Περίληψη

Διοξίνες: τι είναι

Βιολογικές επιδράσεις

Τοξικότητα

Στα τρόφιμα

Ανθεκτικότητα

Σκόπιμη χρήση

Καύση απορριμμάτων

Ο έλεγχος

Η θέση του Βόλου

Ένα συμπέρασμα...

Παραπομπές

Η θέση του ΒόλουΗ θέση του Βόλου και η ρύπανση
Επισημαίνεται από επιστημονικούς φορείς η συνεχής αύξηση στη Μαγνησία:
- της αέριας ρύπανσης,
- των εισαγωγών νεοπλασιών στο νοσοκομείο το 2016,
- των πνευμονικών νοσημάτων.

Από μελέτη πριν χρόνια βρέθηκε ότι ένας κάτοικος της οδού Πατησίων στο κέντρο της Αθήνας αναπνέει καθαρότερο αέρα από έναν κάτοικο του Βόλου.

images\9-1.png

images\9-2.png

images\9-3.png


Από τη γεωγραφική του θέση, ο Βόλος προστατεύεται από τα βόρεια από τον ορεινό όγκο του Πηλίου, και οι επικρατούντες άνεμοι έρχονται από δύο κατευθύνσεις
1. δυτικές ("μαΐστρος"), και
2. νοτιοανατολικές ("μπουκαδούρα" στον Παγασητικό).


Όταν φυσά από τα δυτικά, η πόλη δέχεται ρύπανση από τις βιομηχανικές περιοχές (κυρίως Β´ ΒΙΠΕ και Χαλυβουργία), ενώ όταν φυσά από τα ανατολικά, δέχεται ρύπανση από την ΑΓΕΤ.

Κυριολεκτικά ο Βόλος βρίσκεται σε έναν κλοιό βιομηχανικής ρύπανσης:

images\9-4.png

Το 2008 έγινε έρευνα για "το ποσοστό συμμετοχής των επικίνδυνων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία". Η έρευνα έγινε με μετρήσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε διάφορα σημεία με διαφορετικό κυκλοφοριακό φόρτο, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ευθύνεται κατά κύριο λόγο "η κυκλοφορία οχημάτων και η επαναιώρηση της σκόνης του δρόμου".

Είναι προφανές ότι εάν εγκαταστήσεις σταθμούς μέτρησης εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος όπου υπάρχει έντονη κυκλοφορία, θα εντοπίσεις πηγές που σχετίζονται με την κυκλοφορία εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Εάν όμως για παράδειγμα ακολουθούσες την παρακάτω μεθοδολογία:
1. εγκατάσταση σταθμών στην είσοδο της πόλης στα δυτικά,
2. στην είσοδο της πόλης στα ανατολικά, και
3. στο κέντρο της πόλης, και
4. συσχέτιση των ταυτόχρονων μετρήσεων με τους πνέοντες ανέμους,

τότε είναι προφανές ότι τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά, δηλ. δεν θα έβγαζαν λάδι τις βιομηχανίες ρίχνοντας την ευθύνη στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε τελική ανάλυση, ο καρκίνος μεν αυξάνεται, αλλά δεν αυξάνεται η κυκλοφορία των οχημάτων. Αντιθέτως, η καύση απορριμμάτων και δήθεν "εναλλακτικών καυσίμων" από την βιομηχανία απειλεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και να μετατρέψει την περιοχή σε μία κόλαση καρκίνου, όπως τα στοιχεία φανερώνουν.