπως ο Μωάμεθ κατέστρεψε με τα ίδια του τα χέρια τα είδωλα, έτσι κι εμείς θα συνεχίσουμε το έργο του» έλεγε ένας τρομοκράτης στο πεντάλεπτο βίντεο που ανάρτησαν στο YouTube οι βάνδαλοι.

Με εντολή του αλ Μπαγκντάντι

Την εντολή για τη βιβλική πολιτιστική καταστροφή έδωσε προσωπικά ο σκοτεινός ηγέτης της στρατιάς του μίσους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Οι σκοταδιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν περιορίζονται μόνο στην καταστροφή. Λεηλατούν συστηματικά την αρχαία και χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ και της Συρίας και πωλούν στη μαύρη αγορά τα κλοπιμαία. Εκθεση του ΟΗΕ εκτιμά ότι έχουν κερδίσει πάνω από δύο δισ. δολάρια από το παράνομο εμπόριο πολιτιστικών θησαυρών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πήρε την περασμένη εβδομάδα απόφαση να απαγορευτεί ολοσχερώς κάθε αγοραπωλησία αρχαιοτήτων και θρησκευτικών κειμηλίων που προέρχονται από τη Συρία και ανανέωσε σχετική απαγόρευση για το Ιράκ.

Την περασμένη εβδομάδα οι εξτρεμιστές πυρπόλησαν χιλιάδες σπάνια χειρόγραφα και κειμήλια της Οθωμανικής Βιβλιοθήκης και του Πανεπιστημίου της Μοσούλης |

Στη Μοσούλη, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος έχει επιβάλει τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και ήδη οι κάτοικοι ζουν κάτω από ένα πέπλο μεσαιωνικού ζόφου. Η μουσική τέθηκε υπό διωγμόν, οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορούν «ακάλυπτες» ούτε και ασυνόδευτες από συγγενικό τους πρόσωπο, το αλκοόλ και το κάπνισμα απαγορεύτηκαν.

Πριν από λίγες ημέρες, αιχμάλωτοι αναγκάστηκαν με απειλές και βία να δώσουν αίμα για τους τραυματίες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ την περασμένη εβδομάδα απαγορεύτηκε σε όλους πλην των μαχητών να έχουν κινητά τηλέφωνα. Οι φανατικοί φοβούνται ότι οι ντόπιοι θα δώσουν τηλεφωνικά πληροφορίες στον κυβερνητικό στρατό. Πριν από τρεις ημέρες, έκοψαν για λόγους παραδειγματισμού τα χέρια σε δύο γυναίκες που αψήφησαν τη διαταγή τους και μίλαγαν σε κινητό τηλέφωνο.

Τώρα, η ώρα της κρίσης φτάνει, με τον ιρακινό στρατό να σχεδιάζει την εαρινή επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης και τους εξτρεμιστές σουνίτες να επιδίδονται σε κρεσέντο βαρβαρότητας. Τα χειρότερα, ίσως, δεν τα έχουμε δει ακόμα.

Η βιομηχανία προστίμων των ΔΟΥ

Η βιομηχανία προστίμων των ΔΟΥ

Σε «βιομηχανία» φαίνεται ότι είχε εξελιχθεί η επιβολή προστίμων, ακόμη και για… ανύπαρκτες φορολογικές παραβάσεις, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και κατ’ επέκταση τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας η οποία είναι θύμα αυθαιρεσιών και προσπάθειας εξόντωσής της από τη φορολογική αρχή. Αφού της καταλογίστηκαν περίπου 23.000 ευρώ πρόστιμα, αφού αγνοήθηκε η «ενδικοφανής προσφυγή» της στο Υπουργείο Οικονομικών, έχει ξοδέψει, μόνο για την προσφυγή της στη δικαιοσύνη περίπου 3.000 ευρώ έως τώρα, χωρίς βεβαίως να έχει καταβάλει το 50% του προστίμου αφού δεν υπάρχουν προφανώς αυτά τα χρήματα. Συγκεκριμένα η υποχρέωση του φορολογουμένου να καταβάλει το 50% του αμφισβητούμενου προστίμου που του επιβάλλεται, προκειμένου να προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια για να βρει το δίκιο του, αποτέλεσε το «μεγάλο κόλπο» που εφάρμοσε ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών -προφανώς καθ’ υπόδειξιν της ηγεσίας του. Απώτερος στόχος, να ενισχυθούν οι καταβαραθρωμένες, λόγω της μνημονιακής πολιτικής, εισπράξεις. Όπως καταγγέλλουν επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έμπλεξαν με πρόστιμα των οποίων η νομιμότητα και το ύψος αμφισβητούνται, αυτά τους επιβλήθηκαν για να αναγκαστούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αφού πρώτα όμως ενισχύσουν με τον «οβολό» τους τον κρατικό κορβανά για να διεκδικήσουν το αυτονόητο. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πρόστιμα… κατέπεσαν στα δικαστήρια και οι δικαιωθέντες προσπαθούν τώρα, μέσα από τον γνωστό κυκεώνα της γραφειοκρατίας του υπουργείου Οικονομικών, να πάρουν πίσω τα χρήματα, που αδίκως κατέβαλαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο φορολογούμενος που αμφισβητεί ρητές πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή, από 1/1/2014 και εντεύθεν, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οφείλει να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας. Η καταβολή του 50% του αμφισβητούμενου ποσού συνέβαλε με τη σειρά του στην ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο μένει να αποδειχτεί κατά πόσο είναι πραγματικό και από ότι φαίνεται δεν είναι. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, με αιχμή τον ΦΠΑ (δεν έχει επιστραφεί ποσό 530 εκατ. ευρώ). Το σύνολο των αιτήσεων που βρίσκονται σε αναμονή άνω των 90 ημερών φτάνει τις 2.863. Είναι βέβαιο ότι αυτή η πολιτική επηρέασε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και το ερώτημα είναι κατά πόσο η νέα Κυβέρνηση θα αφήσει πίσω τέτοιου είδους πρακτικές. Δυστυχώς τα αποτυπώματα της παραπάνω πολιτικής είναι ανεξίτηλα, αφού οδήγησαν ήδη στο κλείσιμο πολλές οικολογικές οργανώσεις.

Ιδού το "κράτος δικαίου"

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Προς κάθε ενδιαφερόμενο

Με εντολή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιτζή, διατάχθηκε έλεγχος για όλες τις ΜΚΟ που είχαν κατά οποιοδήποτε τρόπο λάβει χρήματα, από κρατικές πηγές και για την ορθότητα της διαχείρισης αυτών των χρημάτων. Στα πλαίσια αυτά εκδόθηκε εντολή ελέγχου και για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ). Ο έλεγχος αφορούσε την περίοδο 2000-2011(!!), ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013 και περαιώθηκε τον Αύγουστο του 2014! Σημειώνουμε: α) Η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε ποτέ η ΠΠΜ αφορούσε προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας (2007-2009), β) Κατά τον έλεγχο δεν βρέθηκε το παραμικρό που να δείχνει προσπορισμό οφελών από στελέχη της ΠΠΜ ή οτιδήποτε επιλήψιμο, από αυτά που έχουν γραφεί για άλλες ΜΚΟ.

Ο έλεγχος, κατά τρόπο απαράδεκτο, με σωρεία λαθών και αυθαιρεσιών, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τo επισυναπτόμενo, καταλόγισε στην ΠΠΜ να πληρώσει συνολικά ποσό 23.762,71€!!! Συγκεκριμένα:6.429,16€ για φόρους,12.645,55 € για μη απόδοση ΦΠΑκαι4.688€ για πρόστιμα!!!

Πιστεύουμε ότι όλα τα λάθη που διαπιστώθηκαν δεν είναι τυχαία, αλλά στοχεύουν να πλήξουν την οργάνωσή μας, με την πλούσια προσφορά στα κοινά.

Σημειώνουμε ότι το πλέγμα που έχει στήσει το Κράτος, σε υποχρεώνει, πριν φτάσεις στο δικαστήριο, να κάνεις τη λεγόμενη ενδικοφανή προσφυγή (στο Υπουργείο Οικονομικών-Γιάννης κερνάει… δηλαδή) με καταβολή του 50% του καταλογισθέντος ποσού!!! Μπορείς βέβαια, ταυτόχρονα με την ενδικοφανή προσφυγή, να καταθέσεις και αίτηση αναστολής (πληρωμής του 50%), αλλά αν αυτή δε γίνει δεκτή; Μετά τη διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής και μόνο δικαιούσαι μετά να προσφύγεις σε δικαστήριο!

Συνημμένα θα βρείτε περίληψη της ενδικοφανούς προσφυγής, με το όργιο των λαθών και αυθαιρεσιών. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Για το πώς αντιμετωπίζει αυτό το Κράτος την κοινωνία των πολιτών, κυρίως τις εθελοντικές οργανώσεις.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

Της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας

 

 

Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχουν καταλογιστεί:

Α) Φόροι 6.429,16€.

Β) ΦΠΑ 12.645,55 €

Γ) Πρόστιμα 4.688€.

ΣΥΝΟΛΟ: 23.762,71€


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Μοναδική παράβαση που «ανακάλυψε» η Φορολογική Αρχή ήταν η μη έκδοση Τιμολογίων Παροχής Υπηρεσιών για «διαφημίσεις» που δημοσιεύονταν στην ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, αλλά απλές αποδείξεις είσπραξης.

Ο λόγος από τη μεριά μας ήταν ότι η εφημερίδα ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ δεν πωλείται, αλλά διανέμεται ταχυδρομικά δωρεάν μόνο στα μέλη της (οπότε δεν επιβάλλεται από τη νομοθεσία η έκδοση ΤΠΥ), οι συνδρομές αυτές προορίζονται για τους σκοπούς της οργάνωσης, η έκδοση είχε παθητικό και η διαφορά καλύπτονταν από συνδρομές μελών. Τα ποσά που καταλόγισε ο έλεγχος θα οδηγήσουν σε κλείσιμο της εφημερίδας και της οργάνωσης.

Επισημαίνουμε την προχειρότητα και την έλλειψη προσοχής με την οποία πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος.

Χαρακτηριστικά:

Υπήρξαν λάθη σε απλές μαθηματικές πράξεις, λανθασμένη μεταφορά δεδομένων και παραλείψεις:

Α) Για το φόρο εισοδήματος που καταλογίστηκε επισημαίνουμε ότι η διάταξη του 2013 στην οποία στηρίχτηκε δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Αυθαίρετα ο έλεγχος δεν αναγνωρίζει το σύνολο των εξόδων της εφημερίδας, που έχει μέσα ετήσια εκτυπωτικά έξοδα 8.928€.Τα εισοδήματα από διαφημίσεις, εφόσον το έντυπο διανέμεται δωρεάν στα μέλη, δεν αποτελούν αντικείμενο φορολογίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2238/1994.Επίσης τα έσοδα από τις διαφημίσεις υπολείπονται κατά πολύ από τα αντίστοιχα έξοδα, οπότε δεν υφίσταται φόρος.

Συγκεκριμένα:

Ως προς τον καταλογισθέντα φόρο για το έτος 2000, οι εμφανιζόμενες δαπάνες, στο συνημμένο πίνακα, είναι ύψους 2.207.032 δρχ. (6.476,98 ευρώ). Επομένως και για το λόγο αυτό δεν υφίσταται θέμα επιβολής φόρου, δεδομένου ότι τα διαπιστωθέντα από τον έλεγχο έσοδα είναι τελικά 946.000 δρχ. (2.776,23€).

Ομοίως:

Το 2001 έξοδα 2.680.494 δρχ. (7.866,45 ευρώ) αντί εσόδων 1.288.000 δρχ (3.779,90€).

Το 2002 έξοδα 16.598.96€ αντί εσόδων 3.515.38 €.

Το 2003 έξοδα 13.739,58€ αντί εσόδων 3.395€.

Το 2004 έξοδα 15.208,28€ αντί εσόδων 2.160€.

Το 2005 έξοδα 13.024,10€ αντί εσόδων 2.560€.

Το 2006 έξοδα 19.250,59€ αντί εσόδων 3.820€.

Β) Για τον καταλογισμό ΦΠΑ: Όσοι επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις ήθελαν να ενισχύσουν οικονομικά την έκδοση της εφημερίδας μας, δίναμε, κάθε μήνα, ένα μεγάλο αριθμό τευχών (π.χ. 50 ή 100) για να μοιράζουν στους πελάτες τους και εκδίδαμε διπλότυπες μη θεωρημένες αποδείξεις εισπράξεως για συνδρομές, σύμφωνα με την με αριθμ. 1010983/21-2-1992 διαταγή του Υπουργού Οικονομικών και την ερμηνευτική εγκύκλιο του Κ.Β.Σ για το σύνολο των συνδρομών αυτών. Υπάρχουν πολλά λάθη αφού θεωρούνται «διαφημίσεις» απλές συνδρομές και μάλιστα από πρόσωπα που απαγορεύεται η διαφήμιση (γιατροί, δικηγόροι κλπ.). Στους υπολογισμούς της Φορολ. Αρχής, όλος ο ΦΠΑ των εξόδων της εφημερίδας υπολογίζεται με 4% ενώ υπάρχουν και έξοδα με ΦΠΑ 18%.

Στους υπολογισμούς κατ’ έτος:

Το 2000 υπάρχουν 7 λάθη και το ποσό που θα έπρεπε να καταλογιστεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 294,83€, αντί 1.496,45€, που καταλογίστηκε.

Το 2001 υπάρχουν 5 λάθη και το ποσό που θα έπρεπε να καταλογιστεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 671,25€, αντί 2.012,43€.

Το 2002 υπάρχουν 7 λάθη και το ποσό που θα έπρεπε να καταλογιστεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 133,45€, αντί 2.015,99€.

Το 2003 υπάρχουν 4 λάθη και το ποσό που θα έπρεπε να καταλογιστεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 131,96€, αντί 1.714,54€.

Το 2004 υπάρχουν 2 λάθη και το ποσό που θα έπρεπε να μαςεπιστραφεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 244,24€, αντί να πληρώσουμε 1.314,70€.

Το 2005 υπάρχει 1 λάθος και το ποσό που θα έπρεπε να μαςεπιστραφεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 97,65€, αντί να πληρώσουμε 1.147,12€.

Το 2006 υπάρχουν 5 λάθη και το ποσό που θα έπρεπε να καταλογιστεί (με τη λογική της εφορίας) είναι 236,06€, αντί 1.684,32€.

Τέλος για το 2011 δεν υφίσταται θέμα καταλογισμού ΦΠΑ, λόγω λανθασμένης εκτίμησης του ελέγχου. Ενδεχομένως να προκύπτει θέμα για μη ακριβή φορολογική δήλωση.

Ζητήσαμε, εάν ο έλεγχος επιμένει στην άποψή του, ότι αποτελούν «διαφημιστικές» καταχωρήσεις όσα εμείς τεκμηριωμένα αμφισβητούμε, οφείλει να επισυνάψει φωτοαντίγραφα της πρώτης σελίδας του αντίστοιχου τεύχους της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και τη σελίδα με την επίμαχη «διαφήμιση».

Τέλος ο Νόμος που υποχρέωνε έκδοση ΤΠΥ στις ΜΚΟ ίσχυε από 1/1/2003 και δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Επομένως δεν υφίσταται κανένας καταλογισμός, φόρου, ΦΠΑ, προστίμων για τα έτη 2000,2001,2002.

Γ) Για τα πρόστιμα για παραβάσεις του κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) (4.688€), δεν υφίστανται, εφόσον εκδίδονταν απλές αποδείξεις συνδρομών.

Με την αίτηση αναστολής ζητούμε τη μη καταβολή του 50% των καταλογισθέντων ποσών γιατί συνιστούν για εμάς τεράστια οικονομική καταστροφή και ανεπανόρθωτη βλάβη. Εξάλλου τα ποσά που έπρεπε να καταλογίσει ο έλεγχος, όπως καταγράψαμε παραπάνω, δεν έχουν καμία σχέση με τα καταλογισθέντα.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα ανασταλεί η έκδοση της εφημερίδας ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, μετά 17 χρόνια ευδοκίμου παρουσίας στα περιβαλλοντικά πράγματα της χώρας μας, αλλά και η λειτουργία της ίδιας της οργάνωσής μας.

Ιδού λοιπόν το «κράτος δικαίου» που φροντίζει για την εξόντωση και του εθελοντισμού.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ψήφισμα

Λαϊκής Συνέλευσης των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής (30/07/2014)

Το ν/σ του ΥΠΕΚΑ, "Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας", που πάει για ψήφιση, παραβιάζει επιταγές του Συντάγματος, χαρίζει δημόσιες δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα και υποβαθμίζει το καθεστώς προστασίας των δασών.
Ταυτόχρονα, στο εν λόγω νομοσχέδιο, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, που αίρουν κάθε νομικό εμπόδιο για την καναδική Eldorado Gold και το εξορυκτικό της σχέδιο στη Χαλκιδική, και νομιμοποιούν τις παρανομίες και αυθαιρεσίες της. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο άρθρο 6 παρ. β του αρχικού ν/σ και στο άρθρο 8 παρ. α, β, γ και δ της τροπολογίας.
Θεωρούμε ότι οι παραπάνω διατάξεις και τροπολογίες που εισάγονται από το ΥΠΕΚΑ:
α) εξυπηρετούν φωτογραφικά την καναδική Eldorado Gold
β) νομιμοποιούν τις, μέχρι στιγμής, παρανομίες της Eldorado Gold
γ) δημιουργούν νομολογία προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών και "επενδυτών" σε βάρος του περιβάλλοντος και της τοπικής και εθνικής οικονομίας
δ) δεν έχουν καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον και αποτελούν δώρο προς συγκεκριμένους ιδιώτες
Σας ενημερώνουμε, σε περίπτωση που δε το γνωρίζετε, ότι εδώ και πολύ καιρό δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να προστατέψουμε το περιβάλλον και τις ζωές μας από τις καταστροφικές εξορύξεις. Εδώ και μήνες καταγγέλλουμε, τεκμηριωμένα, τις παρανομίες που αυτό το ν/σ έρχεται να νομιμοποιήσει. Η εταιρεία αλαζονικά παραβίαζε το νόμο, ξέροντας ότι θα υπάρξει κυβερνητική στήριξη και νομοθετική διευθέτηση των παρανομιών της. Σε αντίθεση, η κοινωνία της Χαλκιδικής που επικαλείται την νομιμότητα και καταγγέλλει τις παρανομίες στα πλαίσια της υπεράσπισης του κοινωνικού συμφέροντος, οδηγείται στα δικαστήρια και στις φυλακές.
Σας ενημερώνουμε ότι μια πολιτεία που δημιουργεί νομολογία με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές συγκεκριμένων ιδιωτών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη, δίκαιη και πολιτισμένη.
Σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεστε στο ελληνικό κοινοβούλιο ως εντολοδόχοι των Ελλήνων πολιτών και όχι της τρόικας και των "επενδυτών".
Σας ενημερώνουμε τέλος, ότι το Σύνταγμα προβλέπει το δικαίωμα και την υποχρέωση πολιτικής ανυπακοής.
Σας καλούμε, να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσετε το νομοσχέδιο.
Εμείς, την Παρασκευή 1η Αυγούστου, υπερασπιζόμενοι γι΄άλλη μια φορά τον τόπο μας, τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας θα διαδηλώσουμε στο δάσος των Σκουριών απαιτώντας

την άμεση απόσυρση ή καταψήφιση του δασοκτόνου νομοσχεδίου

το άμεσο σταμάτημα των παράνομων και καταστροφικών δραστηριοτήτων της καναδικής Eldorado Gold

Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Coordinating Committee of Associations of Stageira-Akanthos against gold mining

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ!

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ!

 

TΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ

Η Ελληνικός Χρυσός δεν μπορεί να πάρει άδεια δόμησης κατά την κείμενη νομοθεσία για το κτίριο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 201745/2011. Η συμβατότητα του θηριώδους (επιφάνειας περίπου 100.000 τ.μ.) κτιρίου που σχεδίασε η Ελληνικός Χρυσός με την νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση (Π.Δ. 24-5-1985 ΦΕΚ Δ” 270 άρθρο 4 “Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις”) θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί πριν δοθεί έγκριση από τη Διοίκηση. Αυτό δεν έγινε και εδώ και πάνω από ένα χρόνο η αρμόδια Πολεοδομία και η ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας αρνούνται να εκδώσουν έγκριση και άδεια δόμησης για ένα παράνομο κτίριο.

Εν τω μεταξύ, η αρμόδια για τις τεχνικές εγκρίσεις υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ήδη εγκρίνει την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, της “οικοσκευής” δηλαδή αυτού του κτιρίου που δεν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία. Η έγκριση αυτή βασίστηκε στην ΨΕΥΔΗ βεβαίωση κάποιου μηχανικού ότι “κατά την εκπόνηση της στατικής μελέτης των έργων έδρασης… τηρήθηκαν οι όροι δόμησης της περιοχής του έργου». Όροι δόμησης όμως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, κατόπιν καταγγελιών από τους κατοίκους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του συγκεκριμένου μηχανικού, ωστόσο η έγκριση που βασίστηκε στην ψευδή του βεβαίωση ισχύει…

Εδώ και μήνες λοιπόν, με το πρόσχημα της κατασκευής “βάσεων έδρασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού” η Ελληνικός Χρυσός εκτελεί παράνομες εργασίες δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού. Αν αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία, που έχει ύψος περίπου 25 μέτρων και συνεχίζει να υψώνεται, είναι “βάση έδρασης” ,θα θέλαμε πολύ να δούμε τι είδους “εξοπλισμός” θα εγκατασταθεί εκεί πάνω… (φωτογραφία του iosifsk)

Η ΛΥΣΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ!

Ας μην κάνει κανείς την αφελή σκέψη ότι θα μπορούσε να τροποποιηθεί η εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε το κτίριο να “συμφωνήσει” με το νόμο. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και θα άνοιγαν κυριολεκτικά οι ασκοί του Αιόλου γιατί η ΜΠΕ και η ΚΥΑ ΑΕΠΟ “μπάζουν” από παντού. Εγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο δεν υπάρχει, η μέθοδος μεταλλουργίας που είναι ο βασικός κορμός της “επένδυσης” είναι μια απάτη, τα τερατώδη φράγματα στα ρέματα Καρατζά και Λοτσάνικου τεχνικά δεν μπορούν να κατασκευαστούν ώστε να είναι ασφαλή, το δε μπάζωμα των ρεμάτων με απόβλητα είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νερά. Με βάση τα όσα σήμερα γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτό το έκτρωμα να έπαιρνε ξανά έγκριση. Τα “θαύματα” δεν επαναλαμβάνονται και αυτό εταιρεία και κυβέρνηση το γνωρίζουν καλά.

Έτσι επελέγη η εύκολη λύση: Αλλάζουμε το νόμο για να “συμφωνήσει” με το κτίριο! Και με την ευκαιρία, αφαιρούμε κάθε σχετική αρμοδιότητα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και τις μεταβιβάζουμε στις – κατά κανόνα ελεγχόμενες – υπηρεσίες ορυκτού πλούτου του ΥΠΕΚΑ. Η “λύση” παίρνει τη μορφή τροπολογίας στο δασικό νομοσχέδιο (τροπολογία 1634/222 29.7.2014, πατήστε εδώ) από την οποία η σελίδα που μας ενδιαφέρει είναι η εξής (κάντε κλικ για μεγέθυνση):

Η ΠΠΜ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λειψυδρία και αμαρτίες

Το φαινόμενο της λειψυδρίας στην περιοχή της Μαγνησίας θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό, ενόψει του καλοκαιριού.

Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επάρκεια νερού στην περιοχή μας. Όσες προτάσεις έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα από τις οικολογικές οργανώσεις και σοβαρούς επιστήμονες, έχουν συναντήσει την αδιαφορία των υπευθύνων, παρά το διαφαινόμενο κίνδυνο ο οποίος, χρόνο με το χρόνο, εξέπεμπε προειδοποιήσεις.

Το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών, το οποίο ορισμένες δυνάμεις σκόπιμα υποβαθμίζουν, παρά τις προειδοποιήσεις του συνόλου του επιστημονικού κόσμου, είναι πλέον μια πραγματικότητα και θα έπρεπε έγκαιρα να κινητοποιήσει τους υπεύθυνους, όχι μόνο για το ζήτημα της λειψυδρίας, αλλά και για μια σειρά ακόμα ζητήματα. Πολύ περισσότερο που κάποιοι ονειρεύονται την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων, ξένων προς τις ανάγκες και τη φιλοσοφία που πρέπει να διέπει την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Η Κύπρος, αν και νοτιότερα της Ελλάδας, από χρόνια τώρα έχει κατασκευάσει πολλούς ταμιευτήρες, απαραίτητους για την τουριστική της ανάπτυξη. Το παράδειγμά της δυστυχώς δεν ακολούθησε η Ελλάδα, φυσικά και η Μαγνησία και ιδιαίτερα ο Βόλος. Άραγε για το γεγονός αυτό δεν υπάρχουν ευθύνες των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΜΒ;

Θα ήταν πολύ απλή, και όχι ακριβή λύση, να δημιουργηθούν αναβαθμίδες στους χείμαρρους της περιοχής μας, προς εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και μείωση των αντλήσεων από την περιοχή του κάμπου για την ύδρευση του Βόλου, που έχουν εκτοξεύσει τη σκληρότητα του νερού πολύ πάνω από κάθε όριο.

Με τα δεδομένα αυτά πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν διαδικασίες εξοικονόμησης νερού και προγραμματισμού έργων, για την εξασφάλιση επαρκούς και σωστού νερού και για λόγους υγείας του πληθυσμού.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε και τις ευθύνες των πολιτών οι οποίοι οφείλουν να σέβονται το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, το νερό, που χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή!