Περίληψη

Διοξίνες: τι είναι

Βιολογικές επιδράσεις

Τοξικότητα

Στα τρόφιμα

Ανθεκτικότητα

Σκόπιμη χρήση

Καύση απορριμμάτων

Ο έλεγχος

Η θέση του Βόλου

Ένα συμπέρασμα...

Παραπομπές

Στα τρόφιμαΔιοξίνες στα τρόφιμα
Ο άνθρωπος προσλαμβάνει διοξίνες μέσω τριών οδών:
-με την διατροφή,
-με την αναπνοή,
-με ρυπασμένο νερό.


Η σημαντικότερη πρόσληψη γίνεται από τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Κρέας, αυγά, γάλα, ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες, περιέχουν συχνά διοξίνες, που δημιουργούνται ως παραπροϊόντα οργανικών χημικών διεργασιών. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο έλεγχος των διοξινών στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα επίπεδα διοξινών εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα στα βρέφη και στα νήπια σε σχέση με τους ενήλικες, εξαιτίας του ότι η διατροφή τους βασίζεται στο γάλα, πράγμα που συνδέεται με τον παιδικό καρκίνο.

Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η συνεισφορά επιμέρους τροφίμων στη μέση ημερήσια πρόσληψη διοξινών και PCBs.

images\6-1.png


Το γνωστότερο διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες στην Ευρώπη ξέσπασε στο Βέλγιο το 1999, όταν η περιβόητη "Υπόθεση Διοξίνες" (Dioxin Affair) πήρε διαστάσεις πολιτικής κρίσης. Ζωικά προϊόντα, κυρίως αυγά και κοτόπουλα, βρέθηκαν μολυσμένα με διοξίνες και PCBs. Ξεκίνησε με παράπονα παραγωγών ότι ψοφάνε τα κοτόπουλα, και διαπιστώθηκε μεγάλη συγκέντρωση διοξινών στην τροφή τους. Μελέτη που έγινε το 2001 βρήκε τα υψηλότερα ποσοστά διοξινών στην Ευρώπη μέσα στο αίμα των κατοίκων των Κάτω Χωρών.

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται το εισαγόμενο γάλα Ολλανδίας, που είχε στην ετικέτα την εικόνα της ευτυχισμένης μητέρας που θηλάζει το μωρό της (με διοξινούλες). Μετά το σκάνδαλο των διοξινών, η ετικέτα άλλαξε. Η μητέρα στο εξής θα κρατούσε αντί για μωρό ολλανδικές τουλίπες.

images\6-2.png


Αντί των εισαγόμενων βιομηχανοποιημένων διατροφικών σκουπιδιών, η Ελλάδα με το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, θα μπορούσε να παράγει εξαιρετικής ποιότητας διατροφικά προϊόντα. Σε αντίθεση με αυτή την προοπτική, βιώσαμε τελευταία με τη γνωστή υπόθεση του γάλακτος την επίθεση των μεγάλων εταιρειών, για να πουλάνε τα δικά τους προϊόντα εις βάρος των εντόπιων, βαφτίζοντας το δικό τους γάλα "φρέσκο".