Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Άρθρα με αφορμές γεγονότα της επικαιρότητας.

Μικρό και καθαρό!

ΣτΕ: «Οχι άλλο τσιμέντο στο Μικρό Καβούρι»

mikro_kavouri_vouliagmeni.jpg

Τα Ανώτατο Δικαστήριο δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για να κατασκευαστεί ένας μεσαίου μεγέθους οικισμός(!) στο τουριστικό φιλέτο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, σε μια ιδιαίτερης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας περιοχή | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

«Μη νόμιμες» έκρινε το Ε’ τμήμα του ΣτΕ βασικές διατάξεις του σχεδίου προεδρικού διατάγματος που περιλαμβάνει νέα δόμηση στο τουριστικό φιλέτο του «Αστέρα» στο Μικρό Καβούρι Βουλιαγμένης. Θεωρεί ότι θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της χερσονήσου, η οποία χαρακτηρίζεται τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνει τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Απόλλωνος Ζωστήρος. Η «κόκκινη κάρτα» αφορά μόνο τη δημιουργία νέου οικισμού για πολύ υψηλά εισοδήματα, μέσα στην προστατευόμενη ζώνη.

Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) προωθήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των φιλόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων για το εμβληματικό τουριστικό συγκρότημα. Καταλαμβάνει έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, όπου στο παρελθόν έχουν κατασκευαστεί τα ξενοδοχεία «Αστήρ Παλλάς», «Αρίων», «Ναυσικά», καθώς και η «Αφροδίτη» που έχει πάψει να λειτουργεί από πολλά χρόνια.

Το μεγαλύτερο μέρος του (192 στρέμματα) ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει και την επικαρπία έως το 2029 στο υπόλοιπο κομμάτι που ανήκει στο Δημόσιο. Πωλήθηκε το 2014 με τίμημα μόλις 400 εκατ. ευρώ σε όμιλο αραβικών συμφερόντων, στον οποίο έχουν μετοχές εταιρείες από το Κουβέιτ, το Αμπού Ντάμπι και την Τουρκία. Τα σχέδια -σε γενικές γραμμές- προβλέπουν τη ριζική ανακατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων και την προσθήκη «ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας», την προσθήκη 100 νέων πολυτελών κατοικιών σε συνδυασμό με την ανακαίνιση στις «καμπάνες» που ήδη λειτουργούν, καθώς και τη μετατροπή του αγκυροβολίου για μικρά σκάφη σε λιμάνι για μεγα-γιοτ.

Ξεχείλωμα

Για να «χωρέσουν» τα περίπου 58.000 τ.μ. δόμησης και οι νέες χρήσεις, απαιτείται τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου της Βουλιαγμένης. Το... ξεχείλωμα της δόμησης γίνεται σε βάρος ζώνης περίπου 50 στρεμμάτων, που χαρακτηρίζεται περιοχή πρασίνου και επιτρέπεται μόνον η δημιουργία υποδομών περιπάτου και αναψυχής. «Η τοποθεσία Μικρό Καβούρι είναι από τα λίγα σημεία της ευρύτερης περιοχής, στα οποία το φυσικό τοπίο έχει διατηρηθεί σε ενιαίες νησίδες και έχει αρμονικά αναδειχθεί με τεχνητή βλάστηση», επισημαίνει το ΣτΕ και υπενθυμίζει τις προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Επιπλέον, τμήμα της περιοχής των προβλεπόμενων παρεμβάσεων μαζί με όμορη ζώνη έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι. Εχουν βρεθεί ναός του 6ου π.Χ. αιώνα αφιερωμένου στον Απόλλωνα Ζωστήρα, βωμός της Αρτέμιδος, πύργοι του 5ου π.Χ. αιώνα και κατάλοιπα των προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων. Στην υπ’ αριθμόν 28/2015 γνωμοδότησή του το ΣτΕ επισημαίνει ότι η προωθούμενη μεταβολή των επιτρεπομένων χρήσεων «δεν συνιστά ρύθμιση απορρέουσα από χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής» και επικαλείται το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής.

Ειδικώς για την προσθήκη μεγάλου αριθμού κατοικιών ύψους 7,5 μέτρων σε δομημένες και αδόμητες επιφάνειες της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού εκτιμά ότι «συνιστά επιβάρυνση των ήδη επιτρεπομένων χρήσεων και μετατρέπει στο διηνεκές την ευαίσθητη περιοχή της χερσονήσου σε οικιστική περιοχή». Στην ουσία, το ΣτΕ δεν δίνει τη συγκατάθεσή του, για να κατασκευαστεί ένας μεσαίου μεγέθους οικισμός (!) σε μια ιδιαίτερης οικολογικής και αρχαιολογικής αξίας περιοχή.

Πρόσβαση

Αμφισβητεί επίσης τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αναφέροντας ότι «εκκινεί από εσφαλμένη αντίληψη», ενώ επισημαίνει ότι η κατασκευή κατοικιών στην προστατευόμενη χερσόνησο του Μικρού Καβουριού «θα δυσχεραίνει την πρόσβαση των πολιτών στον ευρύτερο δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο». Εχει ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία του ΣτΕ απέρριψε και τα επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία η αξιοποίηση του ακινήτου «είναι επωφελής για το δημόσιο συμφέρον».

Επιτρέπει πάντως τη ριζική ανακαίνιση των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, για τα οποία σημειώνει ότι κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες 1950 και 1960, επομένως πριν από την ψήφιση του ισχύοντος Συντάγματος. Μετά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, ο επενδυτικός όμιλος έχει δικαίωμα να υποβάλει νέο σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου με βάση τις υποδείξεις του ακυρωτικού δικαστηρίου. Βεβαίως θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων.

Γερμανία: Ραγισμένη Δημοκρατία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

21-23/2/2015

Γερμανία: Ραγισμένη Δημοκρατία

dromologia.jpg

Στιγμιότυπο από διαδήλωση στο Βερολίνο κατά του ξεπουλήματος της Treuhand, 1994. Το πανό γράφει: «Από εργαζόμενος λαός, [γίναμε] λαός χωρίς δουλειά»...

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι δύο «μονομάχοι» των ημερών -ο «Δαβίδ» Βαρουφάκης και ο «Γολιάθ» Σόιμπλε- συναντιούνται στα μαρμαρένια (σ)αλώνια των Βρυξελλών, σε μια από τις κρισιμότερες συναντήσεις για το μέλλον της χώρας μας αλλά και της ευρωζώνης – τουλάχιστον μέχρι την... επόμενη. Την ίδια στιγμή ο γερμανικός Τύπος, από την «κίτρινη» Bild μέχρι τη «σοβαρή» Die Welt και το «προοδευτικό» Spiegel, επιδίδονται σε ένα νέο γύρο συλλήβδην δαιμονοποίησης του ελληνικού λαού, που τόλμησε -ακούς εκεί!- να σηκώσει κεφάλι και να βάλει το εθνικό του χρέος πάνω από το δημόσιο και τα ευρωπαϊκά ιδανικά πάνω από τα δανεικά.

Ειδικά η άθλια Bild, η εφημερίδα που ξεφτίλισε για πάντα ο μέγας Χάινριχ Μπελ στη «Χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ», έχει ξεσαλώσει εναντίον μας: αναφερόμενος στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης προς το Eurogroup ο συντάκτης κάνει λόγο για «ένα τεράστιο χαστούκι για τους Ελληνες φαταούλες» και προσθέτει: «Επιτέλους, κάποιος λέει «όχι» στους χρεοκοπημένους Ελληνες. Δώρα δισεκατομμυρίων για τον ελληνικό λαό – και να τα πληρώσουμε εμείς αυτά. Σε αυτό ο Σόιμπλε δεν συμμετέχει πια. Και για αυτό όλη η Γερμανία λέει: Ευχαριστώ, κύριε υπουργέ».

Μέσα σε ένα τέτοιο ανοίκειο, πολεμικό κλίμα, με τον Σόιμπλε να φέρνει άθελά του (;) στη μνήμη τον καθηλωμένο σε αναπηρικό καρότσι χαρακτήρα του αμετανόητου ναζιστή «τεχνοκράτη του ολέθρου» Dr. Strangelove από το αθάνατο φιλμ του Κιούμπρικ «SOS Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα», είναι εύκολο να δαιμονοποιήσει κανείς ολόκληρο τον γερμανικό λαό – να θυμηθεί Ολοκαυτώματα και Αουσβιτς και Αδόλφους.

Ομως κάτι τέτοιο είναι άδικο για τους Γερμανούς, όσο άδικο είναι να αποκαλούν εκείνοι όλους τους Ελληνες «τεμπέληδες» και «φαταούλες»: γιατί ο Σόιμπλε και η γερμανική επιχειρηματική και τραπεζική ελίτ, που αυτός εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες επάξια εκπροσωπεί σε ρόλο πολιτικού... οικονομισάριου, έχει φροντίσει να φτωχοποιήσει και να μετατρέψει σε μοντέρνους δουλοπάροικους εκατομμύρια δικούς της πολίτες, πριν καταπιαστεί τα τελευταία χρόνια με τη μετατροπή της χώρας μας και των άλλων «χοιριδίων» της ευρω-περιφέρειας σε νέου τύπου αποικίες χρέους.

Σύμφωνα με τη συγκλονιστική έκθεση με τίτλο «Ραγισμένη Δημοκρατία», -η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από την οργάνωση-ομπρέλα «Paritätische Wohlfahrtverband», που μεταφράζεται «Σύνδεσμος για την Ισότιμη Ευημερία» και στην οποία συμμετέχουν περίπου 10.000 οργανώσεις κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης και του κλάδου περίθαλψης με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και εθελοντές- όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος που έχει συγκεντρωθεί σήμερα στη Γερμανία χάρη στην απομύζηση των εργαζομένων και των εταίρων της, καταλήγει σε όλο και λιγότερες τσέπες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της απασχόλησης αυξάνονται συνεχώς και ο συνολικός αριθμός των ανέργων παραμένει μικρότερος από τρία εκατομμύρια.

Ο επικεφαλής της γερμανικής «Αλληλεγγύης» Ούλριχ Σνάιντερ ήταν σαφέστατος: εν μέσω πρωτοφανούς «ευημερίας» τα ποσοστά της φτώχειας έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο μετά την επανένωση της χώρας το 1990. Για την ακρίβεια καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990, καθώς αυξήθηκε από το 15% το 2012 στο 15,5% το 2013. Μιλάμε για πολύ κόσμο, πάνω από 12,5 εκατομμύρια φτωχούς Γερμανούς πολίτες σε σύνολο 80 εκατομμυρίων κατοίκων.

Και βέβαια αυτοί που πλήττονται, στο πλαίσιο του νέου μισάνθρωπου κοινωνικού δαρβινισμού των homo economicus σαν τον Σόιμπλε, είναι οι πλέον αδύναμοι: οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι συνταξιούχοι και φυσικά τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως το 43% των μονογονεϊκών οικογενειών και σχεδόν το 60% των ανέργων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με συνεχείς αυξητικές τάσεις από το 2006 και μετά, ενώ τονίζεται η «πλήρης αποσύνδεση» μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφει η γερμανική οικονομία και της καλπάζουσας ανόδου της φτώχειας στη χώρα.

Ταυτόχρονα, μια που μιλάμε για τον Σόιμπλε, στην έκθεση καταγράφεται με μελανά χρώματα πως «το χάσμα μεταξύ των πιο πλούσιων κρατιδίων με τα φτωχότερα κρατίδια μεγεθύνεται όλο και περισσότερο». Το λέμε αυτό γιατί ο σημερινός αγαπημένος όλων των Ελλήνων υπήρξε -ως υφυπουργός Οικονομικών και «δεξί χέρι» του Χελμουτ Κολ- ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της συστηματικής καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου της Ανατολικής Γερμανίας μετά την ενοποίηση μέσω των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων της περιβόητης Treuhand.

Συγκεκριμένα η Treuhand μεταξύ 1990 και 1994 ξεπούλησε αντί πινακίου φακής 8.500 δημόσιες επιχειρήσεις, -από χαλυβουργίες μέχρι ορυχεία, δάση, εργατικές πολυκατοικίες και πυρηνικά εργοστάσια(!)- με περισσότερους από 4.000.000 εργαζόμενους, εκ των οποίων τα δυόμισι εκατομμύρια κατέληξαν στην ανεργία...

Η Treuhand, το πρότυπο για το δικό μας μνημονιακό ΤΑΙΠΕΔ, τελικά κατέρρευσε εν μέσω τρομερών αποκαλύψεων για τις «στημένες» fast track ιδιωτικοποιήσεις (περισσότερες από 500 υποθέσεις έφτασαν στη Δικαιοσύνη), ενώ από τα περίπου 600 δισ. μάρκα που υποτίθεται πως θα συγκέντρωνε από το μεγαλύτερο ξεπούλημα στην Ιστορία, μάζεψε τελικά μόλις 44 δισεκατομμύρια! Ο Σόιμπλε όμως όχι μόνο «καθάρισε», αλλά βρέθηκε είκοσι χρόνια μετά να εφαρμόζει τα ίδια απάνθρωπα «πρότυπα» σε βάρος ολόκληρης της Ευρώπης...

Η οικολογική παράμετρος του Μουντιάλ

16 Ιουνίου 2014, 10:56 | Εμφανίσεις: 1415

Περιβαλλοντική υποκρισία και καταστροφές – Η άλλη όψη του Μουντιάλ της Βραζιλίας

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 ξεκίνησε εδώ και μερικές μέρες στη Βραζιλία. Εδώ δεν θα ασχοληθούμε ούτε με τις στημένες διαιτησίες, ούτε με τη θλιβερή εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στην Κολομβία.

Αυτά που συμβαίνουν έξω από τα γήπεδα, σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, έχουν μάλλον μεγαλύτερη σημασία.

—Οι περιβαλλοντικές δράσεις των διοργανωτών

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου αναμένουν ότι στη Βραζιλία θα ταξιδέψουν περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια εγχώριοι και ξένοι τουρίστες. Οι μετακινήσεις αυτών των ανθρώπων αντιστοιχούν στο 50% και πλέον των 2,7 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα που θα εκλυθούν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Οι υπόλοιπες εκπομπές ρύπων θα προέλθουν από τις διάφορες δραστηριότητες της διοργανώτριας αρχής του Μουντιάλ, της FIFA (Fédération Internationale de Football Association).

Μερικά από τα μέτρα που λαμβάνουν η FIFA και η κυβέρνηση της Βραζιλίας για να αντισταθμίσουν μέρος των εκπομπών ρύπων περιλαμβάνουν:

1. Το νέο γήπεδο Estadio Nacionál Mané Garrincha που ανεγέρθηκε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια φέρει στην οροφή του 1.500 φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 2,5 Μεγαβάτ. Τα υπόλοιπα στάδια που θα φιλοξενήσουν ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις του Μουντιάλ σε όλη τη χώρα έχουν εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ της τάξης των 5,4 Μεγαβάτ.

2. Και τα 12 γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχουν πιστοποίηση πράσινης δόμησης LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) που περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενέργειας και περιορίζει τη χρήση συγκεκριμένων χημικών ουσιών.

3. Το Estadio Nacionál θα έχει οικολογικό φωτισμό και ειδικό σύστημα άρδευσης του περιβάλλοντος χώρου που θα εκμεταλλεύεται τα όμβρια ύδατα. Μάλιστα, έχει “έξυπνα” ουρητήρια που υπολογίζουν πότε πρέπει να αντληθεί νερό κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας των αναμετρήσεων.

4. Η FIFA ενθαρρύνει τις οικολογικές μετακινήσεις μεταξύ τω σταδίων, αλλά και τις βιώσιμες τουριστικές πρακτικές μέσω της εφαρμογής για smartphone Green Passport Initiative (GPI).

5. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει ήδη ξεκινήσεις τις αντισταθμίσεις ρύπων με 115.000 τόνους CO2 από “δωρεές” εταιρειών που θα αποκτήσουν μια ειδική “πράσινη σφραγίδα” του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τέλος, το 90% και πλέον των Βραζιλιάνων δήλωσαν ότι επιθυμούν μια “πράσινη” διοργάνωση. Αυτός είναι ένας λόγος που επιλέχθηκε ο αρμαντίλλο Fuleco που πήρε το όνομά του από τις λέξεις “ποδόσφαιρο”και “οικολογία”
ως μασκότ του Μουντιάλ.

—Η αλήθεια

Κι εδώ κάπου τελειώνει η υποτιθέμενη περιβαλλοντική διάσταση του Μουντιάλ.

Ξεκινώντας από εμπορεύματα, η Greenpeace ανακάλυψε πολλές τοξικές χημικές ουσίες σε διάφορα σουβενίρ και είδη ρουχισμού που διαθέτει η FIFA.

Μάλιστα, οι διοργανωτές επέλεξαν να κατασκευάσουν (πανάκριβα και υπερκοστολογημένα) γήπεδα σε περιοχές όπως το Μανάους, μέσα στη ζούγκλα του Αμαζονίου, χωρίς ποδοσφαιρική παράδοση και σημαντική ομάδα για να συντηρηθούν μετά το πέρας της διοργάνωσης.

Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα είναι η διαχείριση των λυμάτων, τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα που αναμένεται να διογκωθεί από την παρουσία εκατομμυρίων τουριστών.

Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε αποχέτευση με ολέθριες επιπτώσεις για τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα.

Σημαντικό πρόβλημα συνιστά και η διαχείριση των απορριμμάτων. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίηση η βραζιλιάνικη ιστοσελίδα oglobo κάθε μέρα καταλήγουν 100 τόνοι σκουπιδιών στον Κόλπο Baía de Guanabara στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Την ίδια ώρα η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, αυτού του παγκόσμιου πνεύμονα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, όπως και η καταστροφή των φυσικών βιοτόπων της πλούσιας πανίδας που ενδημεί στη Βραζιλία.

Τέλος, οι μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια έξω από τα γήπεδα του Μουντιάλ, αλλά και η εικόνα αποκλειστικά λευκών Βραζιλιάνων στις κερκίδες του γηπέδου κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σελεσάο εναντίον της Κροατίας αποτελούν τις καλύτερες ενδείξεις του γεγονότος ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν αφορά στο σύνολο της βραζιλιάνικης κοινωνίας.

Η Βραζιλία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με μια αναδυόμενη μέση τάξη, ωστόσο η αειφόρος ανάπτυξη και οι υποδομές υπολείπονται σημαντικά και η διαφθορά αποτελεί μετά το ποδόσφαιρο το αγαπημένο σπορ των ελίτ.

—Φυσικές καταστροφές

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω πολλές περιοχές της αχανούς Βραζιλίας πλήττονται από καταρρακτώδεις βροχές και από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ειδικότερα, οι καταρρακτώδεις βροχές που συνεχίζουν να πέφτουν στο Νατάλ, την πόλη της βορειοανατολικής Βραζιλίας που φιλοξενεί αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ αυτών και το Ιαπωνία – Ελλάδα, την προσεχή Πέμπτη (ξημερώματα Παρασκευής 01:00, ΝΕΡΙΤ), οδήγησαν τον δήμαρχο και άλλες τοπικές αρχές στο να κηρύξουν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις δύο τελευταίες ημέρες, στο Νατάλ έπεσε ποσότητα νερού ίση με το μέσο όρο της για έναν ολόκληρο μήνα.

Λόγω των καιρικών συνθηκών, μάλιστα, η FIFA αναγκάστηκε να ακυρώσει τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του προγράμματος «Fan Fest», ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις οι βροχές θα συνεχιστούν ως τις 23 Ιουνίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα στα νοτιοανατολικά της χώρας κοντά στο τριεθνές με την Αργεντινή και την Παραγουάη σημειώθηκαν εκτεταμένες πλημμύρες που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους και έχουν πλήξει 500.000 κατοίκους σε 150 πόλεις της πολιτείας του Παρανά.

Οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν υπερχείλιση του ποταμού Ιγκουαζού και απειλούν τους διάσημους καταρράκτες του Ιγκουαζού.

econews

Ο ΣτΠ για τη χρήση αιγιαλού

Συνήγορος του Πολίτη:

Περίληψη Πορίσματος

Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης

O Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεση αυτή, αναδεικνύει τα προβλήματα

κακοδιοίκησης που αφορούν στην παράκτια ζώνη και σχετίζονται κυρίως, με την μη

τήρηση των διαδικασιών και συγκεκριμένα, των προθεσμιών κατά την οριοθέτηση

αιγιαλού-παραλίας-παλαιού αιγιαλού, τη διαχείριση και εκμετάλλευση της παράκτιας

ζώνης και τέλος, την περιβαλλοντική προστασία της.

Η έκθεση παρουσιάζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη χάραξη των οριογραμμών

αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού και τις δυσλειτουργίες που εμφανίζονται,

κατά την εφαρμογή του, ιδίως, ως συνέπεια της απροθυμίας των υπηρεσιών να

συνεργασθούν, της ανεπαρκούς εξειδίκευσης του τεχνικού προσωπικού ή ακόμη και

των πρόσφατων διαδικασιών τακτοποίησης αυθαιρέτων, με αναμονή εκδίκασης των

ενστάσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.

Η αξιοποίηση της ζώνης αιγιαλού και παραλίας με την προσωρινή ή μακροχρόνια

παραχώρηση της χρήσης τους, καθώς και του τμήματός της που περιλαμβάνει τη

χερσαία ζώνη λιμένα, αποτελούν τη σημαντικότερη μορφή αξιοποίησης της ζώνης

αιγιαλού και παραλίας, αλλά είναι παράλληλα ένα από τα θέματα που θίγονται, κατά

κόρον, στις αναφορές των πολιτών που προσφεύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη. Οι

καταγγελίες αυτές αφορούν κυρίως σε κατάληψη του χώρου, χωρίς σύννομη

παραχώρηση, ή καθ’ υπέρβαση των όρων παραχώρησης.

Τέλος, η έκθεση παρουσιάζει τα ζητήματα της περιβαλλοντικής προστασίας της

παράκτιας ζώνης η οποία παρεμποδίζεται από την καθυστέρηση διαδικασιών

καθορισμού αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού, ή και λόγω έργων, τα οποία θα

υλοποιούνταν ή είχαν ήδη υλοποιηθεί, μετά τον καθορισμό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει επιγραμματικά τις διαπιστώσεις του σχετικά με

τα προβλήματα της διοικητικής δράσης και πρακτικής. Επίσης, καταθέτει σειρά

προτάσεων, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με ευχέρεια και να μεταβάλουν σε

σημαντικό βαθμό, τόσο τη λειτουργία της 'ιοίκησης, όσο και την περιβαλλοντική

προστασία της παράκτιας ζώνης, δημιουργώντας ένα καθεστώς ασφάλειας δικαίου

στη συνείδηση των πολιτών.

Η αφαλάτωση ρυπαίνει!

Τα κατάλοιπα της αφαλάτωσης «βρομίζουν» τη θάλασσα

Στην ετήσια έκθεση του UNEP-MAP τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή μείωση της επιβάρυνσης των θαλασσίων υδάτων από αστικά και βιομηχανικά λύματα, παρά το γεγονός ότι το 37% των παράκτιων οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων εξακολουθεί να μη διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού

Tης Χαράς Τζαναβάρα 

Ο τουρισμός και η υπεραλίευση, αλλά και τα κατάλοιπα των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης, τα τελευταία χρόνια, είναι οι σοβαρότερες απειλές για τα νερά της Μεσογείου, που είναι κλειστή θάλασσα και επομένως θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο οικοσύστημα. Αυτό επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση του UNEP-MAP, του Μεσογειακού σχεδίου δράσης για το Περιβάλλον του ΟΗΕ, που παρουσιάστηκε χθες με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

«Στη Μεσόγειο κατευθύνεται το ένα τρίτο του παγκόσμιου τουρισμού και είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός στον πλανήτη» τόνισε η συντονίστρια του προγράμματος Μαρία Λουίζα Σίλβα Μεχίας, η οποία προέβλεψε ότι το 2030 ο αριθμός των τουριστών θα φτάσει τα 500 εκατ. τον χρόνο. Χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή μείωση της επιβάρυνσης των θαλασσίων υδάτων από αστικά και βιομηχανικά λύματα, παρά το γεγονός ότι το 37% των παράκτιων οικισμών με πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων εξακολουθεί να μη διαθέτει εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των κατοίκων των χωρών που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, με συνολικό πληθυσμό 464 εκατ., ζουν σε παράκτιες περιοχές.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Μεσόγειο είναι οι αργοί ρυθμοί ανανέωσης των υδάτων και υπολογίζεται ότι ο πλήρης κύκλος απαιτεί μία 100ετία. Υπολογίστηκε ότι τα τελευταία 40 χρόνια το φρέσκο νερό, που προέρχεται κυρίως από τα ποτάμια, μειώθηκε μόλις κατά 20%. Αντίθετα, είναι επιβαρυντική η συμβολή των νερών που μπαίνουν από το Γιβραλτάρ και κυρίως το Σουέζ, αφού από τις δύο αυτές θαλάσσιες πύλες υπολογίζεται ότι μπαίνει στη Μεσόγειο ένα νέο ξένο είδος κάθε 10 ημέρες και επιφέρει διαταραχές το οικοσύστημα.

Μεγάλο πρόβλημα είναι η υπεραλίευση, αφού εκτιμάται ότι στο 75% των ψαριών αλιεύονται πάνω από τα όρια ανανέωσης του είδους τους.

Από το 2006 άρχισαν οι πρώτες ενδείξεις επιβάρυνσης των νερών από τα κατάλοιπα των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και οι ειδικοί έχουν επιστήσει την προσοχή των τοπικών αρχών να καταφεύγουν σε αυτήν τη λύση μόνον αφού έχουν εξαντλήσει όλα τα άλλα περιθώρια εξασφάλισης νερού.

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

 

ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΥΛΗ «Προσπαθούν να αρπάξουν το κόμμα με δόλιο τρόπο»

 

Το γάντι σε μια «συγκυριακή πλειοψηφία», η οποία, όπως λέει, «προσπαθεί να προκαλέσει πολιτική ασάφεια στο κόμμα ώστε να είναι εν δυνάμει εταίροι στη δημιουργία κυβερνητικών κεντροδεξιών σχημάτων» ρίχνει η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του 2012. Θεωρεί «εισοδισμό», με στόχο την «αλλοίωση της ταυτότητας των Οικολόγων Πράσινων», τη μαζική εγγραφή 184 μελών της ΠΑΣΠ, ενώ εκτιμά ότι η εμπλοκή του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Συνέντευξη στον Τάσο Τσακίρογλου

-Η μαζική εγγραφή νέων μελών από την ΠΑΣΠ προκάλεσε κρίση στο κόμμα σας. Είναι φανερό ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιμετωπίζουν μια κρίση που αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό τους και το θέμα των συμμαχιών. Πώς θα το προσδιορίζατε;

altΔεν πρόκειται περί μαζικής «εγγραφής» νέων μελών. Είναι στρατός εισοδισμού στον χώρο των Οικολόγων Πράσινων με στόχο την αλλοίωση της πολιτικής ταυτότητας και την παράδοση του κόμματος στους όποιους κρυφούς συνομιλητές των εμπνευστών με τα όποια ανταλλάγματα. Αν υπήρχε ειλικρίνεια από αυτά τα 180 τόσα άτομα, η κίνησή τους θα συνοδευόταν από σχετική δημόσια διακήρυξή τους υπέρ των Οικολόγων Πράσινων και βέβαια θα χαιρετιζόταν. Αυτό επιβάλλουν η κοινή λογική και οι αρχές της πολιτικής ηθικής. Αντί αυτού μετά την «αίτηση εγγραφής» τους συμμετείχαν στις φοιτητικές εκλογές με την ΠΑΣΠ… Η κρίση πολιτικού προσανατολισμού αφορά και πάλι τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου που έχουν μολυνθεί με το μικρόβιο του κυβερνητισμού, χάνοντας τον πολιτικό τους προσανατολισμό και δεν αφορά τον χώρο των Ο.Π. Το κόμμα μας στις εκλογές του Μαΐου έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία του (2,97%) και θα είχε μπει στο Κοινοβούλιο αν δεν ακολουθούσε η πόλωση των επόμενων εκλογών. Κατόρθωσε να διατηρήσει την αυτοτέλειά του και καταγράφηκε στη συνείδηση των πολιτών ως αυτόνομος πράσινος πόλος που έχει ρόλο, λόγο και προτάσεις εκεί όπου οι άνθρωποι υποφέρουν και το περιβάλλον καταστρέφεται. Εκεί λοιπόν και από εκεί πρέπει να επιχειρεί τη διεύρυνσή του και εκεί θα αναδειχθούν και οι όποιες συμμαχίες του.

-Η «άλλη πλευρά» μιλά για μια «μικρή μειοψηφία που αντιδρά με λάσπη και συκοφαντίες» στο άνοιγμα στην κοινωνία που αποφάσισε το τελευταίο σας συνέδριο. Τι φταίει για τη μικρή μέχρι σήμερα ανταπόκριση των Ο.Π.;

Εννοείτε τη μικρή ανταπόκριση των Ο.Π. στην «επανεκκίνηση»; Γι’ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους εμπνευστές της. Εκείνοι, παρά τις αποφάσεις του κόμματος και το στίγμα του κατά την προεκλογική περίοδο, προσπαθούν να προκαλέσουν πολιτική ασάφεια στο κόμμα ώστε να είναι εν δυνάμει εταίροι στη δημιουργία κυβερνητικών «κεντροαριστερών» λένε αυτοί, κεντροδεξιών θα πω εγώ, σχημάτων. Η συσσωμάτωση με δυνάμεις που εφάρμοσαν καταστροφικές πολιτικές τόσο πριν από το Μνημόνιο όσο και μετά με την υλοποίηση των αλλεπάλληλωνΜνημονίων, τι νέο, ελπιδοφόρο μπορεί να σηματοδοτήσει; Πόσους μπορεί να εμπνεύσει εντός ή εκτός Ο.Π.; Αυτό το σχέδιο έχει τη σαφή υποστήριξη, κατά την άποψή μου, από ορισμένους «πράσινους» κύκλους του εξωτερικού και των εμπνευστών αυτού του δήθεν ανοίγματος το οποίο μεταφράζεται στον παρόντα εισοδισμό. Τελικά φαίνεται ότι το μόνο αποτέλεσμα της επανεκκίνησης είναι η παράδοση του κόμματος στην ΠΑΣΠ. Οσο για τη «μικρή μειοψηφία που αντιδρά με λάσπη και συκοφαντίες», τους επιστέφω τον χαρακτηρισμό. Αφού είναι τόσο «μικρή» γιατί ενοχλούνται;

Να σας θυμίσω ότι η καταγγελία μας « Χρυσόγελος–Τρεμόπουλος ανοίγουν την κερκόπορτα στο ΠαΣΟΚ» υπογράφτηκε από 14 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου και πολλά άλλα μέλη του κόμματος και η ανταπάντηση σε αυτή μας την καταγγελία ψηφίστηκε μόνο από 14 μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου και δεν έτυχε περαιτέρω υποστήριξης.

-Στην ανακοίνωση όσων αποχώρησαν από το τελευταίο Πανελλαδικό Συμβούλιο αναφέρεστε σε «μια εκβιαστική και πραξικοπηματική τακτική της συγκυριακής πλειοψηφίας Μ. Τρεμόπουλου και Ν. Χρυσόγελου». Υπονοείτε προσπάθεια χειραγώγησης του κόμματος;

Ακριβώς. Και δεν υπονοούμε, αλλά καταγγέλλουμε εσωκομματικά παιχνίδια των «πράσινων» κακομαθημένων παιδιών του χώρου μας για αλλαγή συσχετισμών και χειραγώγηση που επιχειρείται από αυτή τη συγκυριακή πλειοψηφία, ώστε ανεμπόδιστα να ηγεμονεύσουν, να αρπάξουν με δόλιο τρόπο το κόμμα και να το μετατρέψουν σε μπαλαντέρ στα διάφορα σενάρια αναβάπτισης αποτυχημένων καταστροφικών πολιτικών που κυοφορούνται. Να σας θυμίσω ότι ο χώρος μας έχει δομηθεί και πορευτεί με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της αρχής της εναλλαγής ακριβώς για να αποτραπούν συμπεριφορές που δημιουργούν αρχηγούς, δελφίνους και αυλές όπως έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα αποδείξουμε λοιπόν ότι εμείς δεν είμαστε «ελέφαντες», αλλά θα πρέπει να το αποδείξουν αυτοί.

-Στα θέματα που σας διχάζουν περιλαμβάνεται και αυτό μιας πιθανής καθόδου του Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ στις ευρωεκλογές του 2014 με το δικό σας ψηφοδέλτιο. Ποια είναι η δική σας άποψη;

 

Ο Κον-Μπεντίτ είναι μιντιακά αναγνωρίσιμος, έχει τη δική του πολιτική ιστορία, στην οποία, κατά την άποψή μου, υπάρχουν και ατυχείς στιγμές. Την περίοδο της κρίσης έχει εκφραστεί θετικά για τους Ελληνες. Θεωρώ ότι η τοποθέτησή του υπέρ του συμφώνου σταθερότητας που έγινε και η αιτία αποχώρησής του από τους Γάλλους Πράσινους παραμένοντας στους Γερμανούς (βλέπετε, όλα τα Πράσινα κόμματα δεν είναι ίδια), σηματοδοτεί αρκετά καθαρά τον πολιτικό προσανατολισμό του. Δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ο Κον-Μπεντίτ ότι αισθάνεται συγγενικό του χώρο τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τρικομματική κυβέρνηση επισκέφθηκε όταν ήρθε στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η όποια εμπλοκή του θα επιβεβαιώσει αυτά τα κακά σενάρια που ευνοούνται και από τον επιχειρούμενο εισοδισμό.

-ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΥΛΗ στέλεχος Οικολόγων Πράσινων

Καβγάδες στους Οικολόγους Πράσινους

Εφημερίδα Συντακτών

22/04/2013

 

Στην κόψη του ξυραφιού οι Οικολόγοι Πράσινοι

Εριδες για το πολιτικό στίγμα και τις συνεργασίες. Στα δύο χωρίστηκε η ηγεσία

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Διχασμένοι θα βαδίσουν προς το «Συνέδριο Επανίδρυσης» που θα γίνει στις 6-7 Ιουλίου οι Οικολόγοι Πράσινοι, αφού το Πανελλαδικό Συμβούλιο το Σαββατοκύριακο σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των 14 από τα 32 μέλη του και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις προοπτικές, το πολιτικό στίγμα και την εσωκομματική δημοκρατία.

 

Το κλίμα έχει δυναμιτίσει το τελευταίο διάστημα η εγγραφή στην Πολιτική Κίνηση Πατησίων 184 νέων μελών, προερχόμενων από την ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες οι αποχωρήσαντες καταγγέλλουν ως «προσπάθεια μαζικής εγγραφής “μελών” από άλλο πολιτικό φορέα» με στόχο την «αλλοίωση των συσχετισμών στο κόμμα (…) για τον πλήρη έλεγχό του».

 

Eνστάσεις και αντιδράσεις

 

Oπως λένε, η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τις φήμες για εμπλοκή του κόμματος σε πολιτικά σενάρια που κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός πόλου με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ως αντίβαρο στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική να έρθει στην εξουσία. Παράλληλα σημειώνουν ότι αυτό που λείπει σήμερα είναι ένα ριζοσπαστικό πράσινο κόμμα και όχι κάποιος «μεταρρυθμιστικός πόλος με δήθεν εκσυγχρονιστές από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ».

 

«Εμείς δωράκι τους Οικολόγους Πράσινους δεν θα τούς προσφέρουμε σε κανένα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για σενάρια με σκοπό να εξαγνίσουν αποτυχημένους πολιτικούς και πολιτικές. Οι αξίες και οι αρχές μας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ιωάννα Κοντούλη. Στις ενστάσεις τους προσθέτουν και τη σεναριολογία για τα σχέδια του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να κατέβει στις ευρωεκλογές του 2014 στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να διεκδικήσει ακόμα και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με υποστήριξη ενός σοσιαλδημοκρατικού πόλου, μέρος του οποίου θα είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

 

Από την πλευρά της η πλειοψηφία του Πανελλαδικού Συμβουλίου χαιρετίζει την ένταξη νέων μελών, «τα οποία αποφασίζουν μαζικά να αγωνιστούν για την πολιτική οικολογία και την ανάδειξη των πράσινων εναλλακτικών προτάσεων και αξιών». Απαντούν δε στις αιτιάσεις περί μελών της ΠΑΣΠ ότι αυτά έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό, ενώ κάνουν λόγο για «αντιδράσεις ενός μηχανισμού που δεν θέλει άνοιγμα στην κοινωνία».

 

Αναφορικά με τα σενάρια περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος τα χαρακτηρίζει, μέσω της «Εφ.Συν.», «φανταστικά» και τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση προσχώρησης σε ένα χώρο που καταρρέει. Παράλληλα παραπέμπει στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου τον περασμένο Δεκέμβριο, λέγοντας ότι «οι Ο.Π. δεν είναι χυλός, αλλά έχουν συγκεκριμένο πολιτικό στίγμα και έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στο Μνημόνιο και τις διαλυτικές του πολιτικές». Οσο για το παρασκήνιο σχετικά με τον Κον Μπεντίτ, χαρακτηρίζει τη φημολογία «προϊόν φαντασίας», αλλά επιβεβαιώνει εμμέσως ότι ο πρώην «κόκκινος Ντάνι» προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας του Πανελλαδικού Συμβουλίου υπεγράφη μόνο από 14 μέλη, δηλαδή ακριβώς όσα και εκείνα που αποχώρησαν και τα οποία θέτουν θέμα νομιμοποίησής της. Με ενδιάμεσο σταθμό νέα συνεδρίαση του οργάνου 11-12 Μαΐου στην Κόρινθο, το διάστημα μέχρι το συνέδριο αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη φυσιογνωμία των Οικολόγων Πράσινων αλλά και για την επιβίωσή τους ως ενός αυτόνομου και διακριτού πολιτικού πόλου τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρωβουλή.

Η σωτηρία του κλίματος… αναβάλλεται

11/12/2012

Η σωτηρία του κλίματος... αναβάλλεται

Του Τάσου Σαραντή

 

Όπως και στις συνομιλίες του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή του περασμένου έτους, έτσι και η φετινή αντίστοιχη διάσκεψη στην Ντόχα του Κατάρ κατέληξε σε ολονύχτια σύνοδο προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία για την πρόληψη της περαιτέρω παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας και την προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Ωστόσο, όπως και πέρσι, η απουσία ισχυρών δεσμεύσεων για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και της βοήθειας τους ευάλωτων πληθυσμών να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος ήταν εμφανής στις 39 του αποφάσεις της διάσκεψης.

 

Σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη μόνη νομικά δεσμευτική συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμφωνήθηκε μια οκταετής επέκτασή του έως το 2020.

 

Με βάση αυτή, περίπου 35 βιομηχανικές χώρες υποχρεώνονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5,2% κάτω από τα επίπεδα του 1990 κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-12.

 

Ωστόσο, όσο κι αν η επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «νίκη για το περιβάλλον», ουσιαστικά αποδεικνύεται μια προσπάθεια αποφυγής της αποτυχίας της διάσκεψης. Κι αυτό γιατί οι υποστηρικτές του Κιότο θα λιγοστέψουν από το 2013, περιοριζόμενοι σε μια ομάδα που περιλαμβάνει τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Αυστραλία, την Ουκρανία, την Ελβετία και τη Νορβηγία, χώρες που, όλες μαζί, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 15% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Αυτό το νέο δεδομένο προέκυψε έπειτα από την αποχώρηση από την αρχική ομάδα των υποστηρικτών του Πρωτοκόλλου του Κιότο της Ρωσίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας επιχειρηματολογώντας ότι είναι η ώρα για τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, με επικεφαλής την Κίνα και την Ινδία, να ενταχθούν ραγδαία στον καθορισμό στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών τους.

 

Υπενθυμίζεται ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επικύρωσαν ποτέ το Πρωτόκολλο του Κιότο, με το επιχείρημα ότι αυτό θα κόστιζε θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και ότι κακώς δεν περιελήφθησαν στους στόχους του οι αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Φέτος οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,6% και είναι περισσότερο από 50% υψηλότερες απ" ό,τι ήταν το 1990, μια αύξηση που προέρχεται κυρίως από τις αναδυόμενες οικονομίες, των οποίων ηγούνται η Κίνα και η Ινδία.

 

Εξάλλου, ένα σύνολο αποφάσεων που ελήφθησαν στη διάσκεψη στην Ντόχα αναβάλλει ώς το 2013 τη συζήτηση για τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών για περισσότερα χρήματα ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Μάταια οι φτωχές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή μικρών νησιωτικών κρατών και των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, επεδίωκαν την έκδοση μιας απόφασης για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την αντιμετώπιση των απωλειών και ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

 

Ο μηχανισμός θα άνοιγε την πόρτα σε ενδεχόμενη αποζημίωση από τις πλούσιες προς τις φτωχές χώρες για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

 

Το 2009, οι αναπτυγμένες χώρες υποσχέθηκαν να παρέχουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2012 ώστε να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, όπως και να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από το 2020 και μετά. Οι αναπτυγμένες χώρες ανέφεραν στην Ντόχα ότι είχαν φτάσει τον στόχο των 30 δισ. δολαρίων, γεγονός που αμφισβητήθηκε.

 

Οι αναπτυγμένες χώρες ανέφεραν επίσης ότι, με την παγκόσμια ύφεση, δεν είναι σε θέση να αναλάβουν σοβαρές δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των φτωχών χωρών να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

 

Το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι φετινές συνομιλίες στην Ντόχα υποδεικνύει ότι τα επόμενα τρία χρόνια διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνθήκης θα είναι τα πιο δύσκολα στην 20χρονη ιστορία των συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή, γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει πάρα πολύ από το 1992, όταν η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή υπογράφηκε, και το 1997, όταν το Πρωτόκολλο του Κιότο εδραίωσε το πλήρες χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών.

 

Εως τότε, το επικίνδυνο πείραμα που διεξάγουμε στο κλιματικό μας σύστημα, μέσω της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα συνεχίζεται αδιάλειπτα.

Ανταλλακτική Οικονομία

Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ, ΜΕΧΡΙ «ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

Στα σπάργανα η ανταλλακτική οικονομία

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Οπου χτυπάει η κρίση, γεννιέται η κοινωνική αλληλεγγύη. Οπου οι εκλεγμένοι -και μη- κυβερνώντες πήραν και στέρησαν, δηλαδή παντού, κάποιοι άλλοι, απλοί πολίτες, πάντα εθελοντικά και από το υστέρημά τους έρχονται για να δώσουν πίσω.

Σε αυτόν τον παράλληλο κόσμο οι δάσκαλοι κάνουν δωρεάν μαθήματα, όπως μέσω του νεοσύστατου «tutorpool», τα παζάρια χαρίζουν, οι άποροι δεν πεινάνε, ενώ οι «τράπεζες χρόνου και τροφίμων» μοιράζουν απλόχερα χωρίς τα τοκογλυφικά επιτόκια που απαιτούν οι πατροπαράδοτες.

Μια ιδέα που γεννήθηκε μόλις πριν από λίγα 24ωρα και, όπως φαίνεται, καθημερινά παίρνει σάρκα και οστά. Ηδη αρκετές οικογένειες ζορίζονται για τα απολύτως απαραίτητα, πόσω μάλλον για να πληρώνουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Εχοντας περίπου αυτά κατά νου, αλλά «πρωτίστως την αλληλεγγύη», γεννήθηκε η ιδέα του «tutorpool» που έκανε τα πρώτα του βήματα στο Twitter, το δημοφιλή χώρο κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, μέσω του hashtag #tutorpool, εθελοντές καθηγητές δηλώνουν ότι προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε μαθητές.

Μέσω του Google Maps

Στη συνέχεια, μέσω του Google Maps, μπορεί ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος γονέας ή μαθητής να δει σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι διαθέσιμοι καθηγητές και ποια μαθήματα διδάσκουν. «Δεν έχει ακόμα κλείσει μια εβδομάδα ζωής και ήδη περίπου 65 καθηγητές έχουν δηλώσει συμμετοχή», λέει η Σίλια Βιτωράτου, μαθηματικός, υποψήφια διδάκτωρ στην ΑΣΟΕΕ και μία από τους αρχικούς εμπνευστές της ιδέας. Επιπλέον, χωρίς καμία ουσιαστική προβολή «επικοινωνούν μαζί μας διαρκώς από το εξωτερικό, λέγοντάς μας πως μπορούν να βοηθήσουν με τηλεδιδασκαλία». Συνεχίζοντας θα πει: «Βασική ιδέα είναι ότι όλοι γινόμαστε ένα. Μια ομάδα αλληλεγγύης με κύριο μέλημα όλων τα παιδιά. Να μη στερηθούν αυτά που οι δικοί μας γονείς μπόρεσαν να εξασφαλίσουν. Εμείς, με την κρίση, θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις ζωές μας. Τα παιδιά όμως δεν θα είναι ποτέ ξανά 15, 16, 17 ετών». Για τον καλύτερο συντονισμό δημιουργούνται μπλογκ και ιστοσελίδα και εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα. Ηδη πάντως στο Google Maps βρίσκονται οι πρώτες συμμετοχές. Ενδεικτικά: «Μαθηματικά μέχρι και Β' Λυκείου. Περιοχές Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνας, Κέντρο», «Αγγλικά, Γαλλικά, Μαθηματικά, Χημεία, Φυσική και γενικά όλα τα μαθήματα Γυμνασίου - Κερατσίνι, Πέραμα, Νίκαια, Κορυδαλλός», «Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά όλων των τάξεων του Γυμνασίου και Φυσική, Χημεία, Βιολογία Λυκείου. Οπουδήποτε στην Πάτρα» κ.λπ. Κλείνοντας η κ. Βιτωράτου λέει πως «θέλω να πιστεύω πως σε έναν μήνα ο χάρτης θα είναι γεμάτος».

Γεμάτη από τρόφιμα ήταν η κοινότητα του radiobubble το προηγούμενο Σάββατο. Υποστηρίζοντας τη σχετική έκκληση της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», η διαδικτυακή κοινότητα του radiobubble με τα μέλη της κάλεσε τον κόσμο να φέρει τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία οι «Γιατροί του Κόσμου» θα μοιράσουν σε 1.500 άπορες οικογένειες. Οπως λένε οι συντελεστές του radiobubble στην «Ε», «ως μέλη μιας κοινότητας (ραδιοφωνικής κι όχι μόνο) πιστεύουμε και διαδίδουμε τις έννοιες της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα θεωρούμε πως ο όρος "κοινωνικό κράτος" στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποδομείται μέρα με τη μέρα - αν υποθέσουμε πως κάποτε υπήρχε. Υποστηρίζοντας έμπρακτα τις ιδέες μας, καλέσαμε τον κόσμο να βοηθήσει στη συγκέντρωση τροφίμων, τα οποία, μέσω του δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, διανεμήθηκαν σε άπορες οικογένειες της Αθήνας».

Νόμισμα ο χρόνος

Η διεύθυνση, πάλι, της Τράπεζας Χρόνου του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης είναι όπου υπάρχει ανάγκη και διαθεσιμότητα. Το νόμισμά της, ο χρόνος που διαθέτει ο κάθε εθελοντής. Μία ώρα μαθήματος Ισπανικών που κάνει κάποιος μπορεί να εξισωθεί με μία ώρα φροντίδας του σπιτιού του από αυτόν που του έκανε το μάθημα. Ο καθένας εκεί ανταλλάσσει αυτό που ξέρει. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει από άλλες «τράπεζες χρόνου» είναι, σύμφωνα με τη Νίκη Ρουμπάνη, πρόεδρο του ελληνικού Δικτύου, «η προσωπική επαφή και οι συνεντεύξεις που παίρνουμε από τους εθελοντές. Να γνωρίζουμε, π.χ., ποιος είναι αυτός που θα πάει για baby sitting (φύλαξη παιδιού) και πού θα τον στείλουμε. Το δίκτυο της "τράπεζας χρόνου" αναπτύχθηκε αρχικά στις γειτονιές της Αθήνας και πλέον συνεργάζεται και με δήμους». Τέλος, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα της η τράπεζα χρόνου, «ένας γιατρός ή δικηγόρος που προσφέρει μία ώρα επαγγελματικών υπηρεσιών δικαιούται μία ώρα άλλων υπηρεσιών, όπως βάψιμο, μαγείρεμα, φύλαξη ηλικιωμένου, πράγματα δηλαδή που μπορεί να προσφέρει και ένα όχι ειδικευμένο άτομο».

Η κοινωνική ευαισθησία των πολιτών έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών ομάδων αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, παζάρι αλληλεγγύης από βιοκαλλιεργητές στη Βούλα με σκοπό την ανταλλαγή αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούμε και τη δοκιμή δωρεάν βιολογικών προϊόντων.

Στη Σαντορίνη πραγματοποιήθηκε λαϊκό, χαριστικό, ανταλλακτικό παζάρι ανθρωπιστικής αλληλεγγύης. «Με τιμές "χωραφιού" από τα χέρια των αγροτών απ' ευθείας στους καταναλωτές». Αυτό είναι το σύνθημα του πρώτου Προμηθευτικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «Αλληλέγγυον», που πρόκειται να λειτουργήσει στην Αθήνα, πουλώντας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ελληνικά είδη διατροφής.

Με εθελοντές

Η πρωτοβουλία πολιτών «Στην Κόρινθο με ποδήλατο» διοργάνωσε ένα πρωτότυπο χαριστικό-ανταλλακτικό παζάρι. Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης ονομάζεται η πρωτοβουλία ανεξάρτητων πολιτών από τη Μαγνησία. Στόχος είναι να αναπτύξουν ένα σύστημα για ανταλλαγές υπηρεσιών και προϊόντων μεταξύ των μελών του, χρησιμοποιώντας ως μέσον τη λεγόμενη Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ).

Το «Μπορούμε», μια πρωτοβουλία εθελοντών και εταιρειών εστίασης που καταπολεμά τη σπατάλη του περισσευούμενου φαγητού και δρα υπέρ της αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό, με τη στήριξη του Ιδρύματος Τράπεζα Τροφίμων. Το Συριανό Δίκτυο Ανταλλαγής Υπηρεσιών και Προϊόντων, μια δημιουργία που έχει ως αφετηρία τις ιδέες της αλληλέγγυας οικονομίας. Η μονάδα ανταλλαγής είναι το συριανό ανταλλακτικό νόμισμα (ΣΑΝΟ). Στο Ρέθυμνο, το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου, μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών, οδοντιάτρων και εθελοντών από τους εργαζομένους στις κοινωνικές δομές του δήμου. Οι ενέργειες στήριξης συμπολιτών μας, πολλές και αξιόλογες. *

Ξυλορύπανση

Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Όργιο λαθροϋλοτομίας * Τα δάση χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

«Τα δάση είναι ξέφραγα στην παράνομη υλοτομία και χάνουν μέχρι και το 30% της έκτασής τους εξαιτίας της. Στην κατάσταση αυτή συμβάλλει η δεινή οικονομική κρίση, που λόγω του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγεί τους απλούς πολίτες να παίρνουν ένα αλυσοπρίονο, ν' ανεβαίνουν στο βουνό και να μετατρέπουν πολύτιμα δέντρα σε καυσόξυλα για να ζεσταθούν.

Στους απελπισμένους προστίθενται οι δήθεν επιτηδευματίες από τους συνεταιρισμούς και οι εισαγόμενοι λαθροϋλοτόμοι από Αλβανία και άλλες γειτονικές χώρες. Δυστυχώς για την κατάσταση αυτή φταίνε οι ανύπαρκτες πολιτικές γύρω από την προστασία των δασών, η φιλοσοφία του κέρδους και η επικράτηση της παρανομίας».

Ετσι, περιγράφουν την κατάσταση στην «Ε» ο Γιάννης Ντασμάνης, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, και ο Κων. Χαϊδευτός, πρόεδρος των Δασικών Συνεταιρισμών Μακεδονίας-Θράκης. Και οι δύο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων επαγγελματικών φορέων όλο αυτό το διάστημα πάλευαν όπως λένε με μια Λερναία Υδρα προβλημάτων.

«Η Δασική Υπηρεσία στην Αθήνα διαθέτει περίπου 200 δασολόγους και αντί να τους επιστρατεύσει για τη γενικότερη δασική πολιτική, τους έχει μετατρέψει σε τοπογράφους. Οι εφεδρείες, αλλά και οι τρίμηνες συμβάσεις δασολόγων στις δασικές υπηρεσίες αποδιοργανώνουν το σύστημα, διότι μέχρι να προσανατολιστούν οι εργαζόμενοι στην προστασία του δάσους, φεύγουν», τονίζει ο Γ. Ντασμάνης.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει και ο Κ. Χαϊδευτός: «Το κακό είναι διμέτωπο. Από τη μια, υπάρχουν οι συνεταιρισμοί-σφραγίδες, που δημιουργήθηκαν με το νόμο Σημίτη, και από την άλλη, δρουν τα κυκλώματα από τις γειτονικές χώρες, που έρχονται και λαθροϋλοτομούν στα βουνά για χάρη του κέρδους. Σκεφτείτε ότι οι δασάρχες του Κιλκίς, της Καστοριάς και άλλων νομών φέτος έχουν καταθέσει τόσες μηνύσεις για παράνομη υλοτομία όσες έχουν κατατεθεί την περασμένη δεκαετία. Το φαινόμενο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τώρα που η θερμοκρασία πέφτει. Αυξάνονται διαρκώς αυτοί που προμηθεύονται και χρησιμοποιούν μηχανήματα κοπής ξύλων και τα χρησιμοποιούν σε διάφορες περιοχές».