Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

eggrafeite

Άρθρα

Άρθρα για την υγεία και τη διατροφή.

Φρανκενστάιν Νο!

ΕΦΣΥΝ 12/02/2014

Ηχηρό «όχι» στο μονοπώλιο σπόρων

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «φρέναρε» τις πολυεθνικές που ήθελαν τον κερδοσκοπικό έλεγχο των τροφών.

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «φρέναρε» τις πολυεθνικές που ήθελαν τον κερδοσκοπικό έλεγχο των τροφών.

Του Τάσου Σαραντή

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση νομοθεσίας που θα υποχρέωνε τους Ελληνες και τους άλλους Ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους μόνον από πολυεθνικές, έπειτα από τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Μετά την ομόφωνη καταψήφιση της προτεινόμενη νομοθεσίας και από την Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 30 Ιανουαρίου, η -αρμόδια για τη συγκεκριμένη νομοθεσία- Επιτροπή Γεωργίας είπε ένα ηχηρό «όχι» στον κερδοσκοπικό έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την τροπολογία, αντιτάχθηκαν στην επιβολή γραφειοκρατικών εμποδίων σε όσους αγρότες επιλέγουν να μην αγοράζουν σπόρους από το εμπόριο, ενώ υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση σε τροφή αλλά και τη διατροφική ασφάλεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εμπορία των σπόρων κατά τρόπο που ανοίγει την πόρτα στην επιβολή μονοπωλίου στην εμπορία των σπόρων από τις πολυεθνικές εταιρείες. Πλέον, τον τελικό λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού σε αυτήν αναμένεται να συζητηθούν νέοι κανόνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Εν τω μεταξύ, κατά της πρότασης για έγκριση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού «1507» ψήφισαν χθες η Ελλάδα και άλλες 18 χώρες, ανταποκρινόμενες στην απαίτηση των Ευρωπαίων καταναλωτών που, σταθερά, αρνούνται να καταναλώσουν μεταλλαγμένα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την τελική απόφαση για την έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού «1507» της Pioneer-Dupont, που έχει μεταλλαχθεί για να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt και να αντιστέκεται στην εντατική χρήση του ζιζανιοκτόνου glufosinateammonium, θα λάβει τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, 19 χώρες καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις 5 ψήφισαν υπέρ της πρότασης (Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φινλανδία), ενώ 4 απείχαν (Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία). Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, καταψήφισε μεν την πρόταση, αλλά, με την ιδιότητά του ως προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, δεν ζήτησε την απόσυρσή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να μην αγνοήσει τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών και τη σαφή αρνητική στάση των 19 χωρών, καθώς και τις επιστημονικές, νομικές και πολιτικές ανησυχίες που έχουν ήδη εκφραστεί.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ

«Στείλαμε ένα ακόμη μήνυμα στις πολυεθνικές»

Με αφορμή τη θετική εξέλιξη στο ζήτημα των σπόρων, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Καταφέραμε σήμερα να στείλουμε ένα ακόμη μήνυμα στις πολυεθνικές των σπόρων. Πλέον η πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρόταση που υποχρέωνε τους Ελληνες και όλους τους Ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από τις πολυεθνικές έχει απορριφθεί και από τις δύο αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν χάναμε θα ήταν πρακτικά αδύνατο για τους αγρότες να διατηρούν και να αναπαράγουν σπόρους, όπως έκαναν από την εφεύρεση της γεωργίας έως σήμερα. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στην Ολομέλεια. Οταν τον Δεκέμβριο κατέθεσα τις τροπολογίες απόρριψης δεν περίμενα ότι αυτές θα υπερψηφίζονταν από τους ευρωβουλευτές και των δύο επιτροπών. Οι πρώτες αυτές νίκες είναι το προϊόν εντατικής δουλειάς αλλά και μαζικής κινητοποίησης της κοινωνίας των πολιτών, που μέσω της αλληλογραφίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατέκλυσαν με το αίτημα της απόρριψης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η νίκη αυτή καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά θετικά στον δημοκρατικό έλεγχο και πως η ευκαιρία για κάθε πολίτη να επηρεάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι καθημερινή και δεν εξαντλείται την ημέρα των ευρωεκλογών».

Ο μύθος του εμφιαλωμένου νερού

Εφημερίδα Συντακτών

02/05/2013

Ο μύθος του εμφιαλωμένου νερού

ΟΙΚΟλογικά

 

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της διαφήμισης, σε αρκετές περιπτώσεις το νερό της βρύσης είναι και καθαρότερο και υγιέστερο και σίγουρα λιγότερο ρυπογόνο για το περιβάλλον

 

Του Τάσου Σαραντή

 

Πρόκειται για έναν μύθο που αρχικά στηρίχτηκε στην ακαταλληλότητα των δικτύων ύδρευσης, αλλά εξακολουθεί να ισχύει τόσο εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής όσο και του καταιγισμού των διαφημιστικών μηνυμάτων από τη βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού. Κι όμως, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα καθαρότερο και υγιέστερο από αυτό της βρύσης και, επιπλέον, η παραγωγή του επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

 

Σε παγκόσμια κλίμακα, η ετήσια δαπάνη για εμφιαλωμένο νερό εκτιμάται σε 100 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με το ένα έκτο αυτού του ποσού θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό – ένας στους έξι κατά τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

 

Το 2012, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν κατά περίπου 7%. Τριάντα έξι χρόνια πριν, η βιομηχανία εμφιαλωμένου νερού δεν υπήρχε καν. Οι Αμερικανοί έπιναν λιγότερο από δύο γαλόνια εμφιαλωμένου νερού τον χρόνο, και σχεδόν το περισσότερο από τους ψύκτες νερού στα μεγάλα γραφεία. Μια μικρή κάμψη των πωλήσεων που υπήρξε το 2008 και το 2009 οφειλόταν εν μέρει στη δημόσια εκστρατεία κατά του εμφιαλωμένου νερού και εν μέρει στην οικονομική ύφεση. Εντούτοις, οι πωλήσεις έχουν ξαναμπεί σε ανοδική τροχιά καθώς οι εταιρείες μείωσαν την τιμή των φιαλών ξεκινώντας μία ακόμη πιο επιθετική διαφημιστική καμπάνια.

 

Στη Βρετανία το εμφιαλωμένο νερό εξακολουθεί να προσελκύει αγοραστές σε αυξανόμενους αριθμούς. Πέρυσι αποδείχθηκε η πιο επικερδής χρονιά από ποτέ για τον μεγαλύτερο παραγωγό ανθρακούχου νερού στη χώρα, την εταιρεία Highland Spring. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, το 2007, στη Βρετανία αγοράστηκαν περίπου 13 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού, ενώ και τα επίπεδα κατανάλωσης για το 2012 ήταν παρόμοια, με την ποσότητα να ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια λίτρα. «Ως έθνος, πίνουμε τώρα περισσότερο εμφιαλωμένο νερό σε σχέση με τους χυμούς φρούτων, κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών. Στη χώρα μας η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ανά άτομο ανήλθε σε περίπου 34 λίτρα το 2011, έναντι 26,9 λίτρων το 2001» αναφέρει η ένωση Βρετανών Παραγωγών Εμφιαλωμένου Νερού που εκτιμά ότι αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 41 λίτρα ανά άτομο το 2021.

 

Βασική αιτία θεωρείται η πεποίθηση των καταναλωτών ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερης ποιότητας από αυτό της βρύσης, γεγονός που, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες, αποδεικνύεται μύθος. Στην τελευταία ετήσια έκθεση, που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Πόσιμου Νερού» τον περασμένο Ιούλιο, το 99,96% των δειγμάτων που λήφθηκαν από 1,9 εκατ. τεστ στην Αγγλία και την Ουαλία πληρούσε τις υγειονομικές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί – και ο αριθμός αυτός παραμένει πάνω από 99% για σχεδόν 20 χρόνια.

 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υποθέσουμε ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ασφαλέστερο από το νερό της βρύσης. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ατυχείς άνθρωποι έχουν μια κακή αντίδραση σε μικρές ποσότητες από το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), που διαλύεται στο εμφιαλωμένο νερό από το ίδιο το μπουκάλι. Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι το εμφιαλωμένο νερό δεν έχει ενσωματωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις μετά το άνοιγμα, σε αντίθεση με το νερό της βρύσης το οποίο διαθέτει μια ενσωματωμένη ικανότητα απολύμανσης, και έχουμε κάθε λόγο να προτιμούμε το νερό της βρύσης εάν ανησυχούμε για την υγεία μας» επισημαίνει ο καθηγητής Πολ Γιανγκ, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Planet Earth Institute.

 

Σε ό,τι αφορά έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία τον Μάρτιο και αφορούσε αναλύσεις σε 47 ετικέτες εμφιαλωμένων νερών, ευρέως διαθέσιμων στη χώρα, ανακαλύφθηκε ότι στις 10 από αυτές υπήρχαν κατάλοιπα από φάρμακα ή παρασιτοκτόνα. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η παρουσία της ταμοξιφαίνης, μιας συνθετικής ορμόνης που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Αν και οι μικρορυπαντές που εντοπίστηκαν ήταν παρόντες σε πολύ μικρές ποσότητες, τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν αρκετά για να αμφισβητήσουν τους κανονισμούς που διέπουν την παραγωγή μεταλλικού νερού στη χώρα.

 

Επιπλέον, η παραγωγή των μπουκαλιών του νερού εξαρτάται από το πετρέλαιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 350.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο μόνο από τη βιομηχανία εμφιαλωμένου της Βρετανίας. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τη μεταφορά του εμφιαλωμένου νερού, που θεωρείται ένα βαρύ φορτίο, πόσω μάλλον αν υπολογιστούν οι εισαγωγές νερού από το εξωτερικό.

 

Από την άλλη, από τα δισεκατομμύρια των πλαστικών φιαλών που απορρίπτονται σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο περίπου το ένα τέταρτο ανακυκλώνονται (σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις), με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής – όπου το πλαστικό μπορεί να «ζήσει» έως και 400 χρόνια έως ότου αποσυντεθεί- ή σε αποτεφρωτήρες, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τί τρώμε!

Έκλεισαν εργοστάσιο με 34 τόνους ληγμένα

Στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου Bolero στην Κομοτηνή προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά την κατάσχεση 34 τόνων προϊόντων και πρώτων υλών μη ασφαλών, ακατάλληλων για ανθρώπινη κατανάλωση που εντόπισε στη γραμμή παραγωγής και στο χώρο ζύγισης και αποθήκευσης των πρώτων υλών, καθώς και στον αύλειο χώρο του εργοστασίου και σε εξωτερικές αποθήκες-ψυγεία.

Ηεταιρεία Bolero Ζαχαρώδη Θράκης Α.Ε. βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, ανήκει στον Ομιλο Εταιρειών Χαΐτογλου ΑΕΒΕ και τα ακατάλληλα τρόφιμα εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΕΦΕΤ.

Ειδικότερα πρόκειται για:

* 12,9 τόνους ενδιάμεσων προϊόντων ζαχαροπλαστικής.

* 3 τόνους αμυγδαλόψιχα τριμμένη - αμύγδαλο κροκάν άψητο με ημερομηνία λήξης 14/11/2008.

* 1 τόνο Vegetable Fat Pr. Name με ημερομηνία λήξης 9/2011.

* Μια ανοικτή συσκευασία των 450 κιλών και με περιεχόμενο περίπου 250 κιλά τεμάχια σοκολάτας γάλακτος με ημερομηνία λήξης 10/2010 και 200 κιλά σοκολάτας από την παραπάνω συσκευασία λιωμένη σε δεξαμενή.

* 92 κιλά φλούδες πορτοκαλιού σε σιρόπι γλυκόζης με ημερομηνία λήξης 6/2011.

Πέραν των ανωτέρω, στον αύλειο χώρο του εργοστασίου και σε εξωτερικές αποθήκες - ψυγεία βρέθηκαν, έπειτα από έλεγχο, άλλοι 16,6 τόνοι πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων ζαχαροπλαστικής και αδιάθετων τελικών προϊόντων με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας από το 2006 έως το 2011. Για τα προϊόντα αυτά η επιχείρηση δήλωσε ότι προορίζονται για καταστροφή και υπέβαλε σχετική αίτηση καταστροφής. Οι ποσότητες κατασχέθηκαν ως μη ασφαλείς, ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον ΕΦΕΤ, η επιχείρηση Bolero Ζαχαρώδη Θράκης Α.Ε. θα παραμείνει κλειστή προκειμένου να ελεγχθεί εργαστηριακά η καταλληλότητα των παραγόμενων προϊόντων που είναι αποθηκευμένα στους χώρους του εργοστασίου, μέχρι την καταστροφή των κατασχεθέντων προϊόντων και μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Για όλες τις παραπάνω παραβάσεις, προσθέτει η ανακοίνωση, ενημερώνεται ο εισαγγελέας και θα ακολουθηθεί διαδικασία επιβολής περαιτέρω διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα).

Καυσαέριο και έμφραγμα

Το καυσαέριο επιταχύνει το έμφραγμα

Έως έξι ώρες ... μετά την έκθεσή του στα καυσαέρια των αυτοκινήτων ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος υποχωρεί μετά τις έξι ώρες, όμως η κατ' επανάληψη και παρατεταμένη έκθεση σε καυσαέρια δημιουργεί πρόβλημα στην καρδιά και γενικότερα στην υγεία, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Γι' αυτό οι ερευνητές συστήνουν να αποφεύγει κανείς, όσο μπορεί, να εκτίθεται σε αυτά, ιδίως αν έχει ήδη πρόβλημα καρδιάς.

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι τα καυσαέρια (κυρίως τα εκπεμπόμενα σωματίδια και το διοξείδιο του αζώτου) κάνουν πιο πυκνό το αίμα και έτσι αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης. Γι' αυτό συστήνουν να αποφεύγει κανείς να βρίσκεται πολλή ώρα σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ η διαβίωση κοντά σε τέτοιους δρόμους επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων.

 

Γιατί βραβεύεται;

Βραβεύεται γιατί;

Με την υψηλότερη διάκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό του καπνίσματος πληροφορούμαστε ότι θα τιμηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πρώτης παγκόσμιας διάσκεψης υπουργών Υγείας. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα χθες στη Μόσχα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα βραβευθεί από τον Π.Ο.Υ. για τη σταθερή αντικαπνιστική του στάση και την υιοθέτηση αυστηρής σχετικής νομοθεσίας.

Μάλιστα, στο σκεπτικό του Π.Ο.Υ. αναφέρεται ότι «ήταν μια σημαντική πράξη πολιτικού θάρρους η επιχειρηματολογία και η σταθερή υποστήριξη εν δυνάμει μη δημοφιλών μέτρων, παρά την αντίδραση οργανωμένων συμφερόντων και σε περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση υιοθετούσε μέτρα αυστηρής λιτότητας με σκοπό τη μείωση του δημόσιο χρέους και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Άραγε, εκεί στον Π.Ο.Υ. γνωρίζουν ότι ο «αυστηρός» αντικαπνιστικός νόμος δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας;

 

Καπνίζετε; Έρχεται η... αρθρίτιδα!

Το κάπνισμα υπεύθυνο και για την αρθρίτιδα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010, 10:46

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα, το ένα τρίτο των περιπτώσεων σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέεται με το κάπνισμα. Μάλιστα, η συνέπεια αυτή, φαίνετε να μην αφορά μόνο όσους έχουν γενετική προδιάθεση για την αρθρίτιδα.

Με άλλα λόγια, το κάπνισμα δεν πυροδοτεί απλώς μια ρευματοειδή αρθρίτιδα που ήταν μοιραίο αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί, αλλά προκαλεί τη νόσο και σε άτομα που δεν έχουν τα «γονίδια της αρθρίτιδας».

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πολύ (πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα για πάνω από 20 χρόνια) είχαν σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Πιο ειδικά, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα αντίσωμα (το ACPA), το οποίο ανευρίσκεται σε όσους πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ασθένεια αυτή ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε εκείνα αγνώστου αιτιολογίας κατά τα οποία ο οργανισμός ανεξήγητα αρχίζει να επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς, όργανα ή στοιχεία και, ουσιαστικά, στον ίδιο τον εαυτό του.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί έντονο και οδυνηρό οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις.

Η έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases».

Πρωταθλητές στο κάπνισμα και την παχυσαρκία!

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΡΩΕΙ ΠΟΛΥ, ΑΛΛΑ...

Οι Ελληνες δεν αυτοκτονούν...

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μείωση της βρεφικής θνησιμότητας, καλύτερες προγνώσεις για ασθενείς με χρόνιες ασθένειες... αλλά και πολλά παραπανίσια κιλά έχουν κερδίσει οι Ευρωπαίοι την τελευταία δεκαετία, ενώ τα εθνικά συστήματα υγείας παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις, υποστηρίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Θεριακλήδες» οι ενήλικοι, παχύσαρκα τα παιδιά. Οι Ελληνες έχουμε τους περισσότερους γιατρούς (6 για κάθε 1.000 άτομα), αλλά τις λιγότερες νοσοκόμες και το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. (φωτ. Ass. Press) «Θεριακλήδες» οι Ελληνες, παχύσαρκα τα Ελληνόπουλα, αλλά τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ε.Ε., είναι ορισμένα από τα στοιχεία για την Ελλάδα. Με τίτλο «Υγεία με μια Ματιά: Ευρώπη 2010», η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναλύει την κατάσταση της υγείας στους «27» όπως επίσης και στις Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Τουρκία.

Κατά έξι χρόνια, από τα 72 έτη (1980) στα 78 έτη (2007), έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων. Σημειώνεται μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία όμως παραμένουν η κυριότερη αιτία θνησιμότητας και ευθύνονται για το 40% των θανάτων στην Ευρώπη. Ο καρκίνος ευθύνεται για το 26% των θανάτων των Ευρωπαίων και υπογραμμίζεται ότι μπορεί τα κρούσματα να αυξάνονται, αλλά τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί.

Αλλη μια φορά οι συντάκτες της έκθεσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα θέματα της παχυσαρκίας καθώς το 50,1% των Ευρωπαίων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι -το ποσοστό έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 20ετία στις περισσότερες χώρες-μέλη της Ε.Ε. «Τα παραπανίσια κιλά δεν επιβαρύνουν μόνο την προσωπική υγεία, αλλά και τα εθνικά συστήματα υγείας», γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με στοιχεία για την Ελλάδα, το 18,8% από τα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών είναι υπέρβαρα. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τη Μάλτα (29,5%) στην Ε.Ε. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 13,3%. Πρωταθλητές... στο κάπνισμα οι Ελληνες με το 39,2% άνω των 15 ετών να «καπνίζει καθημερινά». Ακολουθούν οι Βούλγαροι με 29,1% και οι Ιρλανδοί με 29%, ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 24,2%. Η Ελλάδα εμφανίζει το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην Ε.Ε. με 2,8 ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Κύπρος με 4,3 και η Ιταλία με 5,2. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 12. Τους περισσότερους γιατρούς (6 για κάθε 1.000 άτομα) αλλά και τις λιγότερες νοσοκόμες (λιγότερες από 5 για κάθε 1.000) στην Ε.Ε. διαθέτει η Ελλάδα. Τέλος, οι συντάκτες σημειώνουν ότι μπορεί η Ελλάδα να είναι χώρα-παραγωγός κρασιού, αλλά από το 1980 μέχρι το 2008 παρουσιάζεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

(Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, BBC)

Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

 

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Καλά Νερά του Πηλίου

Ιατρείο διακοπής καπνίσματος στα Καλά Νερά του Πηλίου

Από την ερχόμενη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και κάθε Παρασκευή θα λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο και στα Καλά Νερά. Πρόκειται, ειδικότερα, για μια συνεργασία του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με υπεύθυνη του Ιατρείου την γενική γιατρό, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φωτεινή Καραχάλιου. Στο πλαίσιο λειτουργίας του Ιατρείου θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα εκτέλεσης σπιρομέτρησης και μέτρησης μονοξειδίου του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα. Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι πολίτες και κυρίως οι κάτοικοι του Πηλίου. Την ερχόμενη Παρασκευή, στη μία το μεσημέρι, θα βρίσκονται στο χώρο του Ιατρείου, γιατροί της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων και ο πρύτανης, καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Κων. Γουργουλιάνης. Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για να εξεταστούν, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 24230 - 86666, 24230 - 22222.

Πάρτι μικροβίων στις εντατικές

Πάρτι μικροβίων στις εντατικές

24/11/2010

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΝΟΝΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μπαίνουν στο νοσοκομείο για αφαίρεση χολής και καταλήγουν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Υποβάλλονται σε επεμβάσεις ρουτίνας κι έπειτα από μια τυχαία επιπλοκή και την παραμονή για μία μόνο ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

«Αόρατοι» εχθροί των ασθενών, ανθεκτικά μικρόβια που δύσκολα αντιμετωπίζονται πλέον, παραμονεύουν σε γωνίες, διαδρόμους και ρούχα νοσηλευτών που δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρωτόκολλα υγιεινής καταλύονται σε δευτερόλεπτα με έναν νοσηλευτή να φροντίζει ταυτόχρονα πέντε ασθενείς, ενώ οι παλιές και ξεπερασμένες κτιριακές εγκαταστάσεις αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις αποικία μικροβίων. Κερασάκι στην τούρτα, η άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών, που κάνει πλέον τα μικρόβια μη αντιμετωπίσιμα.

Κλεμπσιέλα, ψευδομονάδα και acinetobacter είναι τα τρία πιο επικίνδυνα, με ανθεκτικότητα που φτάνει το 50% στα ελληνικά νοσοκομεία. Το πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, συζητείται σήμερα στη Στοκχόλμη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, υπό τη σκιά του ενδεχομένου οι Ελληνες ασθενείς να μπαίνουν σε «καραντίνα» πριν χειρουργηθούν σε νοσοκομεία άλλων χωρών. Ηδη η Γαλλία αποφάσισε να υποβάλει σε ειδικές καλλιέργειες όσους Ελληνες «εισάγονται» στα νοσοκομεία της.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Οκτώβριος 2009), το υψηλότερο ποσοστό νοσοκομειακών λοιμώξεων κατέχει το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με 16,3%, ακολουθεί το Λαϊκό με 13,9% και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο με 11,8.

Εντατικολόγοι, χειρουργοί, λοιμωξιολόγοι και νοσηλευτές αποδίδουν την αύξηση των κρουσμάτων κατά κύριο λόγο στην έλλειψη προσωπικού και στην κατάχρηση των αντιβιοτικών και περιγράφουν την απίστευτη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία. *

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ

Στην Ευρώπη man to man, στην Ελλάδα αμάν

Τον σταυρό τους πρέπει να κάνουν ακόμα κι αυτοί που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργεία ρουτίνας, αφού αν συμβεί κάποια επιπλοκή θα πρέπει να εισαχθούν έστω για λίγο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η επίκληση στα... θεία δεν αφορά τη μέχρι τούδε εξέλιξη της υγείας τους αλλά τη μετέπειτα μέσα στη ΜΕΘ, αφού λόγω έλλειψης νοσηλευτών, τα πρωτόκολλα υγιεινής καταστρατηγούνται εκ των πραγμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, Δημήτρη Σκουτέλη, οι νοσηλευτές δεν προλαβαίνουν να αλλάξουν ρούχα πηγαίνοντας από ασθενή σε ασθενή με αποτέλεσμα ο κίνδυνος μετάδοσης μικροβίων να είναι καθημερινός. «Στις Σκανδιναβικές χώρες αντιστοιχούν 30 νοσηλευτές σε 1.000 κατοίκους. Στις χώρες του ΟΟΣΑ 9,6 και στην Ελλάδα έχουμε 3,2 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Αυτό σημαίνει ότι στο 24ωρο στη βάρδια του καθενός από εμάς αντιστοιχούν 4-5 ασθενείς, ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία είναι αντίστροφη. Εκεί είναι man to man η διαδικασία».

Ολα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Σκουτέλη, αναγκάζουν τους νοσηλευτές να μην ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής, διότι πολύ απλά, δεν προλαβαίνουν. «Οταν εγώ στη βάρδιά μου έχω τη φροντίδα πέντε ανθρώπων στη ΜΕΘ και πρέπει να μπαινοβγαίνω για την όποια έκτακτη κατάσταση, το τελευταίο που θα σκεφτώ είναι να αλλάξω ρούχα. Πόσο δυνατή πρέπει να γίνει η φωνή μας για να καταλάβουν ότι πρέπει να προσλάβουν κόσμο στα νοσοκομεία; Εδώ και χρόνια προσπαθούμε με ημίμετρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τα μικρόβια και τις λοιμώξεις, αλλά βάζοντας απλώς παραβάν ανάμεσα στους ασθενείς κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας...».

Λ.Σ.

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ:

Στα παλιά κτίρια δεν απομονώνονται οι θάλαμοι

«Αν είχαμε ένα σοβαρό κράτος και όχι το γελοίο στο οποίο ζούμε, οι αρμόδιοι θα κατανοούσαν ότι λιγότερο κοστίζει η πρόσληψη νοσηλευτών από τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για τη θεραπεία των λοιμώξεων και των επιπλοκών που δημιουργούνται.

Αλλά το κράτος μας ενδιαφέρεται μόνο να αυξήσει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών». Ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου είναι καταπέλτης. «Λειτουργούμε εντελώς οριακά», λέει και συνεχίζει. «Για να ήταν όλοι ασφαλείς θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον τους διπλάσιους νοσηλευτές».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων στις ΜΕΘ παίζουν και οι κτιριακές εγκαταστάσεις. «Τα νοσοκομεία μας στην πλειονότητά τους είναι παλιά, με αποτέλεσμα θάλαμοι, χειρουργεία και ΜΕΘ να είναι στο ίδιο κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν απομονώνεται κανένας χώρος από τον άλλο, ούτε από τους ανελκυστήρες και τους διαδρόμους που ενώνουν τον έναν τομέα με τον άλλο. Θα έπρεπε χειρουργεία και ΜΕΘ να βρίσκονται σε ξεχωριστά κτίρια, όπως στα νοσοκομεία της περιφέρειας που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του '90. Βέβαια εκεί δεν στελεχώθηκαν ποτέ και σήμερα αποτελούν κτίρια-φαντάσματα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...».

«Τα μικρόβια ούτε πετάνε ούτε περπατάνε μόνα τους. Μεταφέρονται μέσω του ανθρώπινου σώματος. Ετσι, όταν μια νοσοκόμα, αντί να φροντίζει δύο, φροντίζει είκοσι δύο και πηγαινοέρχεται, είναι αναπόφευκτο να μεταδώσει μικρόβια, ανθεκτικά ή μη. Και το χειρότερο είναι ότι όσο αυξάνεται η κοινωνική φτώχεια τόσο ο οργανισμός των ανθρώπων θα αποδυναμώνεται και φαινόμενα σαν αυτά θα πολλαπλασιαστούν...».

Λ.Σ.

«Λάθος η αντιβίωση μετά το χειρουργείο»

Χορηγούν αντιβίωση έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις, ακόμη και όταν δεν πρέπει, με καταστροφικά αποτελέσματα, καθώς έτσι δημιουργούνται μικρόβια, που δεν αντιμετωπίζονται.

Ιατρικό λάθος χαρακτηρίζουν οι: Γιώργος Αντσακλής, πρόεδρος του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και Ιωάννης Μπράμης, ομότιμος καθηγητής Χειρουργικής και μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου της Εταιρείας, τη χορήγηση αντιβίωσης, ύστερα από τις λεγόμενες άσηπτες επεμβάσεις, όπως αφαίρεση μαστού ή θυρεοειδούς. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα, πραγματοποιούνται στρογγυλή τράπεζα και διαλέξεις σχετικά με τις λοιμώξεις και τα χειρουργεία.

Σ.Ν.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ:

Αλόγιστη χρήση και εμμονή στην αντιβίωση

Μέρος του προβλήματος των ανθεκτικών μικροβίων δημιουργείται με την αλόγιστη χρήση της αντιβίωσης, είτε στην κοινότητα είτε μέσα στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον παθολόγο-εντατικολόγο Αντώνη Λιόλιο. «Είναι γνωστή η εμμονή της μητέρας να χορηγηθεί αντιβίωση στον μικρό που έχει μια ίωση που επιμένει.

Από την άλλη, γίνεται συχνά άσκοπη χρήση της αντιβίωσης μέσα στα νοσοκομεία και μερικές φορές ακόμη και μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)».

Σύμφωνα με τον ενταντικολόγο, συχνά στις ΜΕΘ ή στις νοσοκομειακές κλινικές οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι εάν κάποιος βαριά ασθενής έχει σοβαρή λοίμωξη ή όχι. «Στην περίπτωση αυτή πρέπει να χορηγηθούν ισχυρά αντιβιοτικά, οπότε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ανθεκτικό μικρόβιο είναι πλέον πολύ μεγάλος. Πλέον κινδυνεύουμε να πεθαίνουμε όχι από τη νόσο που μας οδήγησε στο νοσοκομείο, αλλά από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη».

Οπως επισημαίνει ο κ. Λιόλιος, η καταπολέμηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντίστασης δεν είναι απλή, αλλά τα προβλήματα μπορεί να μετριαστούν με μερικά απλά βήματα, όπως η χρήση αντισηπτικού στα χέρια πριν και μετά την επαφή με κάθε ασθενή. «Ενα απλό μέτρο, που, δυστυχώς, δεν εφαρμόζεται όσο πρέπει παγκοσμίως και φυσικά και στην Ελλάδα. Σημαντική είναι και η ύπαρξη λοιμωξιολόγου στα νοσοκομεία, ο οποίος θα επιβλέπει και θα εγκρίνει τις ισχυρές αντιβιώσεις. Ολ' αυτά συνηγορούν στο ότι η ύπαρξη ανθεκτικών στελεχών μπορεί να καταπολεμηθεί με εφαρμογή της κοινής λογικής και την εκπαίδευση του κοινού και των επαγγελματιών Υγείας. Για να μη φτάσουμε σύντομα στην προ-Φλέμινγκ εποχή...».

Λ.Σ.

Στον «Προκρούστη» ένζυμο-φονιάς

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

«Εξολοθρευτής» όλων των αντιβιοτικών, το ένζυμο KPC έχει δημιουργήσει πρόβλημα από το 2004 στη χώρα μας, καθώς εντοπίζεται στα μικρόβια κλεψιέλα και κολοβακτηρίδιο, που αποτελούν μεγάλο πρόβλημα στα νοσοκομεία, κυρίως στις ΜΕΘ. Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί και σε Ιταλία, Πολωνία και Ουγγαρία, αλλα και στο Ισραήλ.

Το ένζυμο αυτό είναι και λόγος που η χώρα μας μπαίνει σήμερα στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του στη Στοκχόλμη, όπου, μεταξύ άλλων, θα γίνει και αξιολόγηση κινδύνου για τις ευρωπαϊκές χώρες, μας εξηγεί η καθηγήτρια Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλου, μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ECDC για θέματα αντοχής στα αντιβιοτικά.

Από το 1996 το KPC δημιούργησε προβλήματα και επιδημίες στα νοσοκομεία της Ν. Υόρκης, όπου αντιμετωπίστηκε με την τήρηση αυστηρών μέτρων υγιεινής και περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών.

«Σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα όλα τα ελληνικά νοσοκομεία με το συγκεκριμένο θέμα», τονίζει η κ. Γιαμαρέλλου, «και γι' αυτό το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων μέσω του ειδικού προγράμματος "Προκρούστης", που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο». Οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένουν σήμερα τις αποφάσεις του ECDC για το θέμα και το να παρθούν ειδικά μέτρα που αφορούν τη χώρα. Σημειώνεται ότι το θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση και δεν αφορά ειδικά το θέμα της χώρας μας.

«Μια χώρα πάντως, η Γαλλία, αποφάσισε από μόνη της να υποβάλει σε ειδικές καλλιέργειες όσους Ελληνες ασθενείς εισάγονται προγραμματισμένα στα νοσοκομεία της για χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι φορείς ανθεκτικών μικροβίων και του ενζύμου».

«Τα αίτια του προβλήματος είναι διάφορα, όπως, εκτός της κατάχρησης αντιβιοτικών, η μη τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής από γιατρούς και νοσηλευτές, π.χ. η αντισηψία των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα πριν και μετά την επαφή με τον ασθενή, αλλά και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς συχνά αντιστοιχούν 1-2 νοσηλευτές σε 60 κρεβάτια...», αναφέρει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

Με τον «Προκρούστη» έχει ξεκινήσει καταγραφή όλων των κρουσμάτων ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας, ώστε να διαπιστωθεί και ποια νοσοκομεία έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μια διδακτική ιστορία

Μια θεοσεβούμενη κυρία τις Κυριακές πήγαινε στην εκκλησία και δίδασκε στο κατηχητικό. Μια Κυριακή ένας κύριος ήταν πίσω της στο στασίδι και πρόσεξε τι ωραία γυναίκα ήταν. Προς το τέλος της λέει:

-Τι θάλεγες, οι δυο μας να πάμε για δείπνο την Τρίτη;

-Ευχαρίστως, αυτή ανταποκρίθηκε, και αυτός δεν μπόρεσε να πιστέψει την τύχη του.

Την Τρίτη την πήγε στο καλύτερο εστιατόριο. Μόλις κάθισαν, της πρότεινε:

-Θα ήθελες ένα κοκτέιλ;

-Όχι, απαντά η αριστοκράτισσα, αν το έκανα αυτό τι θα έλεγα στα παιδιά στο κατηχητικό;

Αυτός ανακάθισε, δεν ήταν ιδιαίτερα ομηλιτικός, μέχρι το τέλος του δείπνου, όταν έβγαλε το πακέτο του και της πρόσφερε τσιγάρο.

-Όχι βέβαια, απαντά αυτή, αν το έκανα αυτό δεν θα μπορούσα να αντικρύσω τα παιδιά την Κυριακή.

Ο απογοητευμένος και η κυρία έφυγαν, και την έβαλε στο αυτοκίνητο για να την φέρει στο σπίτι της.

Περνώντας έξω από ένα μοτέλ, αυτός σκέφτεται ότι ήδη τον έχει απορρίψει δυο φορές, και στη σκέψη ότι δεν έχει τίποτα να χάσει, τολμά και τη ρωτά:

-Χμμμ... θα ήθελες να σταματήσουμε σε αυτό το μοτέλ;

-Σίγουρα, θα ήταν ωραία, απάντησε αυτή με μια νότα προσμονής.

Δεν πίστεψε στα αυτιά του, έκοψε το τιμόνι αμέσως, και μπήκε στο μοτέλ να βρει δωμάτιο.

Το επόμενο πρωί, μετά από μια άγρια παθιασμένη ερωτική νύχτα, αυτός ξύπνησε πρώτος. Την κοίταξε δίπλα στο κρεβάτι και σκέφτηκε με τύψεις, τι έκανε. Την ξύπνησε και της είπε:

-Θέλω να σε ρωτήσω ένα πράγμα. Τι θα πεις τώρα στα παιδιά την Κυριακή;

-Το ίδιο πράγμα που τους λέω πάντα. Δεν χρειάζεται να καπνίζεις και να πίνεις για να περάσεις καλά.